Γάμος: Γιατί χάνουμε την ερωτική επιθυμία και πώς θα την ξαναβρούμε;

Είμαι παντρεμένος 19 χρόνια. Έχω δύο παιδιά και τη γυναίκα μου την αγαπώ. Το τελευταίο διάστημα όμως μου εκμυστηρεύτηκε ότι αν και με αγαπάει και αυτή έχει χάσει (εδώ και αρκετό καιρό) την ερωτική επιθυμία. Λόγω της ρουτίνας και της πίεσης από τις δραστηριότητες των παιδιών. Έχει χάσει τον εαυτό της και τη διάθεση της. Ένας άνθρωπος όλο χαμόγελο και ζωντάνια. Τι πρέπει να κάνω ώστε να την βοηθήσω να ξαναβρεί τον εαυτό της ;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ:

Ο ερχομός των παιδιών και η ρουτίνα της καθημερινότητας μπορεί πολύ εύκολα να «παγιδεύσει» ένα ζευγάρι. Η κούραση και η διαρκής μονοτονία λόγω προγράμματος που έχουν ανάγκη τα παιδιά αλλά και οι γονείς για να βγάλουν πέρα την καθημερινότητα τους, λειτουργεί σαν ένα σφουγγάρι που σβήνει την καλή διάθεση, τη ζωντάνια και τη διάθεση για νέα πράγματα. Ένα ζευγάρι μετά από 19 χρόνια σχέσης πρέπει ούτως ή άλλως να βρει τρόπους να διανθίσει την κοινή του ζωή, κατά πόσον όταν αυτή η σχέση συμπεριλαμβάνει και παιδιά.

Η ερωτική επιθυμία, ακόμα και για τον άνθρωπο που αγαπάμε, δεν έρχεται αυτόματα μετά από κάποια χρόνια στους περισσότερους. Και η καθημερινότητα αλλά και το πέρασμα του χρόνου, η ηλικία, οι αλλαγές στο σώμα μας άρα και η αυτοεικόνα μας αλλάζει και μπορεί να μην είναι αυτή που θα θέλαμε.

Στην περίπτωση σας όλα τα παραπάνω έχουν παίξει το ρόλο τους. Δεν μπορεί κανείς βέβαια να πει με βεβαιότητα ότι η σύζυγός σας θα σας ποθήσει ξανά όπως πρώτα, όμως αξίζει μια προσπάθεια από μεριάς σας ώστε πρώτα απ’όλα να της δείξετε την αγάπη σας και την υποστήριξη σας και σε δεύτερο χρόνο να την κάνετε να νιώσει πάλι όμορφα μέσα στην ερωτική σας σχέση που όπως λέτε επιθυμείτε να αναβιώσει.

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι για αρχή θα πρέπει να επανεξετάσετε μαζί την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις της και να δείτε που θα μπορούσατε να πάρετε κι εσείς κάποιες ευθύνες σε σχέση με το σπίτι και τα παιδιά ώστε να αποκτήσει κάποιο χρόνο για τον εαυτό της και να μπορέσει να τον φροντίσει. Για να νιώσει κάποιος ερωτικά πρέπει να νιώθει όμορφα, να έχει βρει τον εαυτό του και να τον έχει αποδεχτεί στο είδωλο που βλέπει στο καθρέφτη. Επίσης, πολύ βασικό είναι να νιώσει πιο ξεκούραστη ψυχικά και σωματικά. Ένας οργανισμός εξαντλημένος δε μπορεί να σκεφτεί τη σεξουαλική επαφή, το πρώτο που σκέφτεται είναι να ικανοποιήσει τη βασική ανάγκη του ύπνου και της τροφής. Δείτε πως μπορείτε να μοιράσετε περισσότερο τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και παροτρύνετε την να κάνει κι εκείνη πράγματα για τον εαυτό της (π.χ. να πάει στο κομμωτήριο, να βγει μια βόλτα με τις φίλες της χωρίς τα παιδιά μαζί).

Σε δεύτερη φάση αρχίστε να εξετάζετε τη μεταξύ σας σχέση. Πόσο χρόνο περνάτε οι δυο σας, ακόμα και μέσα στο σπίτι; Μοιράζεστε κοινές ασχολίες και ενδιαφέροντα; Πόσο καιρό έχετε να περάσετε μια ρομαντική βραδιά μόνοι σας που θα βάλει και τους δυο σας σε μία πιο χαλαρωτική και ερωτική ατμόσφαιρα; Η διάθεση αλλάζει όταν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον. Ακόμα και το γεγονός ότι θα ντυθείτε πιο όμορφα, θα περιποιηθείτε τους εαυτούς σας για να βγείτε ένα βράδυ δείχνει μια διαφορετική διάθεση και σίγουρα μια εικόνα που αρέσει πολύ περισσότερο ο ένας στον άλλον.

Αξίζει να δοκιμάσετε τα παραπάνω. Να θυμάστε ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν μέσα σε μία νύχτα. Θα πρέπει να δώσετε χρόνο και να επιμείνετε.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Σχετικά άρθρα