Επίμονος βήχας: 4 φυσικοί τρόποι για να τον αντιμετωπίσεις!

Ο επίμονος βήχας, ανεξάρτητα από την αιτία και τον λόγο που εκδηλώνεται, μπορεί πραγματικά να γίνει πολύ εκνευριστικό τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για τους γύρω μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε μια τέτοια περίπτωση καλό θα είναι να μην σπεύδει κανείς να πάρει φάρμακα χωρίς συνταγή και εντελώς άναρχα, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην υγεία του.

Αντίθετα, υπάρχουν 4 πολύ καλές φυσικές λύσεις για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα μια και καλή, ανάλογα με τον τύπο βήχα που μπορεί να έχεις.

Μέλι

Συστήνεται ανεπιφύλακτα για τον βραδινό βήχα, που συνήθως σε ξυπνάει απότομα από τον ύπνο.

Γιατί;

Το μέλι διαθέτει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, δηλαδή έχει ένα «μηχανικό» αποτέλεσμα: Ομαδοποιεί τις βλεννώδεις μεμβράνες του λαιμού και χαλαρώνει τον ερεθισμό, με αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση. Παράλληλα, οι αντισηπτικές ιδιότητές του βοηθούν στην καταπολέμηση του ιού που προκαλεί κρυολόγημα και προωθεί την επούλωση.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες έχει το μέλι θυμαριού, ευκάλυπτου, λεβάντας και του έλατου, όλα με πλούσιες αντισηπτικές ιδιότητες.

Πώς θα το χρησιμοποιήσεις;

Πάρε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού λίγο πριν πέσεις για ύπνο. Προσοχή, δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω του ενός έτους εξαιτίας της πιθανής παρουσίας βακτηριδίου έναντι του οποίου δεν έχουν ανοσία. Επίσης, δεδομένου ότι το μέλι είναι πολύ καρειογόνο και προκαλεί διάβρωση του σμάλτου, είναι σημαντικό να πλένεις τα δόντια σας 30 λεπτά αργότερα.

Θυμάρι

Συστήνεται για την αντιμετώπιση του ξηρού βήχα, που σου προκαλείται όταν πας να μιλήσεις ή να γελάσεις, επειδή ο λαιμός είναι ερεθισμένος.

Γιατί;

Το θυμάρι έχει δύο αναβολικές ιδιότητες που καταπραΰνουν τη φλεγμονή στο λαιμό και τις σπασμολυτικές ιδιότητες που μειώνουν τα ξεσπάσματα του βήχα. Επίσης, διαθέτει και αντισηπτικές ιδιότητες που βοηθούν να αντιμετωπιστεί ο βήχας στην πηγή του, μειώνοντας τη φλεγμονή στον λαιμό.

Πώς θα το χρησιμοποιήσεις;

Πίνοντάς το σαν αφέψημα. Βάζουμε για 10 – 15 λεπτά σε εάν φλιτζάνι με ζεστό νερό μισό κουταλάκι καφέ θυμάρι. Αντί για ζάχαρη χρησιμοποιούμε μέλι. Πιες 4 – 5 φλιτζάνια την ημέρα. Εάν η γεύση του δεν σου αρέσει, μπορείς να το καταναλώσεις σε κάψουλες, από 3 έως 6 την ημέρα.

Βότανα

Σε περίπτωση που οι βρόγχοι έχουν συμφόρηση, τότε χρειάζεται κάτι που θα βοηθήσει τους αεραγωγούς να ανοίξουν, διαλύοντας τα φλέματα. Ο μάραθος ή η μολόχα είναι βότανα που μπορούν να βοηθήσουν τον σκοπό αυτό.

Γιατί;

Τα βότανα αυτά ρευστοποιούν τις εκκρίσεις, βοηθούν στην εκκένωση τους και περιορίζουν τη συμφόρηση, αντικαθιστώντας τα σχετικά σιρόπια που κυκλοφορούν στην αγορά.

Πώς θα τα χρησιμοποιήσεις;

Σαν αφέψημα, με ζεστό νερό. Προσοχή! Σε περίπτωση αλλεργιών δεν ενδείκνυται η χρήση τους.  Ανάμιξε 10 γρ. από το καθένα και βάλε τα σε μια τσαγιέρα με ζεστό νερό. Άστα μέσα για 10 – 15 λεπτά και στη συνέχεια πιες 4 – 5 φλυτζάνια την ημέρα.

Πρόπολη

Όταν ο λαιμός είναι ερεθισμένος από τον βήχα, είτε είναι ξηρός είτε με φλέματα.

Γιατί;

Η πρόπολη είναι αποδεδειγμένα πλούσια σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Επίσης, έχει θεραπευτικές, αντιιικές, αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ είναι και αντιφλεγμονώδης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει καταπραϋντική και μαλακτική δράση για τον λαιμό, βοηθώντας στην εξάλειψη της φλεγμονής που προκαλεί τον βήχα. Είναι, επίσης, αντισηπτική, βοηθώντας στην εν γένει αντιμετώπιση του ιού του κρυολογήματος.

Πώς θα την χρησιμοποιήσεις;

Βρίσκεται κυρίως στο μέλι, στο θυμάρι, αλλά κυκλοφορεί και σε σπρέι, που δρουν τοπικά και είναι πιο αποτελεσματικά.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διάβασε σχετικά άρθα

Κρυολόγημα: 7 απλές συμβουλές για να το προλάβεις!

Κρυολόγημα: 3 διατροφικά… μυστικά για να γίνεις περδίκι!

 

Σχετικά άρθρα