«Θα πάρω διαζύγιο για να είμαστε μαζί»: Εύκολo στα λόγια, δύσκολο στην πράξη!

Εδώ και ενάμιση χρόνο διατηρούσα δεσμό με έναν παντρεμένο. Ήμασταν μαζί κάθε μέρα κανονικά γνώρισε τους γονείς μου βγαίναμε με τους φίλους του, γνώρισα την κόρη του, μόλις 1 έτους, γιατί μου έλεγε ότι θα είμαστε μαζί κανονικά και ότι ήθελε να σε συνηθίσει η μικρή. Μου έλεγε ότι δεν αφήνει ακόμη την γυναίκα του, γιατί το παιδί είναι μικρό, αλλά πάντα θα είμαστε μαζί θα με αγαπάει και θα με φροντίζει.

Πριν τρεις εβδομάδες η γυναίκα του ανακάλυψε το δεσμό μας και ο ίδιος μου είπε ότι δεν θέλει να συνεχίσει μαζί μου, αλλά θα παλέψει να τον δεχτεί πίσω η γυναίκα του! Με σόκαρε πολύ αυτή η στάση του γιατί ήμασταν μαζί συνέχεια μου έλεγε πόσο ερωτευμένος είναι μαζί μου. Δεν μπορώ να διαχειριστώ την απομάκρυνση του. Ξέρω ότι δεν μένει σπίτι του πια, τον έδιωξε η σύζυγος του, αλλά αυτός την κυνηγά. Συνεχίζει να επικοινωνεί μαζί μου με ένα αραιό τηλεφώνημα λίγων λεπτών για να δει τι κάνω. Είμαι πάρα πολύ πληγωμένη. Δεν τρώω , δεν κοιμάμαι. Χρειάζομαι την συμβουλή σας.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ:

Κατανοώ ότι η θέση σας είναι πολύ δύσκολη και τα συναισθήματα σας έντονα και δυσάρεστα. Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθετε έτσι όταν μια σχέση τελειώνει ή έστω διακόπτεται τόσο αιφνιδιαστικά και βίαια. Οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα και ζουν καταστάσεις μέσα από αυτά που μπορεί να είναι πέρα για πέρα αληθινά, όπως για παράδειγμα ο σύντροφος σας ο οποίος μοιραζόταν σχεδόν όλη του τη ζωή μαζί σας και σας εξέφραζε τον έρωτα του που δεν αμφιβάλλω ότι ήταν αληθινός. Όταν τον γνωρίσατε υποθέτω γνωρίζατε επίσης ότι είναι παντρεμένος και μάλιστα η γυναίκα του ήταν έγκυος στο παιδί τους, ένα γεγονός που ενώνει δυο ανθρώπους για πάντα ακόμα και αν σαν ζευγάρι δεν παραμείνουν μαζί. Αυτό σημαίνει ότι εξαρχής μπήκατε σε μία σχέση που οι συνθήκες δεν σας προεξοφλούσαν την αποκλειστικότητα στο μυαλού και στη ζωή αυτού του άντρα.

Ακόμα κι αν δεν είναι ερωτευμένος πια με την σύζυγο του δε παύει ενδεχομένως να την αγαπά και να έχουν ένα παιδί μαζί που τους ενώνει πολύ δυνατά. Οι συνθήκες για εκείνον όλο αυτό το καιρό ήταν ιδανικές και μάλλον κι ο ίδιος πίστευε ότι αυτό ποτέ δε θα αλλάξει. Και ίσως να μην είχε άδικο στο μυαλό του καθώς η σύζυγος του δεν είχε καταλάβει τη απιστία του ενάμιση χρόνο τώρα και εσείς είχατε αποδεχτεί το ότι είναι παντρεμένος από την πρώτη μέρα. Προφανώς, ο ίδιος δεν πίστευε ότι η σύζυγος θα μάθει για εσάς και εσείς δεν δείχνατε να ενοχλείστε που ήταν παντρεμένος κι έτσι η ζωή του κυλούσε ιδανικά.

Όπως διαπιστώσατε τίποτα δεν μένει κρυφό και η αντίδραση του συντρόφους σας ήταν μία αντίδραση που ίσως ούτε ο ίδιος να φανταζόταν ότι θα έχει. Είναι πολύ διαφορετικό να κάνεις ένα αρνητικό σενάριο στο μυαλό σου και πολύ διαφορετικό να συμβαίνει στην πραγματικότητα. Δε γνωρίζω τι έχει να χάσει από ένα πιθανό διαζύγιο με την σύζυγό του, όμως η αντίδραση του δείχνει ότι σίγουρα κάτι πολύτιμο για εκείνον θα χαθεί με τη λύση αυτού του γάμου. Παράλληλα, η στάση του προς εσάς μοιάζει να είναι στάση ασφαλείας για εκείνον. Από την μία δε δείχνει τα συναισθήματα του όπως πριν και όλη η σχέση σας έχει ανατραπεί βάζοντας σας σε μεγάλη σύγχυση και απορία και από την άλλη προσπαθεί με ολιγόλεπτες συνομιλίες να σας κρατήσει «κοντά» του ώστε να μπορέσει ενδεχομένως να γυρίσει πίσω σε εσάς αν τα πράγματα δεν πάνε όπως εκείνος εύχεται να εξελιχθούν με την γυναίκα του. Είστε η επόμενη επιλογή του, όχι όμως η πρώτη του όπως άλλωστε πάντα ίσχυε αυτό, εφόσον ποτέ αν καταλαβαίνω σωστά ως τώρα δεν πήρε την απόφαση να πάρει διαζύγιο και  να σας δώσει τη θέση σας ως μοναδική σύντροφο στη ζωή του. Το παιδί είναι φυσικά ένας σημαντικός λόγος να μην χωρίσει ένα ζευγάρι, αλλά ποτέ δεν είναι ο μοναδικός και ο κύριος, όπως αποδείχτηκε και από την στάση του στην ανακάλυψη της συζύγου για την σχέσης σας.

Όλα αυτά συμβάλουν στα συναισθήματα που νιώθετε αυτή τη στιγμή και στα μεγάλα ερωτηματικά που ίσως έχετε μετά τις εξελίξεις αυτές. Γιατί ο σύντροφος σας αντί να αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα και να πάρει διαζύγιο, την στιγμή που η γυναίκα του δεν επιθυμεί να είναι πια μαζί του, αντ’ αυτού προσπαθεί να ξαναφτιάξει την σχέση του μαζί της ενώ σε εσάς υποσχόταν μια ζωή μαζί; Την απάντηση την γνωρίζει μόνο εκείνος και σχετίζεται με τον γάμο του. Για εσάς, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την ψυχική σας υγεία, που έχει κλονιστεί, θα έπρεπε να κοιτάξετε το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης και όχι τους λόγους που συνέβη κι αυτό γιατί είσαστε μια νέα γυναίκα που δεν τις αξίζει να περιμένει την απόφαση ενός πρώην συντρόφου για το αν θα επιστρέψει στην γυναίκα του και το παιδί του ή όχι, ώστε να συνεχίσετε τη ζωή σας. Καλό θα ήταν να σκεφτείτε τα πιθανά σενάρια και ένα από αυτά είναι πολύ πιθανόν να είναι η επιστροφή του στη σύζυγο, κάτι που σίγουρα δεν ταυτίζεται με τα δικά σας όνειρα που είναι να είστε ζευγάρι χωρίς περιορισμούς. Το σενάριο να είστε πάλι μαζί, εφόσον η σύζυγός του δεν τον δεχτεί πίσω, είναι στη δική σας κρίση αν είναι για εσάς η κατάλληλη συνθήκη για να είναι εκείνος ξανά στη ζωή σας μετά την ξαφνική αποχώρηση του από τη σχέση σας.

Μην τιμωρείτε τον εαυτό σας τόσο σκληρά για όσα έγιναν. Μαζέψτε δυνάμεις και πάρτε δραστικές αποφάσεις για τη ζωή σας και για αυτή τη σχέση που έχει αρκετά κενά τα οποία πρέπει να τα λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας πριν πάρετε την τελική σας απόφαση.

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Σχετικά άρθρα