Αποξηραμένα φρούτα: 3 ιδανικές επιλογές που ενισχύουν σώμα και πνεύμα!

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον οργανισμό μας, χάρη στα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που περιέχουν.

Είτε σκέτα είτε ως συμπλήρωμα σε κάποιο πιάτο μας, σαλάτα ή κυρίως γεύμα, μας χαρίζουν όλες τα ωφέλιμα διατροφικά τους στοιχεία που δυναμώνουν την υγεία μας, σωματική αλλά και ψυχική.

Βερίκοκο, δαμάσκηνο και σύκο σε αποξηραμένη μορφή βρίσκονται στην κορυφή των επιλογών αυτών και παρακάτω θα δούμε για ποιους λόγους ισχύει κάτι τέτοιο:

Βερίκοκο

Αυτό το απαλό σε γεύση φρούτο έχει σημαντική περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, όμοια με αυτή του καρότου. Πρόκειται για έναν αντιοξειδωτικό πρόδρομο της βιταμίνης Α, απαραίτητο για την όραση και την προστασία των κυττάρων του σώματος.

Αυτός ο καρπός είναι ένα συμπύκνωμα της ενέργειας, των ινών, των ορυκτών … όλοι αποτελούν μια δεξαμενή διατροφικών στοιχείων σε μικρό όγκο.

Επίσης, ταιριάζει απόλυτα στη σαλάτα και στο λευκό κρέας σαν γαρνιτούρα, ενώ η γλυκιά γεύση του αντισταθμίζει την περιεκτικότητα του κρέατος σε αλάτι.

Προσοχή! Μπορεί το χρώμα του να είναι ιδιαίτερα δελεαστικό, όμως η διατήρησή του οφείλεται στο ότι το δαμάσκηνο είναι πλήρες σε θειώδη άλατα, τα οποία είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητους ανθρώπους.

Προτιμήστε βιολογικά δαμάσκηνα, που είναι απαλλαγμένα από τα άλατα αυτά, άσχετα αν το χρώμα τους δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό.

Δαμάσκηνο

Ιδιαιτέρως νόστιμο, το δαμάσκηνο βρίσκεται στην κορυφή των φρούτων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Στην ουσία, είναι ένας καλός ρυθμιστής του εντέρου, καθώς περιέχει διαλυτές ίνες με ήπια δράση, όπως οι πηκτίνες, αλλά και αδιάλυτες ίνες που επιταχύνουν την εντερική κινητικότητα.

Εκτός αυτών, περιέχει επίσης σορβιτόλη, ένα σάκχαρο που λειτουργεί και ως καθαρτικό, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Θερμιδικά, ένα δαμάσκηνο ισούται με 25 θερμίδες, ενώ περιέχει υδατάνθρακες σε ποσοστό 40%, οπότε και έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, της τάξης του 40%, που σημαίνει ότι η επίδρασή του στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι η ελάχιστη δυνατή.

Περιέχει, επίσης, υψηλά επίπεδα σε βιταμίνη 1, καθώς και β – καροτένιο, βιταμίνη Ε, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό.

Επίσης, είναι πλούσιο σε ποτάσιο (950mg / 100gr), που είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος. Ιχνοστοιχεία και σίδηρος συμπληρώνουν τα οφέλη του δαμάσκηνου.

Σύκο

Το αποξηραμένο σύκο μπορεί να είναι μικρό σε όγκο, όμως είναι πολύ μεγάλη η περιεκτικότητά του σε θρεπτικές ουσίες. Πράγματι, είναι πλούσιο σε ίνες με καθαρτικές ιδιότητες (ιδανικό για… τεμπέλικα έντερα), μέταλλα (μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο) και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος.

Αναφορικά με τις βιταμίνες του, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, ενώ και ο γλυκαιμικός δείκτης είναι κοντά στους μέσους όρους (50).

Σημειώστε, επίσης, ότι είναι απαλλαγμένο από πρωτεΐνες και λίπος, ακριβώς όπως το αποξηραμένο βερίκοκο και το δαμάσκηνο.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

 

 

Σχετικά άρθρα