Οικονομικά προβλήματα στην οικογένεια: Πώς επηρεάζουν την ψυχολογία ενός παιδιού;

Η μαμά μου εργάζεται 4ωρο και τις υπόλοιπες ώρες σε σπίτια. Εγώ μένω μόνη και ζηλεύω τα άλλα παιδιά του περνάνε χρόνο με τους γονείς τους. Όταν της ζητάω να βγω μόνη, εκείνη επικαλείται οικονομικά θέματα, μου λέει πως δεν έχει λεφτά και όταν της λέω για τις φίλες μου. Λέει πως αυτές έχουν λεφτά και κάνουν ό,τι θέλουν… Εγώ όμως σε τι φταίω να μην βγαίνω έξω με τις φίλες μου και ντρέπομαι να λέω συνέχεια “όχι”.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Θα ήθελα να έχω κι άλλα στοιχεία η αλήθεια είναι για να καλύψω την ερώτηση σου… Στο σπίτι λες πως μένεις πολλές ώρες μόνη και αυτό σίγουρα είναι κάτι που σε κάνει να θες να βγεις έξω.. Υπάρχει πατέρας; Αδέρφια έχεις; Αν υπάρχου,  σίγουρα θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση της δικαιολογημένης μοναξιάς που βιώνεις κατά ένα μέρος.

Ως προς το σκέλος του οικονομικού και των εξόδων θα μπορούσα να σκεφτώ και να σου πω πως σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να λες πάντα όχι. Είμαι σίγουρος πως θα μπορούσες να ακολουθείς τις φίλες σου σε κάποιες εξόδους που δεν απαιτούν πολλά ή καθόλου χρήματα. Νομίζω πως η κοινωνικοποίηση και η παρέα με τους φίλους σου είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να κάνεις μια συζήτηση με τη μητέρα σου ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που όμως θα περιέχει και κάποιους κανόνες και υποχρεώσεις από μέρους ως προς τα ωράρια και το τι θα κάνεις στις εξόδους σου.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Σχετικά άρθρα