Πώς θα βρείτε ξανά τις ισορροπίες σας μετά από μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας;

Υποφέρω από αϋπνία. Το θέμα μου είναι το άγχος, οι κρίσεις πανικού και τώρα τις τελευταίες μέρες οι αϋπνίες. Γενικά αγχώνομαι και πανικοβάλλομαι έντονα στη ζωή, έχω καταπιεσμένα συναισθήματα εδώ και πολλά χρόνια. Με παρακολουθεί ψυχολόγος  ναι.

Τον τελευταίο μήνα έχω χάσει αρκετά τις ισορροπίες μου, γιατί αναγκάστηκα χωρίς να το θέλω να μείνω με τους δικούς μου. Έμενα σε μια γκαρσονιέρα των δικών μου και χωρίς να το ξέρει ο πατέρας μου έμενα  με το σύντροφό μου στο δικό του σπίτι. Αυτό συνέβαινε για 6 μήνες, ένιωθα πολύ καλά, καθόλου πίεση.

Ο ένας μου ο αδελφός όμως πριν ένα μήνα αρραβωνιάστηκε και επειδή δεν είχε που να μείνει με την κοπέλα του, του έδωσα τη γκαρσονιέρα. Ο πατέρας μου αρνήθηκε να μείνω με το φίλο μου μέχρι να γίνει και ο δικός μας αρραβώνας. Το θέμα είναι ότι ένα μήνα τώρα έχω πάρα πολύ άγχος, νεύρα, αγχώνομαι για τον αρραβώνα, φοβάμαι μη με πιάσει κρίση πανικού και γενικότερα δεν μπορώ να απολαύσω το γεγονός. Τις τελευταίες μέρες έχω και αϋπνίες.

Στο ερώτημα απαντά η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Εύη Μπλέρη:

 

Γεια σας,

Σας επηρέασε πολύ αυτή η αλλαγή στην προσωπική σας ζωή, είχατε βρει ισορροπία στο να μένετε μαζί με τον σύντροφό σας. Όμως κάλο είναι να είμαστε αυτόνομοι και να μην εξαρτώνται οι ισορροπίες μας και η κατάσταση μας από κανέναν άλλον γιατί στη ζωή ποτέ δεν γνωρίζουμε πως έρχονται τα πράγματα με τους άλλους.

Κάλο επίσης θα είναι να καταφέρετε να μείνετε μόνη σας μακριά από την πατρική σας οικογένεια, γιατί υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων με τον πατέρα σας και η παραμονή σας στο πατρικό σπίτι δεν σας κάνει καλό.

Δεδομένου ότι κάνετε ψυχοθεραπεία θα διαχειρίζεστε τα θέματα του άγχους και των κρίσεων πανικού και θα εντοπίζετε σταδιακά τις αιτίες που τα προκαλούν  και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Προσπαθείτε να κρατάτε μακριά τις αρνητικές σκέψεις και να εστιαστείτε στο «θέλω» και όχι στο  «πρέπει» και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν ιδιαίτερα  τώρα σε αυτή την μεταβατική περίοδο. Πηγαίνετε βόλτες, εκδρομές και ξεκινήστε να αθλείστε επιλέγοντας ένα άθλημα που πραγματικά να σας ευχαριστεί. Σημαντικά θα σας βοηθούσαν οι τεχνικές αυτοΰπνωσης, οι κοιλιακές αναπνοές, οι τεχνικές βαθειάς χαλάρωσης, ο διαλογισμός και η yoga.

Εύη Μπλέρη
Ψυχοθεραπεία CBT – Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας
Κλινική ύπνωση
www.psychology.agency

Σχετικά άρθρα