Γιατί η υπόθεση Κασόγκι προκαλεί αμηχανία στον Τραμπ;

Οι αποκαλύψεις για τη φρικιαστική δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι προκαλούν αμηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι φιλικές σχέσεις που διατηρούν οι ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία από τη μία πλευρά και ο σάλος που έχει προκληθεί από το αποτρόπαιο συμβάν από την άλλη έχουν αναγκάσει τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει όλους εκείνους τους απαραίτητους ελιγμούς για να μη στενoχωρήσει τους συμμάχους του αλλά και να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν προσπαθεί να τους καλύψει.

Με αυτά τα δεδομένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Ντ. Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία τις ηχητικές αποδείξεις ή τα βίντεο που σχετίζονται με τη δολοφονία του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου, όταν πήγε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox Business Network, o Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία, παρά τις ανησυχίες και τις διαμαρτυρίες που εκφράζονται ακόμη και από γερουσιαστές του κόμματός του.

«Ελπίζω ότι ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας διάδοχος δεν γνώριζαν. Αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για μένα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι ΗΠΑ «χρειάζονται» τη Σαουδική Αραβία στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας, «για ό,τι συμβαίνει στο Ιράν και σε άλλα μέρη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε επίσης ότι το σουνιτικό βασίλειο είναι σημαντικό για την αμερικανική οικονομία λόγω των εξοπλιστικών συμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί με το Ριάντ.

Φρικιαστικές λεπτομέρειες

Χθες οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν, με τη φιλοκυβερνητική τούρκικη εφημερίδα «Yeni Safak» να αναφέρει πως ο Κασόγκι πρώτα βασανίστηκε και στη συνέχεια δολοφονήθηκε.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αποκάλυψε η ενημερωτική ιστοσελίδα Middle East Eye που σημειώνει πως αρχικά του χορηγήθηκε ένεση και στη συνέχεια διαμελίστηκε ζωντανός.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, μια ομάδα της σήμανσης και άλλα στελέχη της τουρκικής αστυνομίας ξεκίνησαν έρευνες στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κασόγκι, συνεργάτης της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post», αγνοείται από τις 2 Οκτωβρίου αφότου μπήκε στο προξενείο της χώρας του, από το οποίο ήθελε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό ενόψει του γάμου του.

Το Ριάντ βαρύνουν υποψίες πως έστειλε μια ομάδα εκτελεστών για να τον δολοφονήσει, κάτι που οι σαουδαραβικές αρχές διαψεύδουν.

Την Τετάρτη 15 άνδρες της τουρκικής αστυνομίας άρχισαν να ψάχνουν το σπίτι του πρόξενου Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι, ο οποίος, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, φέρεται να ήταν παρών όταν διαπράχθηκε η δολοφονία.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα