4 γυναικολογικά προβλήματα που «κρύβουν» την ενδομητρίωση…

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει μία στις δέκα γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης.

Όταν μιλάμε για ενδομητρίωση, αναφερόμαστε στην «επένδυση» της μήτρας, που αναπτύσσεται εξωτερικά και μπορεί να επεκταθεί στα πυελικά όργανα, τις ωοθήκες, το κοιλιακό τοίχωμα ή ακόμη και πέρα από αυτά.

Μεταξύ των πιο κοινών συμπτωμάτων, που βιώνουν οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση είναι το να αντιμετωπίζουν έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, αλλά και κατά τη διάρκεια του σεξ, κόπωση, βαριά αιμορραγία καθώς και πίεση στις ωοθήκες.

Αλλά το ότι είναι τόσο δύσκολη η διάγνωση της ενδομητρίωσης, οφείλεται επίσης στα «κρυφά» και σιωπηλά συμπτώματα, οπότε και είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστεί ή ακόμα και στην πλήρη απουσία συμπτωμάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει γίνει αντιληπτή η ενδομητρίωση στο πλαίσιο των επεμβάσεων για άλλα γυναικολογικά προβλήματα.

Παρακάτω θα δούμε τέσσερα γυναικολογικά θέματα που μπορεί να είναι συνέπεια της ενδομητρίωσης:

Πρόβλημα γονιμότητας

Μερικές φορές το μοναδικό σύμπτωμα της νόσου είναι η στειρότητα. Δεν υπάρχει πόνος ή διαταραχή του έμμηνου κύκλου που υποδηλώνει το πρόβλημα. Εντούτοις, η ενδομητρίωση προκαλεί ουλές στα σαλπίγγων, που μπορούν να αποτρέψουν τη σύλληψη ή να προκαλέσουν δυσκολίες στην εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα, προκαλώντας έτσι αποβολή.

Ορμονικές  διαταραχές

Είναι γεγονός ότι η ύπαρξη ενδομητρίωσης προκαλεί μεγάλη ανωμαλία στα επίπεδα των γυναικείων ορμονών. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο με εξέταση αίματος. Σε περίπτωση ανεβασμένων επιπέδων προγεστερόνης και οιστρογόνων, θα πρέπει να γίνει έλεγχος για ενδομητρίωση.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Επίσης ασυμπτωματικές, οι πολυκυστικές ωοθήκες εντοπίζονται μόνο με υπέρηχο. Στην περίπτωση ενδομητρίωσης οι κύστες των ωοθηκών είναι γεμάτες με αίμα.

Χρόνιες παθήσεις

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση κινδυνεύουν να υποφέρουν από άλλες χρόνιες παθήσεις όπως η ινομυαλγία, ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και τα προβλήματα του θυρεοειδούς. Ειδικά σε περίπτωση προβλήματος θυρεοειδούς ή χρόνιας κόπωσης, συνιστάται ιδιαίτερα συνάντηση με τον γυναικολόγο.

Διάβασε σχετικά άρθα:

6 σημάδια ότι πάσχεις από ενδομητρίωση

Επίπονες κενώσεις: Μπορει η ενδομητρίωση να είναι η αιτία;

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα