Κοινωνικοποίηση: Πώς να μάθετε στα παιδιά σας να ζουν με άλλα παιδιά;

Το σχολείο έχει αρχίσει πάνω εδώ και 2 μήνες σχεδόν. Κάθε χρονιά η επιστροφή στα θρανία είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνει το παιδί σας νέες γνωριμίες, νέους φίλους. Ωστόσο, αν και το σχολείο είναι το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικοποίησης ενός παιδιού, η κοινωνικοποίηση του τελευταίου ξεκινά πολύ νωρίτερα, μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας.

Τι είναι η κοινωνικοποίηση;

Η κοινωνικοποίηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στα παιδιά να αποκτήσουν αξίες, ικανότητες και συνήθειες για να γίνουν άξια μέλη της κοινωνίας. Αν γενικεύσουμε, είναι το σύνολο των συμπεριφορών που είναι κοινωνικά αποδεκτές και που θέλουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Οι συμπεριφορές και οι αξίες είναι οι παρακάτω: η ευγένεια, οι κανόνες καλής συμπεριφοράς, οι κανόνες ασφαλείας και οι βάσεις της επικοινωνίας με τους άλλους.

Πώς να συμμετάσχετε θετικά στην κοινωνικοποίηση του παιδιού σας;

Μάθετε πως κάνετε ήδη πολλά χωρίς να το γνωρίζετε. Όταν ωθείτε το παιδί σας να ανταποκριθεί στα ερεθίσματα που του δίνετε, εκείνο μαθαίνει τις συμπεριφορές που θα πρέπει να αναπαράγει. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ορίζετε συγκεκριμένους κανόνες και να τους τηρείτε! Θέτοντας κανόνες, μαθαίνετε ουσιαστικά το παιδί σας τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Για παράδειγμα, όταν του λέτε να μην τρέχει κρατώντας το ψαλίδι γιατί είναι επικίνδυνο, εκείνη την ώρα το παιδί καταλαβαίνει ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή και δεν πρέπει να την επαναλάβει… Και φυσικά όταν έχετε θεσπίσει μέσα στο σπίτι ένα συγκεκριμένο σύστημα κανόνων και συμπεριφορών έχετε κάνει το πρώτο βήμα για να μπορεί το παιδί σας να ενταχθεί αρμονικά στο σύστημα κανόνων του σχολείου και στη συνέχεια του Κράτους.

mana paidi paratirisi

Να είστε επιεικείς αλλά σταθεροί στους κανόνες

Είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να επαναλάβετε πολλές φορές τους ίδιους και τους ίδιους κανόνες μέχρι το παιδί να τους κάνει “κτήμα” του. Για παράδειγμα, όταν μιλάει ένας ενήλικας και εκείνο θέλει κάτι να πει, τονίστε του ότι πρέπει να μην είναι ανυπόμονο και να περιμένει τη σειρά του χωρίς να διακόπτει. Δεν χρειάζεται να είστε αυστηροί, ούτε να το μαλώσετε αν δεν τηρεί ευλαβικά τους κανόνες. Απλώς να είστε σαφείς και σταθεροί για το ποιοι είναι οι κανόνες και το πόσο σημαντικό είναι να τους σέβεται!

Τα αδέρφια: ένα πολύ σημαντικό… σύστημα

aderfia malwnoyn

Αν και οι γονείς έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης των παιδιών, δεν πρέπει να αμελείται καθόλου και η συμβολή που έχουν τα αδέρφια. Ο ρόλος τους είναι εντελώς διαφορετικός από εκείνον των γονέων. Αφού οι αλληλεπιδράσεις με τα αδέρφια είναι διαφορετικές, τα ερεθίσματα και τα “διδάγματα” για το παιδί θα βρίσκονται προς μια άλλη κατεύθυνση, εξίσου σημαντική ωστόσο.  Οι συγκρούσεις είναι πολύ χρήσιμες και όσο προχωράει η ανάπτυξη του παιδιού τόσο πιο εποικοδομητικές είναι για εκείνο.

Αν δεν υπάρχουν αδέρφια, το κενό αυτό συμπληρώνεται από τους φίλους ή τα άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας, όπως τα ξαδέρφια. Μη διστάζετε να ωθείτε το παιδί σας να κάνει παρέα με τους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο θα αναπτύξει καλύτερα τα εργαλεία που θα τον προετοιμάσουν πιο ομαλά για την ένταξή του στην κοινωνία αργότερα.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από mamanpourlavie.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κανόνες και όρια: Πόσο δύσκολο είναι να… εκπαιδεύσετε το παιδί σας;

Πόσο δύσκολο είναι να θέσω όρια στα τρίδυμα παιδιά μου;

 

Σχετικά άρθρα