Η ανάγκη για προσοχή στα παιδιά: Πώς να ανταποκριθείτε θετικά;

Εσείς ετοιμάζετε το φαγητό και εκείνος κάνει τον κλόουν για να σας τραβήξει την προσοχή, επειδή εκείνη την ώρα δεν του δίνετε σημασία; Είναι η ώρα να πάει για ύπνο και σας ζητάει ακόμα ένα φιλί; Κι έπειτα κι άλλο; Κάτι τέτοιες μικρές λεπτομέρειες δείχνουν πόση ανάγκη.

Πώς εκδηλώνεται η ανάγκη προσοχής;

Το παιδί σας ψάχνει το βλέμμα σας και εκτιμά την παρουσία σας για να σας δείξει και να μοιραστεί μαζί σας τα κατορθώματά του. Η προσοχή σας ενδυναμώνει την αυτοπεποίθησή του. Είτε έχετε ένα είτε περισσότερα παιδιά, καθένα από αυτά θα ψάχνει συνεχώς στιγμές να βρεθεί μόνο μαζί σας, να σας έχει σε αποκλειστικότητα.

mama nipio paizoun

Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να δώσετε στο παιδί σας την προσοχή που εκείνο θέλει κι επιζητά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο ζωηρό την ώρα που συγυρίζετε τα ψώνια ή που αλλάζετε την πάνα στο μικρότερο αδερφάκι του.

Όταν περνάτε μόνοι σας χρόνο με το μικρό σας εκείνο αισθάνεται μοναδικό και σημαντικό

Είναι επίσης πιθανό το παιδί σας να εκμεταλλευτεί στιγμές μη προσοχής για να ρίξει παιχνίδια στο πάτωμα, να χοροπηδάει στον καναπέ ή να αρχίσει να φωνάζει δυνατά. Μερικές φορές τα παιδιά επιζητούν την προσοχή με έναν πιο… βίαιο τρόπο. Ο στόχος τους; Να σας πουν ξεκάθαρα ότι ήρθε η ώρα να τους δώσετε σημασία!

Αφού ξέρει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι αντιδράσεις σας είναι άμεσες, καταφέρνει τον σκοπό του: να λάβει από εσάς αρνητική προσοχή! Ωστόσο, να έχετε το νου σας να μην τονίζετε μόνο ό,τι κάνει λάθος γιατί έτσι κινδυνεύετε να του… καταρρακώσετε την αυτοπεποίθησή του και να αισθάνεται λιγότερο αποδοτικός και λιγότερο ικανός να κάνει πράγματα.

Τα θεαματικά αποτελέσματα της… καλής προσοχής

Για να αποφύγετε να καταφύγει το παιδί σας στα μεγάλα και σίγουρα μέσα στης αρνητικής προσοχής, πρέπει να του προσφέρετε μικρές και συχνές δόσεις προσοχής για να μη φτάσει στα άκρα!

Δεν χρειάζεται αυτό να γίνει σε στιγμή που εκείνο επιζητά να ασχοληθείτε μαζί του. Κατά τη διάρκεια της μέρας, πείτε του “μπράβο” όταν κάνει κάτι καλό, για παράδειγμα επαινέστε το όταν έχει μαζέψει τα παιχνίδια του χωρίς να του το πείτε ή παίζει όμορφα μόνο του ενώ εσείς δουλεύετε στον υπολογιστή. Θα καταλάβει ότι εκτιμάτε τον τρόπο που λειτουργεί και πως είναι σημαντικός για σας.

Όταν δίνετε θετική προσοχή στο παιδί σας, ενδυναμώνετε τόσο την αυτοεκτίμησή του όσο και το αίσθημα της αποδοτικότητάς του. Αισθάνεται ότι το αγαπάτε και το εκτιμάτε. Κι έτσι καλλιεργείται και η υπομονή του, αλλά και η ικανότητά του να περιμένει όταν είστε απασχολημένοι.

Δώστε σημασία σε θετικές συμπεριφορές που θέλετε να καλλιεργήσει!

Αντί να τονίζετε τα αρνητικά του, αρχίστε να βλέπετε καλύτερα τι κάνει σωστά, σύμφωνα με όσα το έχετε μάθει. Πρόκειται για συμπεριφορές που συνήθως δεν προσέχουμε γιατί δεν μας ενοχλούν. Αν θέλετε όμως να τις συνεχίσει, τονίστε τις. Αν καταλάβει πόσο σημαντικές είναι για σας, τότε θα τις κάνει κτήμα του και θα τις επαναλαμβάνει χωρίς να χρειαστεί να του κάνετε υποδείξεις!

Πώς να ανταποκριθείτε στην ανάγκη προσοχής του παιδιού σας;

mama mageireyei me kori

  • Από πολύ νωρίς τα μωρά αντιδρούν στη θετική προσοχή. Μπορείτε επομένως να συγχαρείτε το μωρό σας όταν για παράδειγμα καταφέρει να πιάσει ένα αντικείμενο με τα χέρια του.
  • ένα χαμόγελο, ένα χειροκρότημα, ένα “μπράβο” αρκούν για να… λάβει το μήνυμα. Ωστόσο, τα σήματα αυτά πρέπει να γίνουν αμέσως μετά τη συμπεριφορά που θέλετε να επαινέσετε για να είναι σαφές στο παιδί σας.
  • Περιγράψτε με λόγια τις πράξεις του παιδιού σας και την ικανοποίησή σας: “Μπράβο, μοιράστηκες το γλυκό σου με την αδερφή σου. Είμαι περήφανη για σένα”.
  • Από τα 3 και έπειτα τα παιδιά έχουν ανάγκη από κομπλιμέντα και τους αρέσει πολύ να… παινεύουν τον ίδιο τους τον εαυτό! Οπότε από τα 4-5 και έπειτα, μπορείτε να βάζετε το παιδί σας να αυτο-χειροκροτείται όταν κάνει κάνει καλό! Αυτά τα “συγχαρητήρια του εαυτού του” θα το βοηθήσουν να αναγνωρίζει μόνο του και να ξεχωρίζει θετικές και αρνητικές συμπεριφορές.
  • Όταν μοιράζεστε στιγμές μαζί του, τονίστε την ευχαρίστηση που αισθάνεστε όταν παίζετε μαζί του
  • Όταν επιστρέφει από τον παιδικό, προτού συνεχίσει το… πρόγραμμά του στο σπίτι, πάρτε ένα λεπτό μαζί να σας διηγηθεί πώς πέρασε τη μέρα του ή να παίξετε ένα γρήγορο παιχνίδι μαζί.
  • Βρείτε εύκολα παιχνίδια που να μπορείτε να παίζετε μαζί του όταν κάνετε δουλειές, ώστε να μην αισθάνεται ότι δεν του δίνετε σημασία
  • Ανάλογα με την ηλικία του, προσκαλέστε το να σας βοηθήσει σε κάποιες δουλειές του σπιτιού (μαγείρεμα, τακτοποίηση ρούχων)… Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί του.

Νίκη Κοσκινά

Με πληροφορίες από mamanpourlavie.com

Σχετικά άρθρα