Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Γιατί δεν μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου;

Θα ήθελα την άποψη σας, σχετικά με την αντιμετώπιση καταστάσεων σε διαπροσωπικές σχέσεις. Πιστεύω ότι έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση γενικότερα και πως δεν μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου αν δεν σκεφτώ για ώρες πριν να μιλήσω. Επιπλέον, όταν με βγάλει κάποιο άτομο εκτός εαυτού, κυρίως λόγω αδικίας , νιώθω ότι θολώνω και εν ώρα ρήξης αντί να δώσω στο άλλο άτομο να καταλάβει και τις δυο όψεις του νομίσματος,  θα πω κάτι επιπόλαιο και ίσως, κάτι που μπορεί να πληγώσει τον συνομιλητή.  Πώς μπορώ να διαχειριστώ αυτές τις συμπεριφορές;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

έχετε αναγνωρίσει μία δυσκολία σας να επικοινωνήσετε την άποψη σας με τρόπο που να είναι σε συμφωνία με αυτό που νιώθετε μέσα σας. Από το μήνυμα σας καταλαβαίνω μία σύγκρουση ανάμεσα στο πώς νιώθετε μέσα σας και στο τι εκφράζετε στους άλλους.

Υπάρχει κάτι μέσα σας που νιώθει να είναι σε χαμηλότερη θέση από τον άλλον, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα σε μία συζήτηση είτε να μην το εκφράζετε καθόλου και να μένει ακάλυπτη η ανάγκη σας να υπερασπιστείτε επαρκώς τον εαυτό σας, είτε να νιώθετε τόσα πολλά και έντονα συναισθήματα που είναι δύσκολο να διαχειριστείτε και τα εκφράζετε με έναν «βίαιο» τρόπο στους άλλους.

Από τις δύο αντιδράσεις σας, καταλαβαίνω ότι μέσα σας υπάρχει κάτι που του είναι δύσκολο να σας υπερασπιστεί και μοιάζει να είναι κάπως «παθητικό» σε αυτά που συμβαίνουν, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που θέλει να σας προστατεύσει και να σας υπερασπιστεί αλλά το κάνει με έναν έντονο τρόπο. Εσείς ταυτίζεστε είτε μόνο με το ένα σας κομμάτι είτε μόνο με το άλλο.

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε αυτές τις συμπεριφορές;

Με το να είστε σε επίγνωση με αυτό που συμβαίνει μέσα σας την κάθε στιγμή, με το να αναζητήσετε τι είναι αυτό που προκαλεί την εκάστοτε συμπεριφορά και αν κρύβεται κάποια βαθύτερη αιτία, κάποιο δικό σας τραύμα που μπορεί να ανοίγει τη στιγμή που κάποιος σας αναφέρει κάτι . Κάποιες φορές είναι δύσκολο όλο αυτό να το σηκώσουμε μόνοι μας και γι’ αυτό ένα άλλο πρόσωπο, ένας θεραπευτής μπορεί να συνεισφέρει στο να δουλέψουμε σε ένα βαθύτερο επίπεδο με αυτές τις συμπεριφορές που στη ζωή μας επαναλαμβάνονται.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

Σχετικά άρθρα