Ψυχοσωματικά: Γιατί αισθάνομαι αυτόν τον «κόμπο» στον λαιμό;

Ξαφνικά πριν από περίπου 1 εβδομάδα δεν μπορώ να καταπιώ, αισθάνομαι ότι πνίγομαι. Πήγα σε ΩΡΛ και για το θυρεοειδή και μου είπαν ότι είμαι καλά. Εγώ, ωστόσο, τρώω ελάχιστα, μαλακές τροφές και ακόμη και με το νερό αισθάνομαι ότι θα πνιγώ. Τώρα παίρνω 1 χάπι cipralex κάθε βράδυ. Tι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Πολύ συχνά και ιδίως τα τελευταία χρόνια ψυχικά προβλήματα και έντονα συναισθήματα, ο οργανισμός τα συμβολοποιεί και τα εκφράζει μέσα από το σώμα με τη μορφή συμπτωμάτων. Με άλλα λόγια τα σωματοποιεί. Αυτό γίνεται με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε τις λέξεις για να εκφράσουμε ιδέες, έννοιες και να ονοματίσουμε αντικείμενα. Ο λόγος που ένας άνθρωπος σωματοποιεί, είναι, είτε γιατί τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα και δεν μπορούν οι υπόλοιποι ψυχικοί μηχανισμοί άμυνας να εξουδετερώσουν την έντασή τους, είτε γιατί έχει χτιστεί ο χαρακτήρας μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η έκφραση συναισθημάτων ήταν φτωχή ή απαγορευόταν ως αρνητική. Το επιπλέον ανεπεξέργαστο συναίσθημα βρίσκει ως μόνη δίοδο τη σωματική έκφραση. Κάπως έτσι κάποιος μπορεί να ερμηνεύσει το: δυσκολεύομαι να το «καταπιώ» αυτό που έγινε ή αυτό που μου είπε και δημιουργείται το αντίστοιχο σωματικό σύμπτωμα: δεν μπορώ να καταπιώ.

Σωστά ξεκινήσατε από έναν οργανικό έλεγχο ώστε να είναι ξεκάθαρη η αιτία και αυτό θα πρέπει να γίνεται σε κάθε εμφάνιση ενός σωματικού συμπτώματος.

Το cipralex θα χρειαστεί 2-3 εβδομάδες για να δράσει. Ιδιαίτερα αποτελεσματική θα ήταν μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία όπου θα σας βοηθούσε στην έκφραση των συναισθημάτων και την τόνωση υγειών ψυχικών μηχανισμών άμυνας.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Σχετικά άρθρα