mpiskota me marmelada

Πιτάκια με μαρμελάδα σε ξυλάκι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. νερό
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 αυγό μέτριο
  • 1 κρόκος αυγού + 1 κ.σ. νερό, για το άλειμμα
  • αλεύρι, για το άνοιγμα της ζύμης
  • 15 ξυλάκια παγωτού

Για τη γέμιση

  • 50 γρ. μαρμελάδα φράουλα
  • 50 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

 

Εκτέλεση

Βάζουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπoλ το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Με τα χέρια τρίβουμε το μείγμα μέχρι να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό, το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη βανίλια, το αυγό και πλάθουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμαράκι.

Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα τυλιγμένη καλά με μεμβράνη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.

Ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό σε ένα μικρό μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και ξεκινάμε να ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πάχος 2-3 χιλιοστά.

Με τη βοήθεια ενός στρογγυλού κουπάτ 8 εκατοστών σχηματίζουμε 30 στρογγυλούς δίσκους από τη ζύμη μας.

Παίρνουμε 8 ζυμαράκια και με ένα κουπάτ σε σχήμα αστεράκι 4 εκατοστών δημιουργούμε στο κέντρο του ένα αστεράκι.

Το αστεράκι που δημιουργούμε το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη για να διακοσμήσουμε κάποια από τα  πιτάκια μας.

Παίρνουμε ένα στρογγυλό ζυμαράκι και προσθέτουμε 1 κ.γ. μαρμελάδα φράουλα ή βερίκοκο στο κέντρο αφήνοντας ένα εκατοστό κενό από τις άκρες.

Αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου το μείγμα του κρόκου με το νερό στις άκρες του ζυμαριού, εκεί που δεν βάλαμε γέμιση.

Τοποθετούμε ένα ξυλάκι και καπακώνουμε από πάνω ένα στρογγυλό ζυμαράκι πιέζοντας ελαφρά με ένα πιρούνι ώστε να κολλήσουν καλά τα δύο ζυμαράκια.

Αλείφουμε από πάνω με τον κρόκο και στο κέντρο τοποθετούμε ένα αστεράκι το οποίο αλείφουμε και αυτό στο τέλος με τον κρόκο.

Παίρνουμε ένα άλλο στρογγυλό ζυμάρι και αλείφουμε τις άκρες του με τον κρόκο.

Τοποθετούμε το ξυλάκι και καπακώνουμε με ένα στρογγυλό ζυμάρι που έχει την τρύπα αστεράκι.

Πιέζουμε ελαφρά με ένα πιρούνι για να κολλήσουν καλά τα δύο ζυμαράκια και γεμίζουμε την εσοχή του αστεριού που έχει δημιουργηθεί με 1 κ.γ. μαρμελάδα φράουλα ή βερίκοκο.

Στο τέλος αλείφουμε από πάνω με τον κρόκο.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και μόλις είναι όλα έτοιμα τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολα.

Ψήνουμε για 25 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσουν καλά και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X