Μαύρο αίμα στην περίοδο: Πόσο ανησυχητικό είναι;

Το να σου έρθει περίοδος με την γνωστή ροή αίματος δεν είναι καμία έκπληξη.

Έκπληξη, όμως, θα είναι σίγουρα το να δεις στο εσώρουχο ή τη σερβιέτα σου σκούρο, σχεδόν μαύρο, αίμα, από τη στιγμή μάλιστα που κάτι τέτοιο δεν σου έχει ξανασυμβεί.

Φυσικά και δεν αναφερόμαστε στην αρχή ή το τέλος του κύκλου, όταν και μπορεί απλά να βλέπεις το ξεκίνημα ή το τέλος της ροής, αλλά για παράδειγμα τη δεύτερη μέρα της περιόδου σου, όταν και μπορεί να παρατηρήσεις μαύρο αίμα στη σερβιέτα ή το ταμπόν σου.

Πρέπει να ανησυχείς;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

Μπορεί το να δεις μαύρο αίμα να μην είναι κάτι συνηθισμένο για σένα, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά με την υγεία σου.

Πρόκειται απλά για παλιότερο αίμα που έχει… ξεμείνει στη μήτρα σου από προηγούμενη περίοδο και σχηματίζει έναν μικρό θρόμβο ο οποίος διαλύεται με τη ροή του νέου αίματος, οπότε και το χρώμα του είναι πιο σκούρο από το συνηθισμένο, σχεδόν μαύρο.

Σε περίπτωση που οι περίοδοί σου είναι με μεγάλη ροή τότε, ναι, αυτό μπορεί να ανησυχητικό ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει, όπως ενδομητρίωση ή το να έχεις πολυκυστικές ωοθήκες.

Εάν μαζί με αυτό το σύμπτωμα έχεις παρατηρήσει και έντονες πόνους στην κοιλιά κατά την περίοδό σου ή και δυσκολία στο να μείνεις έγκυος, τότε καλό θα είναι να επισκεφθείς τον γιατρό σου, για να εξακριβώσεις τι ακριβώς σου συμβαίνει και τη σοβαρότητα της κατάστασής σου.

Μπορεί να αλλάξει το χρώμα του αίματος;

Όχι, σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Αποκλείεται, δηλαδή, να ακολουθήσεις κάποια αγωγή για τον σκοπό αυτό.

Εφόσον έχεις μεγάλη ροή, πάντως, μπορεί η τοποθέτηση ενός σπιράλ να μειώσει την αιμορραγία.

Από εκεί κι έπειτα μπορείς να βοηθήσεις τον οργανισμό σου, προσπαθώντας να ασκείσαι τακτικά και προσέχοντας τη διατροφή σου, ώστε να εξισορροπήσεις την έκκριση ορμονών στον σώμα σου και να έχεις όσο το δυνατό πιο ομαλές περιόδους.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα