Απόφαση σταθμός από το Ειρηνοδικείο Λάρισας για 13ο-14ο μισθό

Για πρώτη φορά στη Λάρισα, το Ειρηνοδικείο αποφασίζει θετικά στην προσφυγή εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου σε ΝΠΙΔ σχετικά με την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και αδείας.

Δύο εργαζόμενοι στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και 32 εργαζόμενοι στην αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας προσέφυγαν δικαστικά τον Δεκέμβριο του 2017 διεκδικώντας την καταβολή του 13ου και 14 μισθού για τα έτη 2015,2016 και 2017. Τα δώρα είχαν περικοπεί από το 2012, ωστόσο η διεκδίκηση αφορά την συγκεκριμένη τριετία, καθώς αν παρέλθει η τριετία παραγράφονται.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Λάρισας, ο Λαρισαίος δικηγόρος που τους εκπροσωπεί Παύλος Μαουσίδης είναι η πρώτη θετική απόφαση που «βγάζει» το Ειρηνοδικείο Λάρισας σε τέτοια προσφυγή. Σε άλλες περιπτώσεις οι αποφάσεις ήταν αρνητικές, όμως πανελλαδικά υπάρχουν και άλλες θετικές αποφάσεις, από δικαστήρια σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Η απόφαση είναι σταθμός για τα δεδομένα της Λάρισας. Ωστόσο, δεν δημιουργεί δεδικασμένο όπως ίσως εσφαλμένα νομίζουν αρκετοί. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι όλοι οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην ίδια κατηγορία αυτοδικαίως δικαιούνται το δώρο και τα επιδόματα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν για να τα διεκδικήσουν και μάλιστα από τη στιγμή που θα κάνουν την προσφυγή, μπορούν να διεκδικήσουν μέχρι και 3 χρόνια πίσω τους μισθούς. Όχι πιο παλιά, καθώς έχουν παραγραφεί.»

Το Ειρηνοδικείο δικαίωσε τους εργαζόμενους με το σκεπτικό ότι η περικοπή του δώρου Χριστουγέννων, του επιδόματος Πάσχα και του επιδόματος αδείας δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς αντίκειται στο Σύνταγμα και στις έχουσες υπερνομοθετική ισχύ διατάξεις των διεθνών συνθηκών, καθώς τους στερεί το δικαιούμενο, ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης Ελλήνων μισθωτών.

Τα χρήματα που έχουν λαμβάνειν οι εργαζόμενοι που δικαιώθηκαν στη Λάρισα δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ για τον καθένα.

Σύμφωνα με τον κ.Μαουσίδη, έχουν γίνει αρκετές ακόμη προσφυγές εργαζομένων στη Λάρισα και αναμένεται η εκδίκασή τους.

Οι 2 εργαζόμενοι της Πινακοθήκης και οι 32 της Περιφέρειας που δικαιώθηκαν θα λάβουν τα χρήματά τους, εφόσον δεν ασκηθεί έφεση από τους εργοδότες. Αν ασκηθεί έφεση, θα πρέπει και πάλι η απόφαση στο Εφετείο να είναι θετική για τους εργαζόμενους.

Πηγή: ert.gr

Σχετικά άρθρα