Δ. Τζανακόπουλος: «Πλήρως ακατανόητη η παραίτηση Κοτζιά»

«Δεν τέθηκε ποτέ δίλημμα “Κοτζιάς ή Καμμένος” και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι πλήρως ακατανόητη πολιτικά η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά», δήλωσε σήμερα στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μία μέρα αφότου κάλεσε «όποιον δυσφορεί να κατέβει από το τρένο».

Γι’ αυτή του τη δήλωση -που για πολλούς επίσπευσε την απόφαση του μέχρι πρότινος υπ. Εξωτερικών για έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου- ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι προσπάθησε απλώς να διερμηνεύσει το μήνυμα που είχε στείλει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, ήτοι ότι «η κυβέρνηση έχει σαφή πολιτική κατεύθυνση και από κει και πέρα όποιος δεν θέλει να φτάσει στον προορισμό ή δυσφορεί κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης προσπάθειας, μπορεί να κατέβει από το τρένο».

Στην ερώτηση γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να απομακρυνθεί ο πρωτεργάτης της Συμφωνίας των Πρεσπών και να παραμείνει ο υπουργός που μπορεί ακόμα και να ρίξει την κυβέρνηση γι’ αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν τέθηκε κανένα δίλημμα ανάμεσα στους δύο υπουργούς και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν εκβιάζεται από κανέναν, ούτε εκβιάζει κανέναν.

Αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος και αφού εξήρε τη «θεμελιώδη συμβολή» του κ. Κοτζιά σ’ αυτή, χαρακτήρισε τη συμφωνία «κεντρικό πολιτικό στόχο» της κυβέρνησης παρά την εκπεφρασμένη διαφωνία του Π. Καμμένου.

Για τον λόγο αυτό επέμεινε να χαρακτηρίζει «ακατανόητη» και «μη ερμηνεύσιμη» την παραίτηση του κ. Κοτζιά, παραπέμποντας στον ίδιο για τους λόγους που τον οδήγησαν σ’ αυτήν.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο έχουν «παγώσει» μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τις εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια ερμηνεία που δεν προκύπτει από τα γεγονότα από τη στιγμή που δεν τέθηκε θέμα επιλογής ανάμεσα στους δύο υπουργούς.

Για τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Π. Καμμένο να άφησε αιχμές για απόρρητα κυνδύλια στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Τζανακόπουλος ήταν κατηγορηματικός ότι «ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υφίσταται καμία απολύτως σκιά ως προς την ηθική ακεραιότητα του κ. Κοτζιά».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Αυγή», οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία επιβεβαίωσαν την κοινή αποφασιστικότητά τους για ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε τον θαυμασμό του για το κουράγιο και την επιμονή του Αλ. Τσίπρα και φέρεται να του είπε: «Η Ιστορία θυμάται τους θαρραλέους ηγέτες και τις θαρραλέες πράξεις».

Για τον Αλ. Τσίπρα η συμφωνία αποτελεί «πολιτικό του παιδί» και γι’ αυτό ανέλαβε ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών σηματοδοτώντας τη βούλησή του να συμβάλει σε μια ιστορική στιγμή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά και για την αρμονική συνύπαρξη των δύο λαών.

Πηγή:efsyn.gr

Σχετικά άρθρα