Η 44χρονη Μένια ρωτά

Διαγνώστηκα με καρκίνο μαστού. Υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από τη μαστεκτομή;

Μου είπε ο γιατρός μου ότι θα χρειαστεί να κάνω μαστεκτομή. Πόσο αποτελεσματική είναι και πώς θα μπορούσα να διασφαλίσω ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα;

Στο ερώτημά σας απαντά η Κορνηλία Αναστασάκου, MD, FEBS, Χειρουργός Μαστού

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ογκοπλαστική χειρουργική αποτελεί σήμερα επανάσταση στη χειρουργική μαστού, διότι  επιτυγχάνει τόσο μία ογκολογικά σωστή εκτομή του όγκου, όσο κι ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, στοιχείο στο οποίο υστερούν οι παραδοσιακές επεμβάσεις διατήρησης του μαστού (ογκεκτομή, τμηματεκτομή).

Σήμερα, στη χώρα μας, όπου υπολογίζεται ότι γίνονται 60% περισσότερες μαστεκτομές  απ’ όσες θα ήταν απαραίτητο να γίνουν, ένα μεγάλο μέρος αυτών των μαστεκτομών θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν ο χειρουργός είχε γνώσεις  ογκοπλαστικών τεχνικών διατήρησης  του μαστού.

 Αυτό συμβαίνει διότι η ογκοπλαστική χειρουργική μας δίνει τη δυνατότητα και να σώσουμε το μαστό και να έχουμε ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα – άμεσο και απώτερο- ακόμα και εάν ο όγκος είναι σε πραγματικά δυσμενή θέση. Και αυτό επιτυγχάνεται χωρίς τη χρήση ξένων υλικών.

Σύμφωνα με πολλές υψηλού επιπέδου μελέτες η μαστεκτομή δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα στην επιβίωση, εάν εξαιρέσει κανείς κάποιες ειδικές περιπτώσεις,  ενώ επηρεάζει πολύ αρνητικά την ποιότητα ζωής της ασθενούς. Οι μεταστάσεις, τις οποίες φοβάται κανείς στην περίπτωση του καρκίνου  του μαστού δεν προλαμβάνονται με τη μαστεκτομή, αλλά με τα σύγχρονα φάρμακα.

Το «άλφα και το ωμέγα» για μια σωστή ογκοπλαστική επέμβαση στο μαστό είναι ο ενδελεχής απεικονιστικός έλεγχος και η προεγχειρητική ταυτοποίηση του όγκου μέσω βιοψίας με κόπτουσα βελόνη υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Στη συνέχεια μπορεί να προγραμματιστεί ένα χειρουργείο με βέλτιστο ογκολογικό και αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς η ασθενής να πρέπει να υποβληθεί σε  επανειλημμένα χειρουργεία.

Κορνηλία Αναστασάκου, MD, FEBS,

Χειρουργός Μαστού

Ιατρικό Αθηνών

Διάβασε σχετικά άρθρα

Καρκίνος του μαστού: 4 σημάδια ότι κινδυνεύεις

Καρκίνος του μαστού: Όταν η διάγνωση βάζει στόχο την ψυχή

Η Ιωάννα Κουρμπέλα σχεδιάζει κατά του καρκίνου του μαστού!

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X