Πόσο ένοχος είναι ο θυρεοειδής για τις κρίσεις πανικού;

Είμαι μητέρα 4 παιδιών, ηλικίας 9 χρόνων ο μεγάλος μου γιος, τα δευτέρα είναι δίδυμα κορίτσια 8 χρόνων και η μικρή 6 χρονών. Τον Μάιο ξεκίνησε η πρώτη κρίση πανικού. Πήγα στο Νοσοκομείο 3 φορές, έπειτα πήγα στον ενδοκρινολόγο και ο θυρεοειδής ήταν απορυθμισμένος . Η Tsh πολύ χαμηλή. Έχω αλλάξει θεραπεία 2 φορές μέχρι να δω ποιο χάπι θα με καλύψει.

Πήγα μίλησα με ψυχολόγο και με ψυχίατρο μου έπιανε τα ίδια, ότι δεν έχω τίποτα. Μια αγχώδη διαταραχή  από τα παιδιά και από το θυρεοειδή. Είμαι καλυτέρα άλλα κάπου-κάπου μπορεί να αισθανθώ τρέμουλο και ταχυκαρδία. Πότε θα μου φύγει όλο αυτό; Θέλει χρόνο; Στην αρχή περνούσαν σκέψεις ότι θα πεθάνω, τώρα λέω δεν έχω τίποτα. Άλλα θέλω να φύγει όλο αυτό… Ευχαριστώ που μου ακούσατε.

Στο ερώτημα απαντά η κλινική ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είναι γεγονός πως ο θυρεοειδής επηρεάζει το ψυχικό κομμάτι και όταν δεν είναι ρυθμισμένος μπορεί να προκαλέσει κάποια αγχώδη συμπτωματολογία ή και αλλαγή στη διάθεση. Εκ πρώτης, θα πρέπει να ρυθμίσετε το οργανικό κομμάτι, δηλαδή να το ρυθμίσει ο γιατρός σας με τη φαρμακευτική αγωγή και κατόπιν αν τα συμπτώματα οφείλονται σε αυτό, θα υποχωρήσουν.

Σε περίπτωση που οι ορμόνες έρθουν σε ισορροπία και δεν έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για πιθανή αγχώδη διαταραχή, συνεπώς θα πρέπει να επισκεφθείτε ειδικό για να κάνει τη διάγνωση και να το δουλέψετε ψυχοθεραπευτικά. Και ναι τις αγχώδεις διαταραχές τις συναντούμε όλο και πιο συχνά πλέον με αυτά τα συμπτώματα που μας περιγράφετε, και ναι είναι απόλυτα θεραπεύσιμες.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
694 – 4606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Παρακάτω θα βρείτε κάποια από τα τυπικά συμπτώματα που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε εάν πάσχουμε από αγχώδεις διαταραχές;

Υπερβολική ανησυχία

Η υπερβολική ανησυχία αποτελεί σήμα κατατεθέν της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής  (GAD). Αυτός ο τύπος άγχους έχει ως αποτέλεσμα έντονες  σκέψεις  ανησυχίας τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας για τουλάχιστον ένα διάστημα έξι μηνών.

Αϋπνία

Η αϋπνία συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα των συνθηκών υγείας, τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχολογικής. Αν στριφογυρίζετε κάθε βράδυ στο κρεβάτι σας ή αν ξυπνάτε σε συχνά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάσχετε από έντονη διαταραχή άγχους.

Παράλογοι φόβοι

Αν οι φοβίες σας διογκώνονται  και σας δημιουργούν έντονη αναστάτωση, χωρίς να υπάρχει  εμφανής λόγος, τότε αποτελούν ένα τύπο διαταραχής.

Ένταση των μυών

Η σταθερή ένταση των μυών (σφίξιμο στο σαγόνι, λύγισμα των μυών σε όλο το σώμα) είναι δείγμα ότι τα άτομα που το παρουσιάζουν έχουν ζήσει με άγχος για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Χρόνια δυσπεψία

Σε αυτή τη περίπτωση το άγχος δημιουργεί πεπτικά, άλλα και εντερικά προβλήματα. Ο έντονος πόνος στο στομάχι είναι συχνό φαινόμενο.

Εσωστρέφεια

Οι κοινωνικές πιέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε έναν πιο εσωστρεφή τρόπο ζωής.

Πανικός

Κρίσεις πανικού, συναίσθημα φόβου και απελπισίας, αναπνευστικά προβλήματα, ταχυκαρδία, μούδιασμα στα άκρα, εφίδρωση και ζαλάδα αποτελούν ξεκάθαρα συμπτώματα άγχους.

Αναδρομές στο παρελθόν

Αν φέρνετε στο μυαλό σας συνεχώς τραυματικές εμπειρίες  που δεν μπορείτε να ξεπεράσετε, τότε ίσως πρέπει να μάθετε να ελέγχετε το άγχος σας.

Τελειομανία

Θέλετε να ελέγχετε τα πάντα;  Κρίνετε μόνιμα τον εαυτό σας για τα λάθη που έχετε κάνει;  Το άγχος μπορεί να είναι η αιτία. Επιπλέον, μπορεί αποτελεί ψυχαναγκαστική διαταραχή.

Καταναγκαστικές συμπεριφορές

Η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά βλάπτει τη ψυχική υγεία και ενισχύει τις αγχώδεις διαταραχές.

Αμφιβολίες

Οι αμφιβολίες για τον εαυτό σας και τις δυνατότητες  που έχετε, μπορούν να προκληθούν  από το στρες της καθημερινότητας και το  άγχος για το μέλλον.

 

Σχετικά άρθρα