ΕΚΠΑ: Να αποχωρήσει o Ρουβίκωνας από την Φιλοσοφική

Άμεση ήταν η απάντηση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ, μετά και την επεισοδιακή ημέρα στην Φιλοσοφική όταν δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών με αφορμή το γραφείο του Ρουβίκωνα.

Η συλλογικότητα, απευθύνει πρόσκληση προς το κοινό για «οργάνωση» στην ομάδα αφού «θα ανοίγει σιγά σιγά νέους χώρους σε γειτονιές και πανεπιστήμια» όπως η ίδια υποστηρίζει. Μάλιστα το «γραφείο» θα λειτουργεί εντός του Πανεπιστημίου από τις 10:00 έως τις 13:30.

«Οι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ καταδικάζουν τις καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων από εξωπανεπιστημιακές οργανώσεις και απαιτούν από την εξωπανεπιστημιακή οργάνωση του Ρουβίκωνα να αποχωρήσει από το γραφείο που έχει καταλάβει στη Φιλοσοφική Σχολή». Μάλιστα οι πρυτανικές αρχές σημειώνουν ότι «η καθημερινή εκπαίδευση και εργασία χιλιάδων φοιτητών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μόνιμων εργαζομένων και συμβασιούχων καθώς και του εκπαιδευτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου μας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στην ακαδημαϊκή δεοντολογία μακριά από εξωτερικές παρεμβάσεις».

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε στο κτήριο της Συγκλήτου, μεταξύ ομάδας φοιτητών και καθηγητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές φέρονται να ζητούν μεταξύ άλλων την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και την άρση της απόφασης της Συγκλήτου κατά της παρουσίας της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» σε χώρο του κτηρίου.

ΠΟΣΔΕΠ: Τα πανεπιστήμια δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

Η ΠΟΣΔΕΠ, από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της, καλούσε την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της, ώστε να πάψει η κατάληψη χώρων στα Πανεπιστήμια και να προστατευθεί ο πανεπιστημιακός χώρος από εισβολείς και έκνομες ενέργειες.

Σε απόφασή της, τη Δευτέρα, η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος για τέτοιου είδους δράσεις, ούτε ξέφραγο αμπέλι όπου κάθε «συλλογικότητα» θα αποκτά αυθαίρετα και ανενόχλητα στέγη καταλαμβάνοντας παράνομα χώρους.

Το Πανεπιστήμιο, εξηγεί η ΠΟΣΔΕΠ είναι χώρος όπου οι κανόνες και οι νόμοι της κοινωνίας θα πρέπει είναι το ίδιο σεβαστοί και να εφαρμόζονται απ’ όλους για όλους.

Απάντηση Ρουβίκωνα

Στα περί «ξέφραγου αμπελιού» στα ΑΕΙ που υποστήριξε η ΠΟΣΔΕΠ σε ανακοίνωσή της, απάντησε στέλεχος του Ρουβίκωνα, μέσω Facebook.

«Εμ βέβαια… Για να φας σταφύλι από το πανεπιστημιακό αμπέλι πρέπει να δώσεις κ@@@ ή 500 ευρώ», έγραψε το στέλεχος του Ρουβίκωνα στο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η αρχική ανακοίνωση της Κοσμητείας

Για αυθαίρετη κατάληψη χώρου στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Κοσμητεία, η οποία συνήλθε εκτάκτως σήμερα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως αναφέρεται η συγκεκριμένη «συγκεκριμένη ενέργεια αντίκειται πλήρως στην ακαδημαϊκή θεσμική λειτουργία και δεοντολογία, έχει δε ήδη προκαλέσει τα έντονα αρνητικά και επικριτικά σχόλια της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας», ενώ εκφράζεται και η αποφασιστικότητα της Κοσμητείας να «προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να προσφύγει στα ανώτερα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου και καλεί τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης να αποχωρήσουν αμέσως και να τερματίσουν την εν λόγω εξωθεσμική ενέργεια».

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα