Ρουβίκωνας στη Φιλοσοφική: Παρέμβαση της Πολιτείας ζητούν οι πανεπιστημιακοί

Κλειστή είναι σήμερα η Φιλοσοφική Σχολή ύστερα από απόφαση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και της Κοσμητείας για συμβολική αναστολή λειτουργίας μετά την ανακατάληψη του γραφείου 516 από μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας».

Αν και χθες το πρωί καθηγητές της σχολής πραγματοποίησαν ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στο γραφείο 516 σε μια προσπάθεια να λήξουν την κατάληψη, όταν αποχώρησαν τον χώρο ανακατέλαβε ο «Ρουβίκωνας».

Σε σχετική ανακοίνωσή τους πρυτανικές αρχές και κοσμητεία υπογραμμίζουν «τη σθεναρή βούλησή τους να μην επιτρέψουν την προσβολή και παραβίαση των ακαδημαϊκών αρχών που διέπουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη χρήση βίας».

Κύριο μέλημά τους, όπως αναφέρουν, παραμένει η ασφάλεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και για τον λόγο αυτό θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της σχολής.

Μ. Φουντοπούλου: Μπορεί και οφείλει να παρέμβει η πολιτεία

Για το θέμα τοποθετήθηκε νωρίτερα στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ η πρόεδρος του ΦΠΨ, Μαρίζα Φουντοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην ένταση που δημιουργήθηκε χθες κάνοντας λόγο για λεκτική βία και προπηλακισμούς από μέλη-φοιτητές της συλλογικότητας.

«Η απόφαση να μείνει κλειστή η σχολή πάρθηκε αφενός για λόγους ασφαλείας και αφετέρου για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και τι θα αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου», εξήγησε η κυρία Φουντοπούλου και χαρακτήρισε τη σημερινή «μέρα διαπραγματεύσεων, συνεργασιών και συνεργειών».

Για το αν επικρατεί ανασφάλεια σημείωσε ότι «όταν υπερβαίνονται τα εσκαμμένα και μπαίνουμε σε διαδικασία βίαιων αντιπαραθέσεων, εκεί αρχίζει να λειτουργεί η ανασφάλεια».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΦΠΨ, θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας με βάση το άρθρο 3 του νόμου για τα πανεπιστήμια και το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για τη βία στα πανεπιστήμια.

«Η ευθύνη είναι της πολιτείας, δεν είναι δουλειά των καθηγητών να προτάσσουν τα στήθη τους απέναντι σε φοιτητές», υπογράμμισε η Μ. Φουντοπούλου και κατέληξε λέγοντας ότι εντός της ημέρας αναμένεται επικοινωνία των θεσμικών οργάνων της σχολής με το υπ. Παιδείας προκειμένου η πολιτεία να αναλάβει δράση και να αναλάβει και τις ευθύνες της καθώς, όπως διευκρίνισε, «η πολιτεία και μπορεί και οφείλει να παρέμβει με βάση τον νόμο, βούληση χρειάζεται».

Πηγή: http://www.efsyn.gr

Σχετικά άρθρα