Ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου τον περίμενε ο Νίκος Κοτζιάς για την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

«Κανείς δεν θα πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»

Σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να πλήξει το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι μπορεί να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ειδικά κονδύλια ευρώ προς ευρώ.

«Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλει» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο διαφάνειας και θεσμικής θωράκισης για τα μυστικά κονδύλια. Δεν υπάρχει πια η αλόγιστη χρήση κονδυλίων σε μαύρες σακούλες που είχαμε καταγγείλει» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο έργο του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι διατηρήθηκαν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία καθιστώντας σαφές«ότι δεν θα δεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ήρθη η ρετσινιά της μη λύσης του Κυπριακού. «Φτάσαμε πολύ κοντά στην πιο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό».

«Φεύγεις σε μια μέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική»

Απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας είπε: «Φεύγεις σε μια ημέρα χαράς για την εξωτερική μας πολιτική.

«Μια ημέρα χαράς, διότι όχι μόνο ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας ιστορικής συμφωνίας με τους γείτονές μας που ανοίγει μια προοπτική ευημερίας και ειρήνευσης στην περιοχή μας αλλά και γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις, μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, πράγμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο για πιο αισιόδοξες μέρες για τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας παράλληλα τον τέως υπουργό Εξωτερικών για την προσφορά του.

«Αυτό που μένει από τη συνεργασία μας δεν είναι μόνο η αναμφισβήτητες ικανότητές του αλλά και το πατριωτικό καθήκον που τον διακρίνει» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Κοτζιάς: «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα για το Μακεδονικό»

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε:

«Τη μισή μου επαγγελματική ζωή την έχω περάσει εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την τιμή που μου έκανε να μετρηθώ με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι θα επιστρέψει στο πανεπιστήμιο για να διδάξει.

«Είμαι πολύ περήφανος που με τη δική σας καθοδήγηση κύριε πρωθυπουργέ στείλαμε 93 υποθέσεις διαφθοράς στον εισαγγελέα», επισήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι αυτά που γίνονται τις τελευταίες μέρες με τα απόρρητα κονδύλια είναι αθλιότητες.

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σοβαρότητα και ευθύνη», τόνισε.

«Φεύγω έχοντας κάνει το μεγάλο βήμα του “Μακεδονικού” με την υποστήριξη σας κύριε πρωθυπουργέ, φεύγω ευχαριστημένος», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα