Όταν οι γονείς δεν στηρίζουν το παιδί τους…

Από πού να ξεκινήσω δεν ξέρω… Αρχικά πώς έφτασα ως εδώ να ζητήσω βοήθεια. Eίμαι 16 και το πρόβλημα μου είναι ότι από μικρή οι γονείς μου δεν με νοιάζονταν… Πάντα με μάλωναν χωρίς λόγο. Ξέρω, είμαι δύσκολο παιδί, έχω παρά πολλά νεύρα… Αλλά δεν μου φέρονται και σωστά… Εδώ περάσει και bullying, δεν είναι εύκολα για εμένα τα πράγματα. Oι άνθρωποι λένε συνεχώς για εμένα και δεν το αντέχω…. Οι γονείς μου από την άλλη δεν με στηρίζουν σε τίποτα, με μισούν. H μάνα μου ιδιαίτερα μου φέρεται άσχημα. Mέχρι και στη δουλειά της με παίρνει με το ζόρι. Στο σπίτι εγώ είμαι το κορόιδο μια ζωή, με μαλώνει για τα πάντα… Με έχει διώξει μέχρι και από το σπίτι. Η μάνα μου είναι ένας κακός άνθρωπος, τη σιχαίνομαι, δεν θέλω να τη βλέπω. Θα φύγω από δω κάποια μέρα και δεν θα με ξαναδεί… Έχω σιχαθεί τη ζωή μου. Ό,τι και να κάνω δεν με στηρίζει. Ούτε στο σχολείο δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Φοβάμαι. Δεν ξέρω… Δεν μπορώ να ηρεμήσω, μου έρχεται να μαζέψω χρήματα τα πράγματα μου και να φύγω από εδώ μόνη για το άγνωστο… Δεν αντέχω άλλο… Είμαι γενικά είμαι δυνατό παιδί που τα αντέχω όλα αυτά… Παρακαλώ δώστε μου μια βοήθεια!

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Όλα αυτά που μου λες η αλήθεια είναι πως πρέπει να είναι πολύ δύσκολα για σένα. Η εικόνα που περιγράφεις για την οικογένεια σου και την μητέρα σου ειδικότερα μου φαίνεται αρκετά κακοποιητική η αλήθεια είναι.Όσο είναι δυνατόν όμως. Καλό θα είναι να μην λειτουργείς με το θυμικό,που μπορεί να σε οδηγήσει σε επικίνδυνες και παρορμητικές αποφάσεις σε αυτήν την φάση, που σίγουρα δεν θα βοηθήσουν τα πράγματα να εξελιχθούν καλά. Σίγουρα η φυγή δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα.

Σε πρώτη φάση θα ήθελα να προσπαθήσεις να δεις τα πράγματα από την σκοπιά όσο γίνεται από την πλευρά της μητέρας σου και να σκεφτείς πιθανούς λόγους που μπορεί να σου φέρεται με αυτόν τον τρόπο.Πιθανότατα όλη αυτή η στάση της καθρεφτίζει κάποια δικά της προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν κατ ανάγκη με εσένα και σε σένα απλώς ξεσπάνε, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία, βεβαίως.

Σε δεύτερο επίπεδο θα ήθελα να σκεφτείς αν μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον σου υπάρχουν πρόσωπα από τα οποία θα μπορούσες να εισπράξεις μεγαλύτερη κατανόηση και στήριξη,κάτι που θα φέρει μια καλύτερη ισορροπία στην ζωή σου. Επίσης να σκεφτείς τι άλλο υποστηρικτικό δίκτυο διαθέτεις (φίλοι,συγγενείς κλπ).

Ως προς το σχολικό περιβάλλον αν το bullying έχει σταματήσει, αυτό είναι σίγουρα κάτι πολύ θετικό,αν και σίγουρα θα έχει επηρεάσει αρκετά την ψυχοσύνθεση σου.

Σίγουρα βάσει του ιστορικού που μου παρουσιάζεις η συνεργασία σου με κάποιον ειδικό θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση, ώστε να μετριάσει την δικαιολογημένη ένταση που βιώνεις όλα αυτά τα χρόνια και ίσως να μπορεί να παρέμβει και σε κάποια κομμάτια στην οικογενειακή λειτουργία, αλλά και στις επιδόσεις σου τις σχολικές καθώς μαζί θα μπορέσετε να βάλετε τη ζωή σου σε μεγαλύτερη τάξη.

 

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος
[email protected]

Σχετικά άρθρα