Καρδιαγγειακά νοσήματα: Πώς σχετίζονται με την κακή στοματική υγιεινή;

Οι κακές συνήθειες στη στοματική υγιεινή είναι πιθανό να έχουν πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από την απώλεια των δοντιών, καθώς μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τη συνολική υγεία.

Όλο και περισσότερες μελέτες δημιουργούν μια άμεση σύνδεση μεταξύ περιοδοντικών νόσων, δηλαδή ασθενειών μολυσματικής προέλευσης που επηρεάζουν τους ιστούς που υποστηρίζουν τα δόντια και σοβαρών ασθενειών, όπως πνευμονικές ασθένειες, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια. αλλά και τον διαβήτη.

Συγκεκριμενα, σε πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπίστημιο της Ακουίλα στην Ιταλία, εξετάστηκαν οι οδοντιατρικοί φάκελοι 3.500 ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Από αυτη προέκυψε ότι όσοι φρόντιζαν σωστά τα δόντια τους και επισκέπτονταν τακτικά τον οδοντίατρό τους είχαν καλύτερη ανταπόκριση στην αγωγή κατά της υπέρτασης σε σχέση με τους ασθενείς που δεν φρόντιζαν την στοματική τους υγιεινή, σε ποσοστό 20%.

Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι πάσχοντες από περιοδοντικές νόσους θα πρέπει να εξετάζουν και την αρτηριακή τους πίεση, καθώς είναι πιθανό να υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο συνθηκών και, φυσικά, να εξετάζονται τακτικά από τον οδοντίατρό τους.

Στη μελέτη επισημαίνεται, επίσης, ότι και οι γιατροί που κουράρουν ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να έχουν το νου τους για τυχόν οδοντιατρικά θέματα που μπορεί αν εμφανίσουν οι ασθενείς αυτοί.

Πώς διατηρούμε σωστή στοματική υγιεινή;

Με απλούς και καθημερινούς τρόπους η στοματική υγιεινή μπορεί να διατηρηθεί σε καλό επίπεδο. Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα θα πρέπει να γίνονται τα παρακάτω:

  • Βούρτσισμα δοντιών δύο φορές την ημέρα (πρωί – βράδυ)
  • Πέρασμα με οδοντικό νήμα κατά το βραδινό βούρτσισμα
  • Ετήσιος καθαρισμός από τον οδοντίατρο

Προσοχή! Ειδικά οι έγκυες γυναίκες πρέπει οπωσδήποτε να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρό τους, καθώς είναι πολύ πιθανό, λόγω των ορμονικών αλλαγών στον οργανισμό τους, να αποκτήσουν περιοδοντικες νόσους.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X