Ακράτεια ούρων: «Πού μπορεί να οφείλεται και πώς θα την αντιμετωπίσω»;

Εδώ και δεκαπέντε μέρες, μόλις πιω οτιδήποτε, πάω τουαλέτα και έχω ακράτεια. Πού μπορεί να οφείλεται; Σε κάποιο πρόβλημα των νεφρών; Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Στέφανος Βαλαντάσης, Μαιευτήρας – Χειρουργός -Γυναικολόγος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η συχνουρία, δηλαδή η συχνή διούρηση που αναφέρεις, μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη λήψη υγρών και διουρητικών ουσιών όπως (καφεΐνης, τανίνης, κλπ.) και να είναι φυσιολογική.

Μπορεί όμως να μη σχετίζεται με την αυξημένη πρόσληψη υγρών και να συνοδεύεται από τσούξιμο ή κάψιμο στην ούρηση (δυσουρία). Σε αυτή την περίπτωση η λοίμωξη του ουροποιητικού είναι η πιο πιθανή αιτία.

Άλλες πιο σπάνιες αιτίες μπορεί να είναι η ψαμμίαση ή νεφρολιθίαση, δηλαδή μικρή ποσότητα άμμου που να έχει περάσει από τους ουρητήρες και να προσπαθεί να βγει από την ουρήθρα με την ούρηση.

Αρχικά, λοιπόν, θα σε συμβούλευα να στείλεις μια γενική ούρων και καλλιέργεια ούρων και σε δεύτερη φάση να υποβληθείς σε ένα υπερηχογράφημα νεφρών – ουρητήρων – ουροδόχου κύστης.

Η ακράτεια που αναφέρεις είναι κάτι διαφορετικό:

  • Υπάρχει η ακράτεια από προσπάθεια (stress incontinence), που όταν φταρνίζεσαι, βήχεις ή γελάς δυνατά χάνεις ακούσια (χωρίς τη θέλησή σου) ούρα.
  • Η επιτακτική ακράτεια (urgency), όπου νιώθεις ξαφνικά έντονη επιθυμία για ούρηση και νιώθεις ότι δε μπορείς να κρατήσεις τα ούρα σου.
  • Άλλοτε υπάρχει και άλλοτε δεν υπάρχει ατύχημα και η μικτού τύπου ακράτεια που είναι ένας συνδυασμός των προηγούμενων καταστάσεων.

Στις περιπτώσεις αυτές οι εξετάσεις πρέπει να συμπεριλάβουν και πλήρη ουροδυναμικό έλεγχο.

Δρ. Στέφανος Βαλαντάσης

Χειρούργος – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

τ. Αναπλ. Διευθυντής ΝΗΣ, Μεγάλης Βρετανίας

valantasis.gr

Σχετικά άρθρα