Αυξάνεται το αφορολόγητο. Αυξάνονται και οι αποδείξεις που πρέπει να μαζέψουμε;

Σε αύξηση του ποσού των αποδείξεων που απαιτούνται για το αφορολόγητο προσανατολίζεται από το 2019 η κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει πως από του χρόνου θα πρέπει να χαλάμε περισσότερα χρήματα μέσω των πιστωτικών και των χρεωστικών καρτών για να πάρουμε την έκπτωση φόρου, η οποία κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα;

Η έκπτωση φόρου υπολογίζεται βάσει των αποδείξεων που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι, ανάλογα με το εισόδημά τους.

Ειδικότερα,

– Όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 10% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking.

– Όσοι έχουν εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ, πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 15% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking

– Όσοι έχουν εισόδημα από 30.000,01 και πάνω, πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 20% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking

Τι αλλάζει από το 2019;

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, πιθανότατα η κλίμακα, από 10% έως 20% που είναι, θα αυξηθεί σε 15% έως 25%.

Υπάρχει και ένα σενάριο για αύξηση των ποσοστών σε 20% έως 30%, ωστόσο αυτό θα αποφασισθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος και αφορούσαν τα εισοδήματα του 2017.

Με το πιθανότερο σενάριο, λοιπόν, από του χρόνου όσοι θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει:

– Να έχουν κάνει αγορές ύψους 15% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

– Να έχουν κάνει αγορές ύψους 20% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking για εισοδήματα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

– Να έχουν κάνει αγορές ύψους 25% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking για εισοδήματα από 30.000,01 ευρώ και πάνω.

Παράδειγμα

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα έπρεπε οι δαπάνες με «πλαστικό χρήμα» να ήταν τουλάχιστον 1.100 ευρώ. Με τις αλλαγές, θα πρέπει να ξοδέψει 1.650 ευρώ για να δικαιούται την έκπτωση φόρου (διαφορά 550 ευρώ).

Πρόστιμο για όσους δε συγκεντρώσουν το όριο

Το πρόστιμο του 22%, πάντως, θα παραμείνει και τη νέα χρονιά.

Όπως προβλέπεται, όσοι δεν καταφέρουν να καλύψουν το ποσό δαπάνης που απαιτείται για την έκπτωση φόρου, θα τους επιβάλλεται «ποινή» που θα ανέρχεται στο 22% του ποσού που δεν έχει καλυφθεί.

Παράδειγμα

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, έπρεπε να συγκεντρώσει δαπάνες 1.000 ευρώ. Αν οι δαπάνες του ήταν 800 ευρώ, τότε θα πληρώσει «πέναλτι». Το ποσό που θα πληρώσει ως ποινή είναι το 22% των 200 ευρώαπέμενε για να φτάσει το όριο των 1.000 ευρώ, δηλαδή 44 ευρώ.

Ποιοι πρέπει να μαζεύουν ακόμη χάρτινες αποδείξεις

Οι κούτες με τις χάρτινες αποδείξεις αποτελούν παρελθόν, καθώς πλέον το χτίσιμο του αφορολόγητου γίνεται υποχρεωτικά βάσει των δαπανών με «πλαστικό χρήμα» ή με ηλεκτρονικές πληρωμές.

Υπάρχουν, όμως, μερικές κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται και μπορούν να συνεχίσουν… πατροπαράδοτα, δηλαδή να μαζεύουν και να φυλάνε τις αποδείξεις, δηλώνοντας το τελικό ποσό των δαπανών τους για κάθε έτος στη φορολογική τους δήλωση.

Αυτοί είναι:

– οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι, που είναι 70 ετών και άνω
– τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
– όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση
– οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Ποιες δαπάνες χτίζουν το αφορολόγητο

Στο ποσό που πρέπει να ξοδέψουμε για να κερδίσουμε την έκπτωση φόρου, όριο περιλαμβάνονται όλα σχεδόν τα έξοδα για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών(ακόμη κι οι δαπάνες για να εξοφληθούν λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα και ασφάλιστρα.

Εξαιρούνται μόνο οι εξής δαπάνες:
• Τα ενοίκια.
• Τα τέλη κυκλοφορίας.
• Οι αγορές οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων).
• Οι αγορές σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
• Οι αγορές κατοικιών, οικοπέδων και λοιπών ακινήτων.
• Οι πληρωμές φόρων.
• Οι πληρωμές δόσεων δανείων.
• Οι αγορές επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Πηγή: star.gr

Σχετικά άρθρα