Νυχτερινή βουλιμία: Γιατί μου συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσω;

Με τον όρο νυχτερινή βουλιμία αναφερόμαστε σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερβολικής και ανεξέλεγκτης κατανάλωσης τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου το άτομο νιώθει σαν να χάνει τον εαυτό του, να ξεχνάει ποιο είναι και υπνωτισμένο να οδηγείται στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής.

Η νύχτα χαρακτηρίζεται από επεισόδια ύπνου, τα οποία όμως διακόπτονται από πολλαπλά και αιφνίδια ξυπνήματα που ακολουθούνται από την ψυχαναγκαστική λήψη τροφής. Είναι μια στιγμή μυστική, όπου το φαγητό μεταμορφώνεται σε όχημα συναισθηματικής ασφάλειας και ανακούφισης, ενώ το επόμενο πρωί ο άτομο μπορεί να μην θυμάται τι έφαγε, να έχει μερική ή πλήρη αμνησία για το γεγονός.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας βυθίζεται σε αλυσιδωτές αρνητικές σκέψεις και επίπονα συναισθήματα, τα οποία όμως δυσκολεύεται να διαχειριστεί. Νιώθει θλίψη, σωματική και ψυχική κόπωση, ενοχές για τον εαυτό του, άγχος για την επόμενη νύχτα, θυμό και απελπισία επειδή δυσκολεύεται να αντισταθεί στη νυχτερινή αυτή παρόρμηση. Τα συναισθήματα αυτά λειτουργούν ως συνέπειες και ως ερεθίσματα στην επανάληψη των βουλιμικών επεισοδίων.

Όπως κα στην κατάθλιψη, έτσι και στη νυχτερινή βουλιμία, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες, ιδίως εκείνες που βιώνουν χρόνια απογοήτευση με το σώμα τους. Η σύγκρουση με τον εαυτό τους, τα δυσβάσταχτα συναισθήματα ντροπής , οι βαθιά ριζωμένες ενοχές, η απουσία μία ικανοποιητικής σχέσης με το άλλο φύλο, η δυσκολία τους να διαχειριστούν τα διάσπαρτα συναισθήματα τους κατά τη διάρκεια της ημέρας επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Ποια η θεραπεία;

Η ενεργητική αποδοχή του προβλήματος και όχι η παθητική συμφιλίωση με αυτό είναι το πρώτο βήμα. Για αρχή προτείνονται τα παρακάτω βήματα αυτοβοήθειας:

Καταγράψτε την καθημερινή λήψη φαγητού καθώς και τις παράλληλες σκέψεις και τα συναισθήματα που νιώθετε σε κάθε γεύμα ή τσιμπολόγημα.

Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για τα νυχτερινά επεισόδια.

Μην παραλείπετε κανένα κύριο γεύμα.

Παρατηρήστε ποια είναι τα χειρότερα αρνητικά συναισθήματα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ποια ερεθίσματα τα προκαλούν συνήθως, ποιες σκέψεις ακολουθούν και τι επιπτώσεις έχουν στη διάθεσή και τη συμπεριφορά σας.

Αναρωτηθείτε αν η σκέψη που κάνετε σας βοήθησε να βρείτε εναλλακτικές, αποτελεσματικότερες λύσεις για το ίδιο γεγονός.

Αρχίστε να αντικαθιστάτε τα νυχτερινά βουλιμικά επεισόδια με μία δημιουργική ενασχόληση, όπως είναι το διάβασμα, το καθημερινό ημερολόγιο, η μουσική, τα χόμπι.

Επισκεφθείτε ψυχολόγο αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τη λήψη τροφής και αν δυσκολεύεστε να βάλετε σε τάξη τη σκέψη, τα συναισθήματα και την καθημερινότητά σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Μυρσίνης Κωστοπούλου, «Μιλώντας για εμάς και τα προβλήματά μας». Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Καστανιώτη για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.

Σχετικά άρθρα