Πολ Άλεν: Ο «αθόρυβος» συνιδρυτής της Microsoft με την αμύθητη περιουσία- Η ρήξη με τον Μπιλ Γκέιτς, τα εκκεντρικά «μυστικά» πάρτι και ο γάμος που δεν έγινε ποτέ

Ο «αθόρυβος» συνιδρυτής της Microsoft και παιδικός φίλος του Μπιλ Γκέιτς, Πολ Άλεν, πέθανε το απόγευμα της Δευτέρας αφήνοντας πίσω του απίστευτα τεχνολογικά επιτεύγματα και μία αμύθητη περιουσία. Ο πολυπράγμων Πολ Άλεν πέρα από τη λατρεία που είχε για του υπολογιστές, είχε έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική, τα σπορ αλλά και τις κάθε είδους καινοτομίες.

«Έφυγε» σε ηλικία 65 χρονών χτυπημένος από λέμφωμα μη-Χότζκιν. Ο Πολ Άλεν είχε γνωστοποιήσει στις αρχές Οκτωβρίου ότι παρουσίασε υποτροπή στην ασθένεια, για την οποία είχε υποβληθεί σε θεραπεία πρώτη φορά το 2009, διαβεβαιώνοντας πως οι γιατροί του ήταν «αισιόδοξοι», ωστόσο λόγω επιπλοκών δεν τα κατάφερε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη James C.aldejon (@james_caldee) στις

Μπορεί να είχε χρόνια μπροστά του για να ζήσει ωστόσο κοιτώντας αυτά που άφησε πίσω του καταλαβαίνουμε ότι είχε μία γεμάτη ζωή. Σε πολύ μικρή ηλικία κατάφερε να αποκτήσει περιουσία και να μπει στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Αν κάτι δεν κατάφερε να αποκτήσει τότε αυτό ήταν μία οικογένεια.

Ποιος είναι ο φίλος του Μπιλ Γκέιτς που βρισκόταν πίσω από το θαύμα της Microsoft; Τί χώρισε τελικά τους δύο φίλους και ποια η σχέση του με το… ωραίο φύλλο θα δούμε στη σύντομη αναδρομή μας.

paul-allen-mwro
Φωτογραφία: Facebook/Paul G. Allen

Τα παιδικά χρόνια και η γνωριμία με τον Μπιλ Γκέιτς

Ο Πολ Άλεν γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1953 στο Σιάτλ από τους Κένεθ Σαμ Άλεν και Έντνα Φαίη Άλεν. Οι γονείς του είχαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχέση με το βιβλίο αφού ο πατέρας του ήταν βιβλιοθηκάριος και η μητέρα του δασκάλα. Ο Πολ Άλεν ξεκίνησε με καλές προδιαγραφές. Πήγε στο ιδιωτικό σχολείο Lakeside School του Σιάτλ όπου γνώρισε και τον κατά δύο χρόνια μικρότερό του Μπιλ Γκέιτς.

Οι δύο μαθητές συναντήθηκαν στην αίθουσα υπολογιστών του σχολείου που έμελε να γίνει ο χώρος που θα ανέπτυσσαν τις ικανότητες που θα καθόριζαν την υπόλοιπη ζωή τους.

paul-allen-bill-gates
Φωτογραφία: Facebook/Paul G. Allen

 

«Εκείνη την εποχή απλά παίζαμε, ή έτσι νομίζαμε» θυμάται ο Γκέιτς στο βιβλίο του το 1985 «The Road Ahead».

Ένα από τα πρώτα τους κατορθώματα ήταν να χακάρουν τον σχολικό υπολογιστή για να καταφέρει ο Γκέιτς να… γνωρίσει κορίτσια. Φυσικά δεν έμειναν εκεί. Κατά κάποιον τρόπο έκαναν κατάχρηση του τεχνολογικού εξοπλισμού του σχολείου για να καταφέρουν να βελτιωθούν στον προγραμματισμό. Στην εφηβεία τους μπήκαν οι βάσεις.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 15 Minutos CA (@15minutos.news) στις

Παράτησε τις σπουδές του για να γίνει προγραμματιστής

Ο Πολ Άλεν είναι από τις περιπτώσεις που το γεγονός ότι παράτησε τις σπουδές του τού βγήκε σε καλό. Δύο χρόνια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον μέχρι να πάρει την απόφαση να το παρατήσει για να δουλέψει ως προγραμματιστής στη Βοστώνη. Πριν φύγει είχε φροντίσει να εκμεταλλευτεί υπέρ του δέοντος το εργαστήριο του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου για προσωπική έρευνα και προγραμματισμό υπολογιστών με αποτέλεσμα να αποβληθεί.

Κίνητρό για τη μετακόμισή του στη Βοστώνη αποτέλεσε η παρουσία του φίλου του, Γκέιτς, στην ίδια πόλη. Εκείνος εκείνη την περίοδο σπούδαζε στο Χάρβαρντ. Τότε ήταν που οι δυο τους δημιούργησαν το πρώτο τους πρόγραμμα πάνω στον Altair 8800, τον πρώτο υπολογιστή που απευθύνθηκε στη μαζική αγορά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Society Is Based On Vanity (@wisemangram) στις

Το εντυπωσιακό σε αυτή την ιστορία είναι ότι δεν είχαν δικό τους υπολογιστή, οπότε μέσα σε λίγες εβδομάδες έγραψαν τους κώδικες σε προσομοιωτή. Παρόλα αυτά στη δοκιμή που έγινε παρουσία του δημιουργού του Altair 8800, Εντ Ρόμπερτς, τα προγράμματα λειτούργησαν τέλεια.

Ο Πολ Άλεν έπεισε τον Μπιλ Γκέιτς να εγκαταλείψει το Χάρβαρντ για να ιδρύσουν μία εταιρεία που θα παρήγαγε υπολογιστές και λογισμικό. Ένα μήνα μετά οι δύο φίλοι θα δημιουργούσαν τη Microsoft.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη arginaytac (@arginaytac) στις

Ο τσακωμός του με τον Μπιλ Γκέιτς και το βιβλίο που τον χαρακτηρίζει… «κλέφτη»!

Ο Πολ Άλεν ανακαλώντας στη μνήμη του τη γνωριμία του με τον Μπιλ Γκέιτς είχε πει στο Vanity Fair:

«Μπορούσες πολύ γρήγορα να καταλάβεις τρία πράγματα για τον Μπιλ Γκέιτς. Ήταν πολύ έξυπνος. Ήταν πολύ ανταγωνιστικός, και ήθελε να σου δείξει πόσο έξυπνος ήταν. Και ήταν πραγματικά πολύ επίμονος».

Η πρώτη του εντύπωση φαίνεται ότι… δεν «έπεσε έξω». Η Microsoft ήταν πλέον γεγονός με τον Πολ να είναι ο… νονός της κοινής τους εταιρείας. Κι ενώ μπορεί στο μυαλό του ο Πολ Άλεν να είχε ότι η εταιρεία θα μοιραζόταν δια του δύο με ποσοστό 50% για τον καθένα, ο Μπιλ είχε κάτι άλλο στο δικό του. Εξασφάλισε για τον ίδιο ποσοστό 60%, διότι είχε κάνει μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς στον προγραμματισμό. Στη συνέχεια το 1977 υπογράφουν συμφωνία 64% για τον Γκέιτς και 36% για τον Άλεν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη پسران قهرمان (@behbon.ir) στις

Ωστόσο ο Άλεν σημείωνε για εκείνη την εποχή: «Τα πρώτα οχτώ χρόνια της δημιουργίας, οι ιδέες μου ήταν πολύ σημαντικές για την εταιρία. Ο Μπιλ τέσταρε τις ιδέες μου. Ήταν πολύ πιο ενθουσιώδης από επιχειρηματική πλευρά, γι’ αυτό λειτουργούσαμε συμπληρωματικά ο ένας στον άλλο». Αυτό μάλλον ο Μπιλ Γκέιτς το εκλάμβανε ως αδυναμία…

Μπορεί η προσωπική ζωή του Πολ Άλεν να ήταν καλά κρυμμένη, ωστόσο, όταν εκείνος το επέλεξε, άνοιξε τα χαρτιά του. Στην αυτοβιογραφία του «Idea Man» αποκαλύπτει ότι ο… καλός του φίλος Μπιλ Γκέιτς είχε προσπαθήσει να τον «κλέψει» όταν εκείνος ήταν εξουθενωμένος από την αρρώστια.

paul-allen-book
Φωτογραφία: Facebook/Paul G. Allen

Το 1982, συλλαμβάνει τον Μπιλ Γκέιτς να συζητά με τον Στιβ Μπάλμερ, άλλο στέλεχος του ομίλου, για το «πώς θα μπορούσαν να διαλύσουν το μερίδιό μου στην Microsoft παίρνοντας μετοχές για τους εαυτούς τους και για τους άλλους μετόχους», εξηγεί στην αυτοβιογραφία του.

Παρά την εξασέλιδη επιστολή συγγνώμης του Μπιλ Γκέιτς, αποφασίζει να αποχωρήσει από την Microsoft αλλά και εκεί παρουσιάζεται πρόβλημα. Ο Γκέιτς θέλει να αγοράσει τις μετοχές του Άλεν έναντι 5 δολαρίων ανά μετοχή, αλλά ο Άλεν ζητά 10. Δεν καταλήγουν σε συμφωνία με αποτέλεσμα ο Άλεν να φύγει με τις μετοχές του παραμάσχαλα. Κάπου στο 2000 θα τις πουλήσει και θα γίνει πάμπλουτος.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Perkins Yachting (@perkinsyachting) στις

 

Η αμύθητη περιουσία και τα εκκεντρικά πάρτι

Μπορεί όπως υποστήριζε ο Πολ Άλεν να ήταν «ριγμένος» όσον αφορά τα ποσοστά της Microsoft ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι του έλειπαν τα λεφτά. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes το βράδυ της Δευτέρας η περιουσία του ανερχόταν σε 20,3 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο κατείχε τη 46η θέση.

Ο Πολ Άλεν ύστερα από τη Microsoft ίδρυσε τη Vulcan Inc. Το 1988 πήρε τους Μπλέιζερς ενώ το 1996 τους Σίχοκς. Επίσης βοήθησε στη δημιουργία των Σιάτλ Σόντερς του MLS το 2009, ως ιδιοκτήτης.

Ο Πολ Άλεν επέλεξε να έχει ένα χαμηλό προφίλ όμως αυτό δεν σήμαινε ότι δεν απολάμβανε τα πλούτη του. Τα υπερπολυτελή εκκεντρικά πάρτι του είχαν αφήσει εποχή ωστόσο ο ίδιο υποχρέωνε του καλεσμένους του να υπογράφουν Συμβάσεις Εμπιστευτικότητας ώστε να προστατεύει την προσωπική του ζωή.

Βίντεο από ένα πάρτι του σε σκάφος:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mallika Sherawat (@mallikasherawat) στις

Μόνο και μόνο το μερίδιο του από τη Microsoft του επέτρεπε να ξοδεύει αλόγιστα δισεκατομμύρια δολάρια για τα πάθη του. Δεν ήταν λίγα τα χρήματα που ξόδεψε σε γιοτ, έργα τέχνης, αθλητικές ομάδες αλλά και στην έρευνα για τις εγκεφαλικές παθήσεις.

Στη μόνιμη κατοικία του στο Σιάτλ είχε μία μεγάλη συλλογή από πίνακες διάσημων ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, αλλά και μία τεράστια συλλογή από αγωνιστικά αυτοκίνητα. Στο αεροδρόμιο του Σιάτλ, σε δικό του χώρο, είχε διάφορα ιδιωτικά jet και αεροσκάφη. Βέβαια, η πιο εντυπωσιακή συλλογή του ήταν αυτή από πλήρως εξοπλισμένα πλοία, με προσωπικό έτοιμο να εργαστεί ανά πάσα στιγμή.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε επισκεφθεί την Ελλάδα με τα σκάφη του και συγκεκριμένα την Κεφαλονιά. Ο φωτογραφικός φακός τον είχε απαθανατίσει μάλιστα να τρώει σε ταβερνάκι στο Φισκάρδο.

paul-allen-mick-jagger
Φωτογραφία: Facebook/Paul G. Allen

Ο έρωτας με τη μουσική

Η αγάπη του για τη μουσική ήταν γνωστή. Ο ίδιος έπαιζε πολύ καλή ηλεκτρική κιθάρα. Κάποια από τα καλύτερα του γενέθλιά του ήταν όταν «τζάμαρε» με τον Μικ Τζάγκερ. Οι γνωριμίες του με διάσημους μουσικούς δεν ήταν λίγες. Φίλος του υπήρξε και ο τραγουδιστής των Bono των U2.

Ο Πολ Άλεν κυκλοφόρησε το 2013 ένα ροκ άλμπουμ, το δεύτερό του, με το συγκρότημά του τους Underthinkers. Ήταν συνδημιουργός και των 13 τραγουδιών και έπαιζε κιθάρα στο πλευρό της Chrissie Hydne των Pretenders και του Joe Walsh των Eagles.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jerry Hall (@thejerryhall) στις

Ο γάμος που δεν έκανε και οι σχέσεις του με τις γυναίκες

Ο Πολ Άλεν αν ένα πράγμα δεν απέκτησε στη ζωή του αυτό ήταν οικογένεια. Ίσως από επιλογή ίσως και όχι. Το σίγουρο είναι ότι δεν έλειψαν οι γυναίκες από τη ζωή του. Για χρόνια βρέθηκε στο πλευρό της Τζέρι Χολ ύστερα από τον χωρισμό της με τον Μικ Τζάγκερ. Φαίνεται ότι εκείνη η φορά που έπαιξαν μαζί μουσική δεν στάθηκε εμπόδιο.

Αργότερα υπήρξαν δημοσιεύματα που τον ήθελαν ζευγάρι με την παίκτρια του τένις Μόνικα Σέλες.
Το 1998, ο Άλεν βρέθηκε στο εδώλιο κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση από την πρώην συνεργάτιδά του, Άμπι Φίλιπς. Τα βρετανικά ΜΜΕ του καταλόγιζαν ότι προτιμάει να διασκεδάζει με πολύ κόσμο κι όχι με μία γυναίκα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

#monicaseles #paulallen R.I.P.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Monica Seles Collage (@monicaselescollage) στις

Ο Πολ Άλεν μπορεί να μην κατάφερε να νικήσει την αρρώστια του ωστόσο κατάφερε να κάνει πραγματικότητα τα πιο τρελά του όνειρα…

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Bill Gates: Το αντιπαθητικό παιδί-θαύμα που έγινε φιλάνθρωπος και πλένει τα πιάτα

Μικ Τζάγκερ: Ο μουσικός θρύλος που κατέκτησε 4.000 γυναίκες- Τα 8 του παιδιά, οι απόπειρες των πρώην του και τα δάκρυα που έχυσε για την Αντζελίνα Τζολί

 

Σχετικά άρθρα