Είναι σωστό να αφήνω το μωρό να… πλαντάζει στο κλάμα;

Μωρά και ύπνος. Δύσκολη φάση. Διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Πώς να το διαχειριστείς; Αν το μωρό σου ξυπνάει τη νύχτα και κλαίει, είναι σωστό να το αφήνεις χωρίς να κάνεις τίποτα, αναμένοντας να σταματήσει από μόνο του; Υπάρχουν ειδικοί που στηρίζουν αυτήν την άποψη. Υπάρχουν πάλι άλλοι που είναι εντελώς αντίθετοι. Τι να κάνεις; Πώς να το διαχειριστείς; Πώς θα μάθεις το παιδί σου να κοιμάται ήρεμα;

Μάθε στο παιδί σου άλλους τρόπους επικοινωνίας πέρα από το κλάμα

Όταν είναι πολύ μικρό, το κλάμα είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας με τους υπόλοιπους. Το χρησιμοποιεί για να σου “πει” τα πάντα, για να του δώσεις σημασία και να καταλάβεις τι φταίει… Ωστόσο, όταν το παιδί κλαίει, στόχος των γονέων δεν είναι απλώς να σταματήσει το κλάμα αλλά να βρουν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας μαζί του πέρα από το κλάμα.

Για παράδειγμα, ο Dr Klaus E. Grossmann, επιστημονικός ερευνητής στο ζήτημα της συναισθηματικού δεσμού των γονέων με τα παιδιά, αναφέρει πως όταν οι γονείς προσεγγίζουν τα μωρά που κλαίνε για να τα ηρεμήσουν εκείνα ανταποκρίνονται με άλλους τρόπους επικοινωνίας, όπως ήχοι, μιμήσεις, νεύματα…

Αν αντιθέτως, οι γονείς αφήσουν τα μωρά τους να κλαίνε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, εκείνα δεν θα έχουν το κίνητρο να βρουν έναν εναλλακτικό και πιο ευχάριστο κώδικα επικοινωνίας με τους γονείς τους. Σύμφωνα με τον Dr Klaus E. Grossmann, θα σταματήσουν πιθανώς κάποια στιγμή να κλαίνε αλλά επειδή θα έχουν εξουθενωθεί… Και συνεχίζει: «Το ζητούμενο στην ανάπτυξη του παιδιού δεν είναι να καταργήσετε τα κλάματα αλλά να “χτίσετε” από μικρή ηλικία έναν κώδικα επικοινωνίας με το παιδί σας που θα πάρει σιγά σιγά τη θέση του κλάματος».

Άλλωστε, είναι πολύ πιο σημαντικό τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια μέσα στη νύχτα, στο σκοτάδι, καθώς τότε είναι που φοβούνται πιο πολύ και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να τους προσφέρουν οι γονείς τους τη σιγουριά ότι είναι εκεί για αυτά!…

Η ανάγκη της εγγύτητας και του ισχυρού δεσμού

Τα μωρά έχουν ανάγκη να αισθάνονται ότι οι γονείς τους είναι κοντά τους μαζί τους, μέρα-νύχτα, ό,τι και αν συμβαίνει. Αυτό οι γονείς δεν μπορούν να το καλλιεργήσουν αν αφήνουν το παιδί τους να κλαίει… αβοήθητο μέχρι να αποκοιμηθεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να του προσφέρετε αυτή την εγγύτητα, την ασφάλεια του ισχυρού δεσμού ώστε να αναπτύσσεται με ισορροπία και να μην “κουβαλάει” στην ενήλικη ζωή του συναισθηματικές ανισορροπίες.

Τα βρεφικά ξενύχτια δεν έχουν… ηλικία!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς στον ύπνο και περνάει τις φάσεις του. Υπάρχουν παιδιά που κοιμούνται εύκολα και άλλα πιο δύσκολα. Πολλοί παράγοντες ευθύνονται για τα βρεφικά ξενύχτια και τα κλάματα μέσα στη νύχτα! Όταν λοιπόν αρχίσει να συμβαίνει αυτό, οπλιστείτε με υπομονή και προσπαθήστε να καθησυχάσετε το παιδί σας!…

Και τι να κάνετε τελικά;

Δεν υπάρχει καμιά μαγική συνταγή για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα! Οι ειδικοί συνιστούν υπομονή, αγάπη και να δίνετε στο παιδί όσα έχει ανάγκη.

Κάποια πρακτικά tips:

  • αγκαλιά μέχρι να ηρεμήσει
  • θηλασμός αν το παιδί θηλάζει
  • γαλήνια φωνή όταν προσπαθείτε να το ηρεμήσετε
  • συγκοίμηση
  • φροντίδα και αίσθημα ασφάλειας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο δεσμός που θα αναπτυχθεί ανάμεσά σας σε αυτό το διάστημα, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του, την εμπιστοσύνη του σε εσάς και τον εαυτό του, την ικανότητα επικοινωνίας με τους γύρω του και θα ενισχύσει τις δεξιότητές του όσον αφορά στην εξερεύνηση του κόσμου και του περιβάλλοντός του και στην ανάπτυξη της αυτονομίας του.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από mamanpourlavie.com

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα