Ψυχική υγεία: Ο φόβος των Ελλήνων για τα φάρμακα και οι συνέπειές του

Πρόσφατα επισκέφτηκα ψυχολόγο και ψυχίατρο, οι οποίοι μου επιβεβαίωσαν ότι πάσχω από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, κρίσεις πανικού και ήπια κατάθλιψη. Νιώθω αποκομμένος από τον εαυτό μου χωρίς καμία ελπίδα για το μέλλον. Ξεκίνησα αγωγή με αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό. Νιώθω άδω και ένα χρόνο ότι θα σκάσω, ότι μέσα μου υπάρχει ένας εκρηκτικός μηχανισμός και ξεσπάω σε κλάματα και νευρά. Νιώθω παγιδευμένος, δεν το αντέχω άλλο όλο αυτό.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα ένα αρνητικό στερεότυπο σε ότι αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, σε περιπτώσεις ψυχικών νοσημάτων. Πέρα από την κατάχρηση που γίνεται, η φαρμακευτική αγωγή έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να θεραπευτούν ή να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Τα ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα χρειάζεται να τα δούμε ως αγωγή για συγκεκριμένες διαγνώσεις όπως ακριβώς τα καρδιολογικά φάρμακα, τα αντικαρκινικά ή τις αντιβιώσεις.

Ακόμα και σήμερα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ακόμη και γιατροί πληροφορούν τους ασθενείς ότι έχουν άγχος  και αυτό δεν είναι τίποτα ή να μη έχουν στρες. Σαν να λένε σε έναν ασθενή με πνευμονία να μην έχει βήχα και πυρετό.

Το επιπλέον όπλο με τις ψυχικές ασθένειες αλλά και τους ψυχικούς προβληματισμούς που παρουσιάζονται με πιο ήπια συμπτώματα είναι η ψυχοθεραπεία που τα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά.

Θα σας συμβούλευα να συνεχίσετε την αγωγή που σας έδωσε ο γιατρός η οποία σε ότι αφορά το αντικαταθλιπτικό χρειάζεται μερικές εβδομάδες για να δράσει στον οργανισμό και ταυτόχρονα να ξεκινήσετε συνεδρίες με τον ψυχολόγο ώστε να διευκρινιστεί η πηγή των συμπτωμάτων και μέσα  από τη διαδικασία να υποχωρήσουν.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Σχετικά άρθρα