Αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τους απαγωγείς του ο Μ. Λεμπιδάκης

Η ώρα της Δικαιοσύνης για τους 12 που κατηγορούνται για συμμετοχή στην υπόθεσης της «μακροβιότερης» απαγωγής που έχει απασχολήσει ποτέ την ελληνική κοινή γνώμη έφτασε.

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, τα 12 άτομα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, θα καθίσουν σε περίπου ενάμιση μήνα από σήμερα στο εδώλιο του δικαστηρίου, προκειμένου να λογοδοτήσουν για τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Όπως έγινε γνωστό, η πολύκροτη δίκη που θα διεξαχθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου: Περίπου ένα χρόνο και δύο μήνες μετά την έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων σε μάντρα ανταλλακτικών στο Ρέθυμνο και την απελευθέρωση του 54χρονου επιχειρηματία, οι 12 κατηγορούμενοι θα βρεθούν ενώπιον των εφετών, για να δικαστούν, βαρυνόμενοι – και – με κακουργηματικές κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τις πράξεις της διακεκριμένης περίπτωσης αρπαγής, της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας εκβίασης, αλλά και της παράνομης οπλοφορίας και κατοχής πολεμικού όπλου. Επισημαίνεται ότι οι τέσσερις εν λόγω κατηγορίες είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Εξάλλου, στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονται και οι πράξεις του εμπρησμού, καθώς και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Υπενθυμίζεται ότι, από τους 12 κατηγορούμενους, οι 8 παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 4 είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, στη φυλακή βρίσκονται τα επτά άτομα που συνελήφθησαν στις 2 Οκτωβρίου του 2017, ημέρα απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη από την ΕΛ.ΑΣ. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται επτά άνδρες ηλικίας από 24 έως 61 ετών. Ο όγδοος κατηγορούμενος που παραμένει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής μέχρι σήμερα είναι το άτομο που συνελήφθη λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Αναφορικά με τους τέσσερις κατηγορούμενους που παραμένουν ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, όλοι τους οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών Αρχών πριν από μερικές εβδομάδες. Μετά τις απολογίες τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους:

Πρόκειται για ένα άτομο από την ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου, ένα από τα Χανιά, καθώς και δύο ακόμη από την Αθήνα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ένα ανήλικο κορίτσι. Πρόκειται για μια 17χρονη – σήμερα – κοπέλα που φέρεται να «μπλέχτηκε» στην υπόθεση από τον ίδιο της τον πατέρα. Η ανήλικη είχε αφεθεί ελεύθερη, πέρυσι τον Οκτώβριο, με περιοριστικούς όρους. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η κοπέλα δε θα δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Για τη 17χρονη έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία – όπως ορίζει ο νόμος λόγω της ανηλικότητάς της – και αναμένεται να δικαστεί από Δικαστήριο Ανηλίκων, σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί μετά την ολοκλήρωση της κύριας δίκης.

Το χρονικό της υπόθεσης που είχε σοκάρει το πανελλήνιο

O «Γολγοθάς» του Μιχάλη Λεμπιδάκη ξεκίνησε το απόγευμα της 30ής Μαρτίου του 2017: Εκείνη την ημέρα, κουκουλοφόροι τον παγίδευσαν την ώρα που εκείνος οδηγούσε το αυτοκίνητό του με κατεύθυνση στο σπίτι του στα Καλέσα Ηρακλείου και τον απήγαγαν. Η απίστευτη περιπέτεια που βίωσε ο 54χρονος επιχειρηματίας έλαβε τέλος το πρωί της 2ας Οκτωβρίου του 2017, όταν η Αστυνομία εισέβαλε σε μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων στο Ρέθυμνο, όπου ο απαχθείς κρατείτο το τελευταίο διάστημα της ομηρίας του.

Οι 186 μαρτυρικές ημέρες που πέρασε στα χέρια των απαγωγέων του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αποτελούν, εκτός των άλλων, ρεκόρ στις υποθέσεις απαγωγής που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την ελληνική κοινωνία. Μέχρι πέρυσι, την ιδιότυπη αυτή πρωτιά κρατούσε η περίπτωση της απαγωγής του επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα, το 2001. Ο 34χρονος – τότε – άνδρας είχε κρατηθεί όμηρος για δύο μήνες, πριν τελικά οι απαγωγείς του λάβουν το ένα από τα συνολικά 3 εκατομμύρια δολάρια, που είχαν ζητήσει ως λύτρα, και τον απελευθερώσουν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, οι απαγωγείς επικοινωνούσαν με μέλη της οικογένειας του 54χρονου χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους: είτε μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS, είτε βάζοντας τον επιχειρηματία να γράψει επιστολή στην οικογένειά του, είτε βιντεοσκοπώντας τον και αποστέλλοντας στη συνέχεια το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό στους συγγενείς του.

Σημειώνεται ότι, ενώ αρχικά οι απαγωγείς ζητούσαν από την οικογένεια Λεμπιδάκη την καταβολή του «αστρονομικού» ποσού των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το διάστημα πριν την απελευθέρωσή του από την ΕΛ.ΑΣ. είχαν ρίξει – κατά πολύ – τις απαιτήσεις τους.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα πριν πέσουν στη “φάκα” των Αρχών, οι απαγωγείς φέρονται να είχαν ρίξει τις απαιτήσεις τους για να αφήσουν ελεύθερο τον Μιχάλη Λεμπιδάκη κάτω από τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο επίλογος στην πρωτοφανή «Οδύσσεια» του 55χρονου επιχειρηματία γράφτηκε το πρωί της 2ας Οκτωβρίου του 2017, αναίμακτα και χωρίς οι απαγωγείς να πάρουν στα χέρια τους ούτε ένα ευρώ! Μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία και τη σύλληψη των δύο εμπλεκόμενων ατόμων που βρίσκονταν στη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στο Ρέθυμνο, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και για άλλους πέντε που εμπλέκονται στην υπόθεση και οι οποίοι συνελήφθησαν τελικά την ίδια ημέρα.

Πηγή: topontiki.gr

Σχετικά άρθρα