Η 35χρονη Μάνια ρωτά

Πότε επιβάλλεται να γεννήσει με καισαρική μια γυναίκα;

Είμαι στην 35η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Το μωρό από την 28η εβδομάδα είναι σε ισχιακή προβολή (κατεβαίνει με τον ποπό). Ο γιατρός με ενημέρωσε πως, αν δεν πάρει σωστή θέση, θα κάνουμε καισαρική 15 ημέρες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Πρέπει όντως να γίνει έτσι ή απλά θέλει να κάνουμε καισαρική για να τελειώνουμε; Γιατί δεν περιμένουμε μέχρι την τελευταία εβδομάδα;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Στέφανος Βαλαντάσης, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν το έμβρυο είναι σε ισχιακή προβολή ,αποφεύγουμε τον κολπικό τοκετό ,για να ελαττώσουμε τη πιθανότητα αυξημένων επιπλοκών για το έμβρυο, αλλά και για τη μητέρα. Σωστά, λοιπόν, ο γιατρός σου επιλέγει τη καισαρική τομή.

Επίσης πολύ σωστά επιλέγει τις 38 εβδομάδες κύησης, σαν ημέρα για τη καισαρική τομή. Μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, οι πιθανότητες για να γυρίσει το έμβρυο σε κεφαλική προβολή είναι ελάχιστες, ενώ ο κίνδυνος έναρξης τοκετού ή πρόωρης ρήξης υμένων με όλες τις πιθανές επιπλοκές αυξημένος.

Πολύ σωστά λοιπόν προσπαθεί ο γιατρός σου, ορίζοντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία, να προλάβει την έναρξη τοκετού επί ισχιακής προβολής.

Δρ. Στέφανος Βαλαντάσης

Χειρούργος – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

τ. Αναπλ. Διευθυντής ΝΗΣ, Μεγάλης Βρετανίας

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X