Τα ούρα μου είναι γκρι και μυρίζουν άσχημα. Τι μου συμβαίνει;

Σε κανονικές συνθήκες το χρώμα των ούρων σου θα πρέπει να είναι απαλό κίτρινο χωρίς κάποια ιδιαίτερη οσμή. Γενικά, το χρώμα που έχουν τα ούρα σου μπορεί να… μαρτυρούν πολλά για την κατάσταση της υγείας σου, εάν δηλαδή σου συμβαίνει κάτι ή όχι.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο θα πρέπει, όσο… δυσάρεστο κι αν μπορεί να είναι, να ελέγχεις που και που το χρώμα των ούρων σου που αποτυπώνεται στο χαρτί τουαλέτας.

Εάν, λοιπόν, δεν δεις κίτρινο χρώμα, αλλά γκρι, το λεγόμενο «συννεφιασμένο χρώμα», τότε κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά με την υγεία σου και να έχεις από κάτι απλό έως και κάτι πιο σοβαρό.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί τι μπορεί να σου συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση:

Δεν πίνεις αρκετό νερό

Εάν δεν πίνεις αρκετό νερό τότε είναι πιθανό να δεις γκρι χρώμα στα ούρα σου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσεις ότι αν πίνεις κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα αναψυκτικά, κάνεις καλό στον οργανισμό σου καθώς επιδεινώνουν την αφυδάτωση.

 

Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό τα ούρα έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση και δημιουργούνται κρύσταλλοι, με αποτέλεσμα το γκρι χρώμα που προαναφέραμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να πίνεις τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια νερό την ημέρα.

Έχεις ουρολοίμωξη

Η πλειοψηφία των γυναικών παθαίνει ουρολοιμώξεις, οπότε δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει απαραίτητα να ανησυχήσεις. Πρόκειται για βακτήρια τα οποία προσβάλλουν την ουρήθρα ή την κύστη σου με αποτέλεσμα να βλέπεις γκρι χρώμα στα ούρα σου. Η ουρολοίμωξη μπορεί να σου προκληθεί από αφυδάτωση, δυσκοιλιότητα ή ακόμα και από το ότι μπορεί να κρατάς τα ούρα σου για πολύ ώρα.

Έχεις κολπίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή του κόλπου σου, στην οποία οφείλεται εκτός από το γκρι χρώμα στα ούρα σου και μια έντονη δυσάρεστη μυρωδιά που μπορεί να έχουν, ενώ επίσης σου προκαλεί φαγούρα και ερεθισμό.

Μπορεί να προκληθεί ακόμα και ως αλλεργική αντίδραση σε προϊόντα που είναι πιθανό να χρησιμοποιείς, όπως είναι κάποια σαπούνια ή αφρόλουτρα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου.

Πάσχεις από κάποιο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα

Το γκρι χρώμα στα ούρα σου είναι πολύ πιθανό να οφείλεται και σε κάποιο ΣΜΝ, κάποια δηλαδή μεταδοτική ασθένεια που έχεις κολλήσει από το σεξ. Λόγω των μικροβίων είναι πιθανό να έχεις κάποιες ουλές στην ουρήθρα σου, με συνέπεια το γκρι χρώμα στα ούρα σου.

Έχεις πέτρα στα νεφρά

Κι αυτή θα μπορούσε να είναι μια από τις αιτίες για το γκρι χρώμα στα ούρα σου.  Όταν κινούνται, οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν μικροσκοπικές γρατζουνιές που έχουν ως αποτέλεσμα το αίμα.

Εάν οι πέτρες στα νεφρά περιέχουν κάποιο βακτήριο, τότε είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν κάποια ουρολοίμωξη, οπότε και προκαλείται γκρι χρώμα στα ούρα σας. Επίσης, εάν θρυμματιστούν οι πέτρες τότε είναι επίσης πιθανό να δεις γκρι χρώμα στα ούρα σου.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είδα αίμα στα ούρα! Τι μπορεί να σημαίνει;

Έχω έντονη φαγούρα στον κόλπο μου. Είναι κάτι σοβαρό;

Ουρολοίμωξη: Μπορεί να θεραπευτεί χωρίς αντιβιοτικά;

 

Σχετικά άρθρα