Καρδιολογικά προβλήματα: Τα 7 λεπτά που θα σου σώσουν τη ζωή!

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις θεωρούνται η κύρια αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με τον όρο καρδιαγγειακές παθήσεις αναφερόμαστε σε μια ομάδα διαταραχών, που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, προκαλώντας βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ.

Όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο ζωής τους και να εγκαταλείψουν τις ακόλουθες κακές συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η επιβλαβής χρήση του αλκοόλ και το άγχος.

Οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι η συχνή σωματική άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, έχει αποδειχτεί ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μέσα στην ημέρα για τα άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα μπορεί να αποτελεί πηγή υψηλού κινδύνου.

Αυτό συμβαίνει μιας και όσο κάθεται κανείς δεν κάνει καμία καύση σε θερμίδες με αποτέλεσμα το πρόβλημα να εντείνεται.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι το να μην κάνει κανείς διάλειμμα από την καθιστική ζωή μέσα στην ημέρα μειώνει αισθητά το προσδόκιμο ζωής. Παράλληλα, έδειξαν ότι για να φτάσει ένας ασθενής να «καίει» 770 θερμίδες την ημέρα μίνιμουμ, πρέπει να κάνει κάθε 20 λεπτά παύση από την καθιστική ζωή με κάποια ελαφριά δραστηριότητα για τουλάχιστον 7 λεπτά.

Απλές δραστηριότητες, όπως το να στέκεσαι και να περπατάς με χαλαρό ρυθμό, μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις περισσότερες από 770 θερμίδες ημερησίως, αν γίνει με αυτή τη συχνότητα και τη διάρκεια που προαναφέρθηκε.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 132 ασθενείς με μέση ηλικία 63 ετών με στεφανιαία νόσο, την πιο κοινή μορφή καρδιακής νόσου που συμβαίνει, όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς συρρικνώνονται ή παρεμποδίζονται.

Με άλλα λόγια, η πάθηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε στηθάγχη, καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανακοπή.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν μια συσκευή παρακολούθησης δραστηριότητας κατά μέσο όρο 22 ώρες την ημέρα για πέντε ημέρες. Η οθόνη κατέγραφε την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια των «ενεργών διακοπών», τον αριθμό και τη διάρκεια αυτών των διακοπών, αλλά και τον χρόνο κατά τον οποίο δεν υπάρχει φυσική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν αποδείξεις ότι η διαρκής καθιστική ζωή είναι κακή για την υγεία. Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια κάθε καθιστικής περιόδου, οι καρδιακοί ασθενείς θα πρέπει να κάνουν τρία διαλείμματα των 7 λεπτών ή 21 συνολικά λεπτά ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας.

Με τον τρόπο αυτό «καίγονται», όπως προαναφέρθηκε, 770 θερμίδες ανά ημέρα, γεγονός που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Γενικότερα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι το «κλειδί» για την υγιή και καλή διαβίωση, είτε πάσχει κανείς από καρδιαγγειακές παθήσεις, είτε όχι.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X