Μονσερά Καμπαγιέ: Η σοπράνο που μάγεψε τον κόσμο με τη «ζεστή» φωνή της- Η συνεργασία με τον τραγουδιστή των Queen και οι δύο Έλληνες που κέρδισαν τη φιλία της

«Σίγησε» για πάντα η ζεστή φωνή της σοπράνο Μονσερά Καμπαγιέ. «La Superba» όπως την αποκαλούσαν στον χώρο της όπερας έγραψε τη δική της ιστορία στην κλασική μουσική μέσα από τις ερμηνείες της. Από στις συνεργασίες της δεν έλειπαν και ελληνικά ηχηρά ονόματα.

Γεμάτα ήταν τα 85 χρόνια ζωής της υψιφώνου η οπoία συμπλήρωσε πάνω από 4.000 παραστάσεις αυτά τα 50 χρόνια που διέπρεψε στη μουσική. Κατάφερε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ντίβες της όπερας. Εκείνη βέβαια απαντούσε με σεμνότητα σε όσους την αποκαλούσαν έτσι: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θρύλο της όπερας, ούτε την ‘τελευταία ντίβα’ όπως με αποκαλούν συχνά οι δημοσιογράφοι. Κάθε εποχή έχει τις ντίβες της και στη δική μου περίπτωση το μόνο που έκανα είναι να κάνω τη δουλειά μου καλά, κατά το δυνατόν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Montserrat Caballè (@montserrat_caballe) στις

Από 14 χρονών φάνηκε το μοναδικό της ταλέντο

 

Η Μονσερά Καμπαγιέ γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1933 στη Βαρκελώνη. Η οικογένειά της ήταν φτωχή ωστόσο εκείνη σπούδασε μουσική. Σε ηλικία μόλις 6 ετών ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής και πιάνου. Οι δυνατότητες της φωνής της έγιναν αντιληπτές, όταν η Μονσερά Καμπαγιέ είναι ακόμη 14 ετών. Η Μονσερά Καμπαγιέ ήταν soprano lirico δηλαδή υψίφωνη με ζεστή, δυνατή φωνή. Φοίτησε στο κονσερβατόριο του Λισέου και διδάχτηκε την τεχνική του τραγουδιού από τους Nαπολεόνε Ανοβάτσι, Εουτζένια Κεμένι και Κοντσίτα Μπαντία. Από εκεί αποφοίτησε στο 1954 λαμβάνοντας το χρυσό μετάλλιο. Στη συνέχεια άφησε τη γενέτειρά της και μετακόμισε στο Μπασέλ της Ελβετίας.

Ανέβηκε στη σκηνή ως επαγγελματίας για πρώτη φορά το 1956 παίζοντας τη Μιμή στην παράσταση της όπερας Μπέμα του Τζιάκομο Πουτσίνι. Το 1957 έως και το 1959 ήταν μέλος της Όπερας Μπάσελ τραγουδώντας Μότσαρτ και Στράους στα γερμανικά πράγμα σπάνιο για ισπανόφωνους τραγουδιστές.

montserrat-caballé
Φωτογραφία:Facebook/ Montserrat Caballé

Η πρώτη και η τελευταία φορά που ντράπηκε στη σκηνή

Υπάρχει μία ιστορία που κυκλοφορεί για την εμφάνισή της στην όπερα του Περγκολέζι «La serva padrona». Τότε η Μονσερά Καμπαγιέ όντας άπειρη έβγαλε όλη την παράσταση έχοντας την πλάτη της γυρισμένη στο κοινό με αποτέλεσμα να την επιπλήξει ο μαέστρος. Εκείνη δεν δίστασε να καβγαδίσει μαζί του, ωστόσο του εξήγησε ότι επειδή ντρεπόταν και φοβόταν δεν ήθελε να βλέπει τα βλέμματα του κόσμου γιατί μπορεί να της αποσπούσαν την προσοχή.

Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που θα φοβήθηκε τόσο πολύ πάνω στη σκηνή όπως είχε παραδεχτεί αργότερα σε συνέντευξή της. Ο φόβος έδωσε την σκυτάλη στη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση η οποία την έκανε να ακτινοβολεί πάνω στη σκηνή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Montserrat Caballè (@montserrat_caballe) στις

Η διεθνής αναγνώριση που ήρθε… τυχαία

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ταλέντο της Μοσνερά Καμπαγιέ κάποια στιγμή θα γινόταν γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο η τύχη καθόρισε την χρονική στιγμή που το αναπόφευκτο θα γινόταν πραγματικότητα. Η ατυχία της συναδέλφου της Marilyn Horne να αρρωστήσει πριν από παράσταση ήταν το εισιτήριο που εξασφάλισε στην Μονσερά Καμπαγιέ μία θέση στην παγκόσμια σκηνή της όπερας. Πρόκειται για τη συμμετοχή της στην παράσταση στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με το έργο του Ντονιτσέττι Lucrezia Borgia.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Montserrat Caballè (@montserrat_caballe) στις

Το εγχείρημα ήταν αρκετά δύσκολο αφού η Μονσερά Καμπαγιέ είχε κάτι λιγότερο από έναν μήνα για να μάθει τον ρόλο της. Μάλιστα επρόκειτο για την πρώτη ενασχόλησή της με την όπερα μπελ κάντο. Στο τέλος της παράστασης, η Καμπαγιέ χειροκροτούνταν για περίπου μισή ώρα με το κοινό όρθιο. Η ερμηνεία της την έκανε διάσημη παγκοσμίως.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 1965 ήταν η χρονιά της αφού συμμετείχε στο φεστιβάλ Glyndebourne για πρώτη φορά, τον Δεκέμβριο επέστρεψε στο Carnegie Hall για τη δεύτερη συμμετοχή της στην όπερα μπελ κάντο και έκλεισε τον κύκλο με την εμφάνισή της στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης στις 22 Δεκεμβρίου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Freddie Mercury/Queen Fanpage (@old_fashioned_girl_) στις

Η συνεργασία και η φιλία με τον τραγουδιστή των Queen

 

Φυσικά η πορεία της στον χώρο της όπερας δεν μπορεί να αναφερθεί εκτενώς σε ένα άρθρο. Δεν θα μπορούσαμε ωστόσο να αφήσουμε απέξω τη συνεργασία-σταθμό στην καριέρα της. Εκείνη με τον εκκεντρικό τραγουδιστή των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι.

Η ίδια είχε περιγράψει με τον πιο ωραίο τρόπο αυτή τη συνεργασία: «Τι εμπειρία ήταν αυτή με τον Φρέντι! Δεν το είχα ξαναζήσει. Σαν να μπορούσαμε να ζήσουμε στον ελεύθερο κόσμο της Μουσικής, μαζί, οι δυο μας».

 

Και για του λόγου το αληθές:

Η εκτίμηση φυσικά ήταν αμφίδρομη. Ο Φρέντι Μέρκιουρι είχε πει για εκείνη:
«Είναι η πιο ωραία φωνή που έχω ακούσει, ποτέ. Φωνή σαν… σαν… σαν κρέμα».

Όταν ο δήμαρχος της Βαρκελώνης ζήτησε από τη Μονσερά Καμπαγιέ να πει ένα τραγούδι στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 εκείνη σκέφτηκε τον Φρέντι Μέρκιουρι.

Όπως είχε περιγράψει η Μονσερά Καμπαγιέ: «Ήρθε και με βρήκε στο Λονδίνο, στο Κόβεντ Γκάρντεν. Δουλέψαμε, μαζί με τον Μάικ Μοράν, μερικές ιδέες. Ο Φρέντι κάθισε στο πιάνο και άρχισε να αυτοσχεδιάζει όλη νύχτα. Όμως άξιζε αυτή η ολονυχτία». Τότε γεννήθηκε το «Barcelona» το οποίο παντρεύει την όπερα με την ποπ μαγεύοντας με το αποτέλεσμά και τον πιο δύσπιστο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη #Shantal_ (@mademoiselle_shantal) στις

Η σχέση της Μονσερά Καμπαγιέ και του Φρέντι Μέρκιουρι δεν έμεινε μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο. Ανάμεσά τους αναπτύχθηκε μία πολύτιμη φιλία. Ήταν ανάμεσα σε εκείνους που η μεγάλη σοπράνο ανέφερε ως «οι άντρες μου» οι οποίοι ήταν οι φίλοι της. Η Μονσερά Καμπαγιέ ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που ο Φρέντι Μέρκιουρι εξομολογήθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό HIV. «Νομίζω ότι αυτός ήταν ο τρόπος του για να μου δείξει την φιλία του. Ήταν πολύ έντιμο από μέρους του. Και πολύ, πολύ γενναίο» έλεγε χρόνια μετά η Μονσερά Καμπαγιέ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Women Empowerment Club (@wec_uzbekistan) στις

Οι Έλληνες που κέρδισαν τη φιλία της

 

Ανάμεσα στους «άντρες της» ή αλλιώς στου σημαντικούς φίλους της βρέθηκαν και δύο Έλληνες. Με τον πρώτο συνεργάστηκε μαζί του πάνω στη σκηνή και δεν είναι άλλος από τον Βαγγελλη Παπαθανασίου. Μπροστά σε 90.000 θεατές είχε ερμηνεύσει η Μονσερά Καμπαγιέ αξέχαστες μελωδίες όπως εκείνες των «March With Me», «Like A Dream» και «The Prayer / The Pray Οf Τhe World» κάποιες από τις οποίες μαζί με την κόρη της, Μαρτί. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου τη συνόδευε με το πιάνο του εκείνη τη βραδιά που έχει μείνει αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν. Τα δύο πρώτα τραγούδια μάλιστα τα οποία είναι του Βαγγέλη Παπαθανασίου περιλαμβάνονταν στο άλμπουμ της Μονσερά Καμπαγιέ , «Friends for life».

Ο άλλος Έλληνας που κέρδισε την καρδιά και τη φιλία της ήταν ο σχεδιαστής Μιχάλης Αποστολάτος ο οποίος κατάφερε να κερδίσει το «στοίχημα» και να ντύσει τη σοπράνο με δημιουργίες αέρινες και εντυπωσιακές χωρίς να πτοείται από τα καυστικά της σχόλια για το βάρος της.

 

Ο άντρας της και η κόρη της μοιράζονται την ίδια αγάπη για τη μουσική

Η Μονσερά Καμπαγιέ ήταν παντρεμένη με τον ισπανό τενόρο Μπερναμπέ Μαρτί. Μαζί μοιράστηκαν την αγάπη για τη μουσική αλλά και μία ολόκληρη ζωή. Απέκτησαν δύο παιδιά. Η κόρη τους Μονσεράτ Μαρτί ακολούθησε τα χνάρια των γονιών της αφού έχει γίνει σοπράνο της όπερας.

Με τον άντρα της στον γάμο τους:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Montserrat Caballè (@montserrat_caballe) στις

Η οικογένειά της χρειάστηκε πολλές φορές τη στήριξη της οικογένειάς της αφού κατά τη διάρκεια της ζωής της αντιμετώπισε αρκετές φορές προβλήματα υγείας. Το 1985 νοσηλεύτηκε για τρεις μήνες με όγκο στον εγκέφαλο, ενώ το 1993 αντιμετώπισε καρδιακά προβλήματα.

Σίγουρα στο πλευρό της όσο ποτέ άλλοτε θα τους χρειάστηκε όταν η Μονσερά Καμπαγιέ 3 χρόνια πριν φύγει από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών έκατσε στο ειδώλιο του κατηγορουμένου για απάτη. Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2015, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή για φοροδιαφυγή και της επιβλήθηκε πρόστιμο 254.231 ευρώ.

Η Μονσερά Καμπαγιέ έχει αφήσει ως δώρο στις επόμενες γενιές τις ερμηνείες της. Μέσα από τις «ζεστές» μελωδίες της θα μπορέσει να προσελκύσει ολοένα και περισσότερους στον μαγικό κόσμο της όπερας ακόμη κι αν εκείνη σιώπησε για πάντα…

Σχετικά άρθρα