Πώς να ξεπεράσω τις ανασφάλειες και να ενισχύσω την αυτοπεποίθησή μου;

Έχω ένα καθημερινό άγχος το οποίο δεν μπορώ να ξεπεράσω… Και ναι, προσπαθώ κάπως λόγω σχολείου. Αυτό νομίζω είναι επειδή είμαι ντροπαλή. Τώρα στο καινούριο σχολικό έτος είμαι με καινούρια παιδιά και με τα κορίτσια της παρέας μου θα ήθελα πολύ να μην αισθάνομαι ντροπή, ενώ μέσα στην τάξη δυσκολεύομαι να πω μάθημα και να σηκώσω το χέρι μου.Θα ήθελα να το αλλάξω αλλά δεν ξέρω πώς. Για αυτό θα ήθελα κάποια από τις συμβουλές σας.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Κατερίνα Βασιλείου, Ψυχολόγος (MSc), Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια

katerina vassileiou2

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κάποιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους ντροπαλοί. Έτσι, λοιπόν, κάτι που για έναν κοινωνικό άνθρωπο μπορεί να είναι εύκολο, για αυτούς ίσως φαίνεται βουνό. Αναρωτιέμαι όμως αν τέτοιου είδους αισθήματα έχεις και σε άλλες περιστάσεις ή αν εμφανίζονται κατά κόρον στο σχολικό περιβάλλον.

Ανεξαρτήτως όμως πλαισίου υπάρχουν τρόποι ώστε κάποιος να περιορίσει τη συστολή και τη ντροπή που νιώθει ερχόμενος σε συναναστροφή με άλλους.

  1. Αποδέξου τη συστολή σου.

Ένα από τα πρώτα βήματα για να ξεπεράσεις τη συστολή σου είναι να προσπαθήσεις να τη δεχτείς και να αισθανθείς άνετα με αυτήν. Όσο περισσότερο αντιστέκεσαι ασυνείδητα ή συνειδητά, τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να ξεπεράσεις τη συστολή σου. Άλλωστε, κανείς δεν είναι τέλειος, ο καθένας από εμάς έχει τις αδυναμίες του.

    2. Δράσε με αυτοπεποίθηση.

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας προκύπτει μέσα από τη δράση, τη μάθηση και την εμπειρία. Με το να αποφεύγει κανείς τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, δε λύνει το πρόβλημα. Επομένως, καλό θα ήταν να μην αποφεύγεις τις κοινωνικές επαφές και να προσπαθήσεις να διευρύνεις σιγά σιγά τον κύκλο σου. Κάνε αισθητή την παρουσία σου στην παρέα και συζήτησε με κόσμο που έχετε κοινά ενδιαφέροντα.

  1. Δοκίμασε νέα πράγματα, ακόμα κι αν ντρέπεσαι.

Εντάξου σε μία αθλητική ή θεατρική ομάδα. Κάνε κάτι προκειμένου να βγεις από την άνεσή σου. Μην αφήσεις το άγχος, το φόβο της αποτυχίας, της απόρριψης ή της ταπείνωσης να μπει εμπόδιο στο δρόμο σου. Οι νέες δραστηριότητες θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το φόβο σου για το άγνωστο και θα σε μάθουν να χειρίζεσαι αυτό το άγχος πιο αποτελεσματικά.

  1. Εκφράσου

Εκφράσου ελεύθερα χωρίς φόβο, πάρε μέρος σε συζητήσεις που σε αφορούν.Είναι σημαντικό να είσαι πιο ομιλητική και εκφραστική σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Είτε είσαι στο σχολείο, είτε με τους φίλους σου, είτε με ξένους προσπάθησε να μιλάς πιο ανοιχτά. Το θέμα δεν είναι να συμφωνούν όλοι μαζί σου αλλά να μπορείς να συζητάς χωρίς ντροπές.

  1. Εστιάστε στα προτερήματά σου και όχι στις αδυναμίες σου.

Όλοι έχουμε δυνατά και αδύναμα στοιχεία. Δείξε και στους άλλους τα ταλέντα σου. Όσο για τα αδύναμα στοιχεία όπως είπαμε αποδέξου τα και προσπάθησε σιγά σιγά να εξελιχθείς και ως προς αυτά.

  1. Μη χάνεις ευκαιρίες

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που μας δίνονται ευκαιρίες σε κάποιους τομείς και εμείς είναι σημαντικό όχι μόνο να είμαστε σε θέση να τις δούμε αλλά και να τις αρπάξουμε. Θα σε βοηθούσε αρχικά να σηκώνεις το χέρι όταν ξέρεις την απάντηση στην ερώτηση του δασκάλου και σιγά σιγά με θάρρος να απαντάς και σε ερωτήσεις που πιθανώς δεν είσαι τόσο σίγουρη. Τι και αν κάνεις κάποιο λάθος; Κανείς δε γεννήθηκε με τη γνώση. Άλλωστε, στο σχολείο πηγαίνουμε για να μάθουμε και να εξελιχθούμε.

  1. Βρες την αιτία.

Σκέψου τη ρίζα του προβλήματος. Το να είσαι ντροπαλή δεν ισοδυναμεί κατά ανάγκη με το να είσαι εσωστρεφής. Αυτό απλά σημαίνει ότι για κάποιο λόγο μπορεί να νιώθεις αμηχανία όταν η προσοχή εστιάζεται σε εσένα. Θα ήταν σημαντικό να εντοπιστεί η ρίζα της συστολής αυτής. Μήπως  είναι το σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος, μήπως δεν έχεις αυτοπεποίθηση, μήπως ένιωσες κάποια στιγμή άσχημα και έγινες ντροπαλή; Όλες αυτές οι πιθανές εκδοχές πιθανώς θα μπορούσαν να συζητηθούν εκτενέστερα με ένα ψυχολόγο.

Μπορεί όλα όσα προαναφέρθηκαν να σου φανούν δύσκολα στην αρχή, σιγά σιγά όμως που θα εξοικειώνεσαι, θα πάψεις να ντρέπεσαι τόσο πολύ και αυτό θα αποτελέσει ένα νέο και πιο λειτουργικό τρόπο ζωής.

Βασιλείου Κατερίνα Ψυχολόγος (MSc), Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Email: [email protected]
Facebook: Βασιλείου Κατερίνα-Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα