Κυδώνι: Το «χρυσό μήλο» που μειώνει το ζάχαρο και τη χοληστερίνη!

Ένα σχετικά… παρεξηγημενο φθινοπωρινό φρούτο, το κυδώνι, είναι αυτό που μπορεί να ωφελήσει πολύ τον οργανισμό σου, χάρη στις βιταμίνες και τις λίγες θερμίδες που περιέχει.

Επίσης, περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία που σε βοηθούν να προφυλάξεις την υγεία σου και να αναζωγονήσεις το σώμα σου!

Σταματάει τη διάρροια

Το κυδώνι περιέχει πολυφαινόλες και πηκτίνες. Οι πρώτες επιβραδύνουν τις συσπάσεις του εντέρου και επίσης έχουν αντισηπτικό αποτέλεσμα, ενώ οι δεύτερες κρατούν το νερό, πράγμα που βοηθά να σταματήσει η διάρροια πιο γρήγορα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Το σιρόπι από κυδώνια χρησιμοποιείται, επίσης, στη φαρμακοβιομηχανία για την καταπολέμηση της διάρροιας.

Αναζωογονεί το σώμα

Το κυδώνι περιέχει πολλά μέταλλα: κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο, ιώδιο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Οι ποσότητες που περιέχονται κυμαίνονται σε ποσοστό από 5% έως 13% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού. Σημειώνεται ότι αυτά τα μέταλλα είναι σημαντικά για τα οστά, τους μυς, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ρυθμίζει την χοληστερόλη

Το κυδώνι περιέχει σε μεγάλο ποσοστό (75%) αδιάλυτες ίνες, όπως κυτταρίνη, λιγνίνη. Οι ίνες αυτές έχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουν την απορρόφηση του λίπους μέσω του πεπτικού συστήματος και να προωθήσουν την σωστή εξάλειψή του.

Το γεγονός αυτό βοηθά στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων χοληστερόλης, λένε οι ειδικοί.

Λίγες θερμίδες

Συχνά καταναλώνεται σε κομπόστα ή ζελέ, ή για να συνοδεύει γλυκά και αλμυρά πιάτα, μιας και το κυδώνι περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα, περιέχει μόλις 11g υδατανθράκων ανά 100g, καθιστώντας το μέτρια γλυκό φρούτο.

Είναι επίσης ένα φρούτο με λίγες θερμίδες. Ειδικότερα, με 57 θερμίδες σε 100g, πλησιάζει πολύ θερμιδικά το ακτινίδιο. Μεταξύ των φρούτων του φθινοπώρου, είναι σαν να τρώτε ένα ακτινίδιο. Είναι, όμως, λιγότερο θερμιδικό από τα σταφύλια ή το μάνγκο.

Πολλές βιταμίνες

Περιέχει ουσιαστικά όλες τις βιταμίνες της ομάδας Β (εκτός των Β8 και Β12) που ενισχύουν τις γνωστικές λειτουργίες, την ψυχική ισορροπία, την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και την οστεοπόρωση, καθώς και τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C, αν και μειώνονται κατά το μαγείρεμα.

Σωστή επιλογή και συντήρηση

Πώς να κάνεις σωστή επιλογή: Όταν ωριμάσει, το κυδώνι έχει ένα όμορφο φωτεινό κίτρινο χρώμα. Πρέπει να είναι πολύ σαρκώδες, σφιχτό και αρωματικό. Επίσης, στο σχήμα μπορεί να θυμίζει είτε μήλο είτε αχλάδι. Διατηρείτε για αρκετές εβδομάδες στη συντήρηση.

Διάβασε σχετικά άρθρα:

Κυδώνι γλυκό του κουταλιού

Σήμερα φτιάχνουμε : Χοιρινό με κυδώνια

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα