Τζιλμπέρτο Μπένετον: Ένας από τους ιδρυτές της διάσημης αλυσίδας ρούχων- Τα 4 αδέρφια, οι σοκαριστικές καμπάνιες και η κατακραυγή με την κατάρρευση της Γέφυρας Μοράντι

Ο Τζιλμπέρτο Μπένετον, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, άφησε την τελευταία του πνοή αφού υπέκυψε σε πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα. Ένα ακόμη από τα αδέρφια που ίδρυσαν την εταιρεία ενδυμάτων Benetton Group «έφυγε». Ο μικρότερος αδερφός του Τζιλμπέρτο, Κάρλο, είχε προηγηθεί τον Ιούλιο.

Ο Τζιλμπέρτο Μπένετον όπως μαθαίνουμε πριν από λίγες ημέρες είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του Τρεβίζο με πνευμονία. Ο Τζιλμπέρτο Μπένετον ήταν 77 ετών και είχε δύο παιδιά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fibre2Fashion (@fibre2fashion) στις

Στην ιστοσελίδα της United Colors of Benetton που ανήκει στην Benetton Group υπάρχει μία ανακοίνωση για τον εκλιπόντα συνιδρυτή της φίρμας. Ένα αντίο.

«Θυμόμαστε με αγάπη, σεβασμό και απεριόριστη ευγνωμοσύνη τον Gilberto Benetton. Θέλουμε να του αφιερώσουμε μία σιωπηλή σκέψη ευγνωμοσύνης και θαυμασμού για την ικανότητά του να δημιουργήσει, μαζί με τα αδέλφια Luciano, Giulian και τον πρόσφατα εκλιπόντα Carlo, μία φημισμένη και αξιότιμη εταιρεία σε όλο τον κόσμο.» γράφει το κείμενο.

Μία θυσία βοήθησε να αρχίσουν όλα

Υπάρχει ο μύθος που λέει ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο μεγάλος αδερφός του Τζιλμπέρτο, Λουτσιάνο, αποφάσισε να πουλήσει το ποδήλατό του για να πάρουν την πρώτη τους μηχανή πλεξίματος. Ο Λουτσιάνο είχε μπει από μικρό στα βάσανα. Στα 14 του χρόνια σταμάτησε το σχολείο και άρχισε να δουλεύει σε ένα κατάστημα με ρούχα. Αναγκάστηκε από τις συνθήκες ύστερα από τον θάνατο του πατέρα τους. Η εμπειρία του από το κατάστημα ρούχων ήταν ίσως που τον βοήθησε να κάνει μαζί με τα αδέρφια του το επόμενο βήμα 16 χρόνια μετά.

benetton

Τα 4 αδέρφια που ίδρυσαν μαζί την Benetton

Η εταιρεία ξεκίνησε ως μία οικογενειακή επιχείρηση αφού ιδρύθηκε από τον τους Λουτσιάνο, Κάρλο, Τζουλιάνα και Τζιλμπέρτο Μπένετον. Όλα ξεκίνησαν από ένα χωριό της βορειοανατολικής Ιταλίας, το Παντζάνο Βένετο, το 1965. Τα 4 αδέρφια επικεντρώθηκαν αρχικά στο μαλλί ύστερα από ιδέα που είχε ο μεγαλύτερο αδερφός τους Λουτσιάνο.
Τα μικρά πουλόβερ από μαλακό μαλλί σε πολλά διαφορετικά χρώματα δεν άργησαν να γίνουν περιζήτητα. Η καινοτόμα διαδικασία που μαλάκωναν το μαλλί τους βοήθησε να δημιουργήσουν ένα μοντέλο παραγωγής που έγινε το σήμα κατατεθέν της επιχείρησης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Modaes (@modaes.news) στις

Η ιδέα προήλθε από τον Λουτσιάνο, τον μεγαλύτερο αδελφό της οικογένειας, και γρήγορα τα μικρά πουλόβερ από μαλακό μαλλί σε διάφορα χρώματα άρχισαν να γίνονται ανάρπαστα στην αγορά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oktay MAHMUTİ (@oktaymahmuti) στις

Οι σοκαριστικές διαφημιστικές καμπάνιες που ξεχώρισαν την εταιρεία

Η επιτυχία των “United Colors of Benetton” ολοένα και μεγάλωνε, μέχρι που έγινε παγκόσμια μεταξύ 1982 και 2000 με τις τολμηρές διαφημιστικές εκστρατείες του φωτογράφου Ολιβιέρο Τοσκάνι, όπως αυτή που έδειχνε μια μαύρη γυναίκα να θηλάζει ένα λευκό παιδί. Οι διαφημιστικές τους καμπάνιες στόχο είχαν να σοκάρουν το κοινό, όπως επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία, να θίξουν αμφιλεγόμενα κοινωνικά ζητήματα. Ήθελαν να επικοινωνήσουν ότι η εταιρεία υπερασπίζεται την ανεκτικότητα και τη διαφορετικότητα.

Ωστόσο οι επικριτές τους τούς κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιούσαν τον ανθρώπινο πόνο για διαφημιστικούς λόγους. Μάλιστα το 1995 η Benetton Group έχασε μία δίκη στη Γαλλία για τη διαφήμισή της που έδειχνε τα γυμνά οπίσθια ενός άντρα με την στάμπα «Θετικός στον HIV».

Η εταιρεία, που διαφοροποιήθηκε στον χώρο της ένδυσης, κάποια στιγμή άρχισε να παρακμάζει, γεγονός που ώθησε τον 83χρονο Λουτσιάνο Μπένετον να ξαναπάρει στα χέρια του τα ηνία της επιχείρησης το φθινόπωρο, τα οποία είχε παραδώσει το 2012.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sandro Michahelles (@sandromichahellesfotografo) στις

Η περιουσία και οι υπόλοιπες εταιρείες τους

Η οικογένεια Μπένετον είναι μία από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ιταλίας. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η περιουσία μόνο του Τζιλμπέρτο Μπένετον ανέρχεται σήμερα σε 2.7 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά η περιουσία της οικογένειας είναι γύρω στ 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η οικογένεια δεν αρκέστηκε στο κλάδο της ένδυσης αλλά θέλησε να επενδύσει και αλλού. Δραστηριοποιήθηκαν στον χώρο των αεροδρομίων, στα διόδια καθώς και σε σταθμούς εστιατορίων από το Σαντιάγο έως τη Ρώμη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ThePost.news (@thepostdotnews) στις

Η γέφυρα Μοράντι και η δυσφήμιση των Μπένετον

Μπορεί η ενασχόληση της οικογένειας με άλλες επιχειρήσεις να τους απέφερε πολλά κέρδη τα τελευταία χρόνια ωστόσο συνέδεσε το όνομά τους και με μία μεγάλη τραγωδία. Η κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι αμαύρωσε το όνομα των Μπένετον αφού ήταν ανάμεσα στους επενδυτές της εταιρείας που τη διαχειριζόταν.

Την κατακραυγή της Ιταλίας δέχτηκε τόσο ο Τζιλμπέρτο Μπένετον όσο και ολόκληρη η οικογένεια. Δεδομένου ότι η Benetton είχε ένα προφίλ συμπόνιας απέναντι στις ευπαθείς ομάδες και τον πόνο του κόσμου ήταν ακόμη πιο προκλητικό για κάποιους. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που τους κατηγόρησαν ότι έβαλαν τα κέρδη τους πάνω από την ασφάλεια του κόσμου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη La Ghirada | Città dello Sport (@laghirada) στις

Όταν μπήκε στο «Hall of Fame» του Ιταλικού μπάσκετ

Ο Τζιλμπέρτο Μπένετον δεν είχε παραλείψει να ασχοληθεί και με το μπάσκετ. Μάλιστα θεωρούνταν και ένα από του μεγαλύτερους παράγοντες του ιταλικού μπάσκετ. Το 1991 πήρε την απόφαση να αναλάβει την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Πολλοί θεωρούν ότι με τη δική του συμβολή η ομάδα έγινε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης για είκοσι χρόνια. Με τον Μπένετον στην κορυφή της διοίκησης η Τρεβίζο έφτασε δύο φορές μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας. Επίσης κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα Ιταλίας, το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1995 και το Κύπελλο Σαπόρτα το 1999.

Το 2011 η οικογένεια Μπένετον αποχώρησε από τον σύλλογο ενώ ο Τζιλμπέρτο το 2012 μπήκε στο «Hall of Fame» του ιταλικού μπάσκετ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Anthony “Cuan” (@anthony_cuan) στις

Σχετικά άρθρα