Οικογένεια Κανελλόπουλου: Μια από τις παλαιότερες οικογένειες του ελληνικού χρηματιστηρίου – Ο ιδρυτής της εταιρείας ΤΙΤΑΝ, η ανάπτυξη και η νέα γενιά στο τιμόνι της

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ που μιλάει για τον τρόπο που θα προσπαθήσει να διευκολύνει την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών ανατρέξαμε στην ιστορία μιας από τις παλαιότερες οικογένειες του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Πώς ιδρύθηκε η Τιτάν

Ο Νικόλαος Κανελλόπουλος δεν ήταν από εκείνους που έπρεπε να ξεκινήσουν από το μηδέν αφού ο πατέρας του Κανέλλος Κανελλόπουλος ήταν σταφιδέμπορος. Παρά το γεγονός ότι είχε δουλειά στρωμένη το εμπόριο σταφίδας κυριαρχούσε στην Πελοπόννησο εκείνος θέλησε να τολμήσει μία επιχειρηματική κίνηση.

nikolaos-kanellopoulos
Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο ΤΙΤΑΝ

Η εταιρεία Τιτάν δημιουργήθηκε το 1902 από 4 νέους τον Νικόλαο Κανελλόπουλο, τον Αλ. Ζαχαρίου, τον Ν. Χατζηκυριάκο και τον Λ. Οικονομίδη. Οι τέσσερις νέοι ήταν γόνοι καλών και εύπορων οικογενειών ωστόσο δεν θέλησαν να επαναπαυτούν. Έβαλαν ο καθένας από 200.000 δρχ με σκοπό τη δημιουργία της επιχείρησης.
Σκοπός ήταν η ίδρυση μιας βιομηχανίας που θα παράγει τσιμέντο, η οποία μάλιστα ονομάστηκε «ΤΙΤΑΝ-ΚΥΚΛΩΨ».

kanelopoulos
Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο ΤΙΤΑΝ- Καθιστοί, ο Πρόεδρος του ΤΙΤΑΝΑ Λεωνίδας Κανελλόπουλος, ανάμεσα στον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο και τον Αμερικανό Χ. Στάρκ. Όρθιοι, δεξιά ο Άγγελος Κανελλόπουλος και αριστερά ο Άγης Πρεζάνης, Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας.

Η Ελευσίνα δεν επιλέχθηκε τυχαία ως έδρα της ΤΙΤΑΝ αφού εκεί υπήρχαν οι απαραίτητες πρώτες ύλες για την παραγωγή τσιμέντου. Επιπλέον το λιμάνι διευκόλυνε τον εφοδιασμό με άλλες πρώτες ύλες όπως επίσης και την εξαγωγή και τη διακίνηση των προϊόντων της εταιρείας. Δέκα χρόνια χρειάστηκαν από την ίδρυσή της για να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών το 1912.

titanas
Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο ΤΙΤΑΝ

Η ανάπτυξη της εταιρείας

Λίγα χρόνια μετά η ηλεκτροδότηση του εργοστασίου Ελευσίνας με ιδιοπαραγωγή ρεύματος δίνει άλλη ώθηση στην παραγωγή αυξάνοντάς την κατακόρυφα. Το 1933 αρχίζουν οι πρώτες εξαγωγές αλλά μεγαλύτερη άνθηση θα γνωρίσουν την περίοδο 1951-1957 όταν και η παραγωγή του εργοστασίου Ελευσίνας αυξάνεται κατακόρυφα, με συνεχή διεύρυνση των εξαγωγών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλέον το 52% των πωλήσεων του Τιτάνα και το 50% περίπου των συνολικών ελληνικών εξαγωγών τσιμέντου. Τότε ήταν που παράχθηκε από την εταιρεία το λευκό τσιμέντο που διένειμε στο εξωτερικό.

titanas
Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο ΤΙΤΑΝ

Μέχρι το 1979 οι εξελίξεις της εταιρείας θα είναι σημαντικές αφού ανοίγουν 3 καινούρια εργοστάσια (Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, Δρέπανο Αχαΐας, Καμάρι Βοιωτίας) και ιδρύεται η ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Α.Ε., με αντικείμενο την παραγωγή, μεταφορά και εμπορία ετοίμου σκυροδέματος. Επίσης ξεκινάει η λειτουργία του πρώτου σταθμού αποθήκευσης τσιμέντου στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

titanas
Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο ΤΙΤΑΝ

Έμφαση στην εξωστρέφεια

Το 1985 ξεκινάει μία επιπλέον προσπάθεια να αναπτυχθούν στο εξωτερικό ενώ ήδη το 1980 η εταιρεία έχει λάβει τη 2η θέση του πίνακα των μεγαλύτερων εξαγωγικών βιομηχανιών της Ελλάδας. Η πραγματοποίηση εξαγωγών στις ΗΠΑ γίνεται πρώτη φορά το 1985. Τρία χρόνια αργότερα θα ιδρυθεί ένας σταθμός διανομής τσιμέντου στις ΗΠΑ. Θα ακολουθήσουν άλλοι στη Δυτική Ευρώπη.

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ είναι ένας ανεξάρτητος παραγωγός τσιμέντου και δομικών υλικών, με καθετοποιημένη παραγωγή και 116 χρόνια βιομηχανικής εμπειρίας. Με έδρα την Ελλάδα, ο Όμιλος διαθέτει εργοστάσια τσιμέντου σε δέκα χώρες, απασχολεί περισσότερους από 5.432 εργαζομένους (συμπεριλαμβανομένων και των κοινοπραξιών) και έχει κύκλο εργασιών €1.505,8 εκ. (2017).

titanas
Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο ΤΙΤΑΝ

Εξαγορά ξένων εταιρειών

Το 1992 αποκτάται ο έλεγχος τσιμεντοβιομηχανίας στις ΗΠΑ (Roanoke) ενώ το 1998, ο όμιλος εξαγοράζει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρίας Plevenski Cement στη Βουλγαρία και της εταιρίας Cementarnica Usje στη FYROM και το 1999 την πλειοψηφία των μετοχών της αιγυπτιακής εταιρίας Beni Suef Cement (Κοινοπραξία TITAN – LAFARGE) και λειτουργία νέου σταθμού στη Σάφαγκα της Αιγύπτου.

Το 2000 προχωρά στην εξαγορά της TARMAC AMERICA Inc με απόκτηση του 100% των εργοστασίων Roanoke (Virginia) και Pennsuco (Florida), λατομείων, μονάδων παραγωγής σκυροδέματος, σταθμών διανομής τσιμέντου κ.ά., στις ΗΠΑ.

Ο Τιτάνας σήμερα…

Σήμερα ο Τιτάνας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα businessnews.gr, έχει συνολικά 14 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου σε 10 χώρες: 3 στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καμάρι), 5 στα Βαλκάνια (Kosjeric-Σερβία, Zlatna-Βουλγαρία, Sharr-Κόσοβο, Usje-Π.Γ.Δ.Μ, Antea-Αλβανία), 3 στην Ανατολική Μεσόγειο (Tokat-Tουρκία, Alexandria-Αίγυπτος, Beni Suef-Αίγυπτος), 2 στις ΗΠΑ (Roanoke-Βιρτζίνια, Pennsuco-Φλόριντα) και 1 στη Βραζιλία (Cimento Apodi).
Διαθέτει επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επτά κέντρα διανομής τσιμέντου εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στις ΗΠΑ, δύο στην Αίγυπτο, και από ένα σε Ιταλία, Αγγλία και Γαλλία. Ακόμη διατηρεί 67 μονάδες έτοιμου σκυροδέματος, δέκα λατομεία και τρία ορυχεία, μία μονάδα παραγωγής κονιαμάτων (INTERMIX) και μία μονάδα παραγωγής επιτραπέζιας πορσελάνης (ΙΩΝΙΑ Α.Ε.).

Πρόεδρος της εταιρείας είναι σήμερα ο Τάκης Αράπογλου καθώς από τον Ιούνιο του 2016 ο κ. Ανδρέας Κανελλόπουλος μετά από 50 χρόνια πορείας στην εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή του από το Δ.Σ.

Η νέα γενιά της οικογένειας Κανελλόπουλου στα ηνία της ΤΙΤΑΝ

Αυτή τη στιγμή στο διοικητικό συμβούλιο της Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ βρίσκεται ο Νέλλος Κανελλόπουλος στη θέση του αντιπροέδρου και ο αδερφός του Τάκης-Παναγιώτης Κανελλόπουλος ως εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Τάκης Κανελλόπουλος έχει γίνει μάλιστα ευρύτερα γνωστός λόγω της ενασχόλησής του με την ΑΕΚ. Η απόφαση πάρθηκε και συμμετείχε στη μετοχική ομάδα με τον Ντέμη Νικολαΐδη. Η απόφασή του να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο ήταν προσωπική οπότε και τα χρήματα που μπορούσε να διαθέσει ήταν συγκεκριμένα. Αυτό που εξέπληξε πολλούς ίσως δεν ήταν η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρό αλλά εκείνη με την τέχνη. Ο Τάκης Κανελλόπουλος είχε συμμετάσχει στην παράσταση της Ομάδας Θεάτρου 08 που ανέβηκε στο θέατρο του Αμερικανικού Κολεγίου ACS το 2015 δείχνοντας ότι έχει και καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Για τον Νέλλο Κανελλόπουλο από την άλλη που είναι και αντιπρόεδρος γνωρίζουμε λίγα πράγματα. Είναι παντρεμένος με τη Λη Κανελλοπούλου. Όπως μαθαίνουμε από δημοσίευμα του gossip-tv.gr «το ζεύγος Κανελλόπουλου είναι χειμερινοί κολυμβητές και λατρεύουν τη θάλασσα». Συχνά έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν από το σπίτι που διαθέτουν στο Νησί των Ανέμων το οποίο είναι ένα από τα ωραιότερα της Μυκόνου.


Η οικογένεια Κανελλόπουλου έχει μεγάλη ιστορία και πολλά μέλη που δεν χωράνε σε ένα άρθρο. Σίγουρα η πορεία της στον χρόνο αξίζει να ειπωθεί και να εξερευνηθεί ξανά.

 

Με πληροφορίες από: businessnews.gr, titan.gr, newmoney.gr

Σχετικά άρθρα