Στο εδώλιο του κατηγορούμενου ο  Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση

Την παραπομπή σε δίκη του Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε γαλλικό Εφετείο για την υπόθεση Bygmalion, δηλαδή της παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας το 2012. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έχασε την έφεση που είχε κάνει εναντίον προηγούμενης απόφασης να δικαστεί με την κατηγορία της παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του.

Όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, θα προσφύγει αμέσως κατά της απόφασης του Εφετείου στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής της δίκης, αν το Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφασίσει ότι και το Εφετείο.

Η υπόθεση «Bygmalion» αφορά κατηγορίες ότι το κόμμα του Σαρκοζί (UMP), συνεργάστηκε με εταιρεία δημόσιων σχέσεων για να αποκρύψει το αληθινό κόστος της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, υπάρχει όριο στις δαπάνες για τις προεκλογικές εκστρατείες. Όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς, η εταιρεία Bygmalion χρέωσε το κόμμα του Σαρκοζί και όχι την προεκλογική εκστρατεία, επιτρέποντας έτσι στο κόμμα του να δαπανήσει σχεδόν το διπλάσιο από το επιτρεπόμενο ποσό. Το όριο ήταν 22,5 εκατ. ευρώ και ο Σαρκοζί φέρεται ότι με τον τρόπο αυτό το διπλασίασε.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχασε τις προεδρικές εκλογές από τον Φρανσουά Ολάντ το 2012 και έκτοτε βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά από έρευνες για οικονομικά σκάνδαλα που αφορούν διαφθορά, απάτη, ευνοιοκρατία και παρατυπίες στη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Σαρκοζί αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι τα στοιχεία είναι σαθρά και όλες οι υποθέσεις θα απορριφθούν στα δικαστήρια.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει ήδη χάσει από τις 8 Οκτωβρίου την πρώτη προσφυγή κατά της δίκης του για άλλες κατηγορίες που αφορούν άσκησης αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς. Σύμφωνα με αυτό το κατηγορητήριο, ο Σαρκοζί είναι ύποπτος ότι βοήθησε έναν εισαγγελέα να προαχθεί, με αντάλλαγμα να του δώσει πληροφορίες για μια άλλη ποινική έρευνα που τον αφορούσε.

Επίσης, εκκρεμεί εις βάρος του έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση από τον πρώην πρόεδρο της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

Αν τελικά δικαστεί, ο Νικολά Σαρκοζί θα είναι ο δεύτερος πρόεδρος της Γαλλίας, μετά τον Ζακ Σιράκ, που κάθεται στο εδώλιο του δικαστηρίου.

Ο Σιράκ, πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1995 έως το 2007, καταδικάστηκε το 2011 σε φυλάκιση με αναστολή, για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων μέσω εικονικών θέσεων εργασίας στη δημαρχία του Παρισιού.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα