meng-hongwei-9
Φωτογραφία: Facebook/Meng Hongwei

Μενγκ Χονγκγουέι: Ο πρώτος Κινέζος πρόεδρος της Ιντερπόλ και η μυστηριώδης εξαφάνισή του- Η παραίτηση που ακολούθησε και οι απειλές που δέχεται η γυναίκα του

Ένα πέπλο μυστηρίου έχει απλωθεί γύρω από την υπόθεση του πρώην αρχηγού της Ιντερπόλ, Μενγκ Χονγκγουέι, ο οποίος αρχικά εξαφανίστηκε και τώρα κρατείται από τις κινεζικές αρχές. Όλα ξεκίνησαν από τις καταγγελίες της γυναίκας του που είχε λάβει κάποια μηνύματα από τον άντρα της, τα οποία ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά, πριν χάσει τα ίχνη του. Ακολούθησε μία σειρά γεγονότων που γέννησαν ακόμη πιο πολλά ερωτήματα. Πάμε να δούμε τα γεγονότα από την αρχή.

meng-hongwei-6
Φωτογραφία: Facebook/Meng Hongwei

Ποιος είναι ο Μενγκ Χονγκγουέι;

Ο Μενγκ Χονγκγουέι είναι Κινέζος πολιτικός που διετέλεσε αρχηγός της Ιντερπόλ από το 2016 έως σήμερα. Γεννήθηκε το 1953 σε ένα βορειοανατολικό γεωγραφικό διαμέρισμα της Κίνας. Το 1972 άρχισε να εργάζεται. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Από εκεί απέκτησε μπάτσελορ Νομικής ενώ αργότερα πήρε και μάστερ από το Central South University. Έχει 40 χρόνια εμπειρίας στο ποινικό δίκαιο και την αστυνόμευση. Μάλιστα από το 2004 είναι Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης. Έχει εκτελέσει χρέη διευθυντή της Ακτοφυλακής όπως επίσης και αναπληρωτής της Ναυτικής Διοίκησης της χώρας από το 2013 έως το 2017. Τον Απρίλιο του 2018 απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του στο Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης χωρίς να εξηγηθεί αν ήταν λόγω ηλικίας ή αν υπήρχε κάποια άλλη αιτία. Πριν γίνει αρχηγός της Ιντερπόλ (ο πρώτος Κινέζος) ήταν ο επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης στην Κίνα. Ο Μενγκ Χονγκγουέι έχει μία διόλου ευκαταφρόνητη σταδιοδρομία. Τι ήταν αυτό που οδήγησε στην εξαφάνισή του;

meng-hongwei
Φωτογραφία: Facebook/Meng Hongwei

Ξεκίνησε για την Κίνα και ύστερα εξαφανίστηκε

Στις 20 Σεπτέμβρη ξεκίνησε από τη Γαλλία όπου βρίσκεται η έδρα της Ιντερπόλ και μένει με την οικογένειά του. Προορισμός του ήταν η Κίνα. Στις 25 Σεπτέμβρη έφτασε στη χώρα του παίρνοντας μία πτήση από τη Στοκχόλμη. Εκείνη την ημέρα έστειλε και το τελευταίο μήνυμα στη γυναίκα του. Όπως κατήγγειλε η ίδια στις αρχές της Γαλλίας, στις 25 Σεπτέμβρη έλαβε ένα μήνυμα από τον σύζυγό της που έγραφε: «Περίμενε τηλεφώνημά μου». Η ανησυχία της γιγαντώθηκε όταν στη συνέχεια έλαβε ένα emoticon με ένα μαχαίρι το οποίο η ίδια ερμήνευσε ως μία προσπάθεια του συζύγου της να την ειδοποιήσει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.

Κι ενώ οι μέρες περνούσαν και η γυναίκα του δεν είχε σημάδια ζωής από εκείνον η παραίτησή του από τη θέση του πρόεδρου της Ιντερπόλ έφτασε στην υπηρεσία γεννώντας κι άλλα ερωτηματικά. Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση:
«Σήμερα Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στην Γενική Γραμματεία της Ιντερπόλ στην Λυών, η Γαλλία παρέλαβε την παραίτηση του κ. Μενγκ Χονγκγουέι ως προέδρου της Ιντερπόλ με άμεση ισχύ».

meng-hongwei-8
Φωτογραφία: Facebook/Meng Hongwei

Επίσης στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Γιάνγκ θα ασκεί καθήκοντα προέδρου μέχρι τον διορισμό νέου κατά την σύνοδο του οργανισμού στο Ντουμπάι, στις 18-21 Νοεμβρίου. Δεν έχει μέχρι στιγμής απαντηθεί τι ήταν αυτό που οδήγησε τον Μενγκ Χονγκγουέι να παραιτηθεί 2 χρόνια πριν λήξει η θητεία του.

Μία μέρα πριν την παραίτησή του η Ιντερπόλ είχε ζητήσει από το Πεκίνο εξηγήσεις για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο αρχηγός της. Ο Γενικός Γραμματέας της υπηρεσίας ανέφερε στην ιστοσελίδα της Ιντερπόλ:
«Η Ίντερπολ έχει ζητήσει μέσω επίσημων διαύλων επιβολής του νόμου διευκρινίσεις από τις κινεζικές αρχές για την κατάσταση του προέδρου της Ίντερπολ, Μενγκ Χονγκγουέι. Η Γενική Γραμματεία της Ίντερπολ ανυπομονεί να λάβει επίσημη απάντηση από τις κινεζικές αρχές για να διαχειριστεί τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση του προέδρου».

meng-hongwei-4
Φωτογραφία: Facebook/Meng Hongwei

Η απάντηση που δόθηκε από το Πεκίνο

Αφού το θέμα έγινε γνωστό και κινήθηκαν οι επίσημες διαδικασίες η Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς του κρατικών αξιωματούχων, ανάρτησε στην ιστοσελίδα της ανακοίνωση που έλεγε ότι ο Μενγκ Χονγκγουέι «αποτελεί αντικείμενο έρευνας διότι θεωρείται ύποπτος για παραβίαση του νόμου».

Απέναντι στις κατηγορίες για διαφθορά τοποθετήθηκε η γυναίκα του η οποία υποστήριξε ότι αποκλείεται ο σύζυγός της να έχει αναμειχθεί σε οποιαδήποτε υπόθεση διαφθοράς ενώ ταυτόχρονα δήλωσε πρόθυμη να ανοίξουν οι λογαριασμοί τους ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Φωτογραφία: Facebook/Meng Hongwei

Στη συνέντευξη που παραχώρησε είπε:
«Είναι ένας άνθρωπος ακέραιος, αυστηρά προσηλωμένος στο νόμο και σε όλη του τη ζωή έχει εργαστεί για να βοηθήσει να δομηθεί μία κοινωνία στο γράμμα του νόμου».

Σύμφωνα ωστόσο με πηγές της Le Parisien ο Μενγκ Χονγκγουέι κρατείται γιατί υπάρχουν υποψίες ότι βοήθησε συγκεκριμένη εταιρεία να υπογράψει συμβόλαιο για δουλειά στον χώρο της «κυβερνοασφάλειας».

 

Η γυναίκα του υποστηρίζει ότι δέχεται απειλές

Η γυναίκα του Μενγκ Χονγκγουέι, η οποία δεν έχει αποκαλύψει το πατρικό της όνομα επειδή φοβάται για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, απηύθυνε έκκληση προς τη Διεθνή Κοινότητα καθώς πιστεύει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και εκείνη και ο σύζυγός της. Η κυρία Μενγκ μίλησε στους δημοσιογράφους χωρίς να αποκαλύψει το πρόσωπό της (φωτογραφία) αφού, όπως είπε, φοβάται για την ασφάλειά τη δική της και των παιδιών της. «Αυτή η υπόθεση αφορά τη διεθνή κοινότητα» ανέφερε, διαβάζοντας τη δήλωσή της στα αγγλικά και τα κινεζικά. Στράφηκε στις γαλλικές αρχές γιατί δέχτηκε απειλητικά μηνύματα και τέθηκε υπό αστυνομική προστασία.

meng-hongwei-5
Φωτογραφία: Facebook/Meng Hongwei

Τι ειπώθηκε στα  απειλητικά τηλεφωνήματα

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ύστερα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του συζύγου της περιέγραψε λεπτομερώς το απειλητικό τηλεφώνημα που δέχτηκε στο σπίτι τους στη Λυών.
Είπε εκείνος: « Θα με ακούσεις αλλά δεν θα μιλήσεις. Έχουμε έρθει δύο ομάδες δράσης, δύο ομάδες μόνο για εσένα. Ξέρουμε που βρίσκεσαι.»
Όταν εκείνη προσπάθησε να ρωτήσει κάτι της είπε: «Εσύ δεν μιλάς. Μόνο με ακούς.»

Οι ημέρες περνούν και όσο ο πρώην πρόεδρος της Ιντερπόλ, Μενγκ Χονγκγουέι, δεν δίνει σημεία ζωής τα σενάρια για την τύχη του… οργιάζουν. Ο χρόνος θα δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί που σίγουρα είναι πολλά.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X