Γιατί η χρόνια χρήση αποσμητικού ΔΕΝ συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Για την καταπολέμηση της κακοσμίας σχεδόν η πλειοψηφία των γυναικών χρησιμοποιεί κάποιον τύπο αποσμητικού, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του οργανισμού της κάθε μιας.

Εδώ και αρκετό καιρό, κυκλοφορεί ευρέως η άποψη ότι η συχνή χρήση των αποσμητικών του εμπορίου είναι συνδεδεμένη με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε συμβατικά αποσμητικά για να προστατέψουμε την υγεία μας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απάντηση είναι σαφής: Καμία σοβαρή επιδημιολογική μελέτη δεν ανέδειξε ποτέ τη σχέση μεταξύ του κινδύνου καρκίνου του μαστού και της χρήσης αποσμητικού ή αντιιδρωτικού που διατίθεται αγορά.

Συγκεκριμένα, μια ειδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2002 από την Εφημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, συνέκρινε 813 γυναίκες με καρκίνο του μαστού με 793 υγιείς γυναίκες. Από την έρευνα αυτή δεν προέκυψαν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την επίδραση του αποσμητικού στην εκδήλωση της συγκεκριμένης ασθένειας.

Τι περιέχουν τα αποσμητικά;

Από πού προέρχεται όμως η φήμη; Οι περισσότερες περιπτώσεις εκδήλωση αυτού του τύπου καρκίνου αναπτύσσονται στο ανώτερο εξωτερικό μέρος του στήθους, το πλησιέστερο στην μασχάλη.

Αυτή η περιοχή είναι, επίσης, η πλησιέστερη προς τους λεμφαδένες που εκτίθενται σε αποσμητικά. Τα ενεργά συστατικά σε αποσμητικά, δηλαδή οι ενώσεις με βάση το αλουμίνιο, εμποδίζουν το προϊόν των ιδρωτοποιών αδένων, δηλαδή την εφίδρωση να φθάσει στην επιφάνεια του δέρματος.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος και να προκαλέσουν αλλαγές στους υποδοχείς οιστρογόνων στα κύτταρα του μαστού.

 

Τα οιστρογόνα προωθούν την ανάπτυξη των καρκινικών και μη καρκινικών κυττάρων του μαστού, οπότε και προέκυψε ότι αυτές οι ενώσεις με αλουμινική βάση θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η απορροφούμενη ποσότητα αλουμινίου θα ήταν τόσο μικρή, ώστε να είναι μικρότερη από εκείνη που απορροφάται ακόμα και από τα τρόφιμα.

Είναι, επομένως, πολύ απίθανο τα αποσμητικά να είναι υπεύθυνα για τον καρκίνο του μαστού.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Σχετικά άρθρα