Ο γιος μου είναι ενός έτους και έχει πέτρα στα δοντάκια του. Μπορεί να κάνει καθαρισμό;

Ο μικρός μου γιος είναι 13 μηνών. Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στον παιδίατρο, διαπιστώθηκε ότι έχει σχηματιστεί πέτρα στα επάνω και κάτω δοντάκια του. Γίνεται καθαρισμός σε αυτή την ηλικία; Αρκεί μόνο το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα;

Στο ερώτημά σας απαντά η Αγνή Γιακουμή DDS, MSc Γναθολόγος-Οδοντίατρος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η στοματική υγιεινή στο μικρό παιδί ξεκινά από την στιγμή που ανατέλλουν τα πρώτα του δοντάκια. Σπανίως παρατηρούμε ενασβεστιωμένη πλάκα δηλ. πέτρα, σε τόσο μικρές ηλικίες όπως αυτή που αναφέρατε.

Στον σχηματισμό τρυγίας (πέτρας) μπορεί να συντελούν διάφοροι παράγοντες όπως αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου στο σάλιο, ανατομικοί παράγοντες στη στοματική κοιλότητα που προωθούν την εγκατάσταση πλάκας και δυσκολεύουν τον αυτοκαθαρισμό των δοντιών κατά την διάρκεια της ημέρας.

Για την απομάκρυνση της τρυγίας θα πρέπει να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο ή στον παιδοδοντίατρο. Μόνο ο ειδικός μπορεί να την αφαιρέσει. Για να μην ξανασχηματιστεί μελλοντικά θα πρέπει να γίνεται αποτελεσματική απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής σε καθημερινή βάση, πριν σχηματιστεί πλάκα.

Μία φορά το βράδυ πριν τον ύπνο επιβάλλεται, καθώς κι όταν γίνεται κατανάλωση τροφής, είτε σακχαρούχας είτε ινώδους υφής, που θα μπορούσε να κατακρατηθεί στους μεσοδόντιους χώρους.

Η στοματική υγιεινή στο μικρό παιδί αρχικά γίνεται με ειδικές γάζες που φοριούνται στο δείκτη και τον αντίχειρα του χεριού το γονέα που επιμελείται την υγιεινή.
Όταν το άνοιγμα το στόματος επιτρέψει σε μεγαλύτερη ηλικία (>1 έτος) την χρήση οδοντόβουρτσας τότε χειριζόμαστε την αντιστοίχου μεγέθους βούρτσα.
Όσο για την οδοντόπαστα καλό είναι να αποφεύγεται σε ηλικίες κάτω των 3 ετών, μιας και το νήπιο μπορεί να μην την αποπτύει και να την καταπίνει.
Το μέγεθος της ποσότητας της οδοντόκρεμας, όταν αυτή χρησιμοποιείται πρέπει να μην ξεπερνά το μέγεθος φακής.
Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο ή τον παιδοδοντίατρο.
Απαιτείται τακτικός έλεγχος ανά εξάμηνο, με προληπτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στη θωράκιση του σμάλτου των δοντιών (νεογιλών και μονίμων αργότερα) και στην καλλιέργεια της συνήθειας διαφύλαξης της στοματικής υγιεινής από την πιο τρυφερή μας ηλικία.

Αγνή Γιακουμή, DDS, MSc

Οδοντίατρος-Γναθολόγος

Κλινική εξειδίκευση στην Αντιμετώπιση Στοματοπροσωπικού Πόνου, Κροταφογναθικών Διαταραχών και Άπνοιας Ύπνου

τηλ. επικ. : 2107014376

Σχετικά άρθρα