«Είπα ψέματα στους φίλους μου. Αν αποκαλύψω την αλήθεια, θα δεχτούν τη συγγνώμη μου;»

Είμαι φοιτήτρια και εδώ που έχω περάσει, νιώθω πολύ καλά. Στην αρχή της φοιτητικής μου ζωής γνώρισα κάτι παιδιά. Εν τέλει ακόμα και τώρα κάνουμε παρέα.

Έχω πει όμως, ένα μεγάλο ψέμα που δεν χωράει συγχώρεση. Να το αποκαλύψω δεν γίνεται γιατί θα τους χάσω. Νιώθω τόσο άσχημα με τον εαυτό μου γιατί το έκανα για εντυπωσιασμό.

Μακάρι να γύριζα τον χρόνο πίσω. Πλέον δεν διορθώνεται και σίγουρα κάποια στιγμή θα υποστώ τις συνέπειες. Να το πω και ό,τι γίνει; Ή να συνεχίσω έτσι; Αν το πω, θα δεχτούν τη συγγνώμη μου;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος και το περιεχόμενο του ψέματος, αλλά και από τις αντιλήψεις των φίλων σας. Μπορεί η φιλία σας πια να είναι πιο σημαντική από αυτό που έχετε πει. Μπορεί το ψέμα που είπατε να αφορά κάτι που για εκείνους να είναι αδιάφορο. Μπορεί ακόμα και να καταλάβουν τον λόγο που είπατε ψέματα και να σας συμπονήσουν.

Αυτό που θα πρέπει να… ζυγίσετε είναι το τι είναι προτιμότερο: Να πάρετε το πάνω χέρι και να μιλήσετε πρώτη στους φίλους ή να περιμένετε να μαθευτεί η αλήθεια (αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος); Η ειλικρίνεια από πλευράς σας σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξετε εσείς τον τρόπο που θα φανερωθεί η αλήθεια. Σας δίνει επίσης την ευκαιρία να δώσετε εξηγήσεις.

Μιλήστε με ειλικρίνεια

Και τέλος, σας παρέχει το σωστό βήμα να προσφέρετε μια «συγγνώμη» που θα εννοείτε. Αν η αλήθεια βγει κάποια στιγμή στο φως, είναι προτιμότερο για τους φίλους σας να το ακούσουν από εσάς. Αν επιλέξετε να τους μιλήσετε, κάντε το με ειλικρίνεια, μιλήστε για τους λόγους που σας ώθησαν στο ψέμα.

Δείξτε τους ότι η φιλία τους σας είναι πολύ σημαντική και πολύτιμη, και ζητήστε τη συγχώρεση τους. Δυστυχώς δεν μου δίνετε να καταλάβω τι είναι αυτό που έχετε πει στους φίλους σας και ως εκ τούτου δεν μπορώ να σας δώσω πιο συγκεκριμένη συμβουλή.

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι ειδικοί απαντούν: Υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Παιδική φιλία: Και αν δεν μπορείς να βρεις τι δεν πάει καλά, τι κάνεις;

Τοξική φιλία: Έγινα καταπιεστική και με απομάκρυνε. Πώς να την κερδίσω ξανά;

Σχετικά άρθρα