Χρόνια ασθένεια και ψυχολογία: «Δεν μπορώ πια να νιώσω χαρά»!

Γιατί ποτέ δεν νιώθω ευτυχία; Μένω σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας. Μετά από 16 χρόνια σκληρής μάχης με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και έναν αποτυχημένο γάμο δεν βλέπω τίποτα με αισιοδοξία. Όλα στο μυαλό μου στρέφονται γύρω από τον πρώην σύζυγό μου και τον τρόπο που έφυγε. Νοσούσε από καρκίνο και ήμουν μέχρι το τέλος δίπλα του. Τι μπορώ να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Είναι απολύτως φυσιολογικό σε κάποιες περιόδους της ζωής μας, ενώ αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα υγείας και παράλληλα βιώνουμε έναν σημαντικό αποχωρισμό, να αισθανόμαστε θλίψη και να δυσκολευόμαστε να βρούμε κάπου την χαρά. Αναφέρετε την σκληρή μάχη σας με ένα αυτοάνοσο νόσημα αλλά και το πώς συστηματικά σκέφτεστε το πώς έφυγε ο πρώην σύζυγός σας από κοντά σας.

Στο μήνυμά σας δεν αναφέρετε πουθενά την αυτοφροντίδα σας, παρά μόνο τις μάχες που δίνετε. Κάνετε πράγματα που άλλοτε μπορεί να απολαμβάνατε; Βρίσκεστε με φίλους; Συμμετέχετε σε κάποιες ομαδικές δραστηριότητες, ακόμη και σε εθελοντική εργασία, προκειμένου να αισθανθείτε παραγωγική και δημιουργική; Επίσης δεν αναφέρετε το αν εργάζεστε και είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ πως το περιεχόμενο της ζωής μας μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα όχημα για να πάμε παρακάτω σε δύσκολες περιόδους, γι’ αυτό είναι σπουδαίο το να παραμένετε ενεργή και δημιουργική, σπέρνοντας ουσιαστικά ευκαιρίες για να ανθίσει η χαρά.

Κλείνοντας να αναφέρω πως εάν βιώνετε ένα αίσθημα κενού, εάν δε σας δίνει τίποτε χαρά κι αν έχουν υπάρξει διαταραχές στον ύπνο ή στην όρεξή σας, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε ειδικό ψυχικής υγείας για να γίνει η κατάλληλη, εξατομικευμένη αξιολόγηση.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Σχετικά άρθρα