Γιατί η αλλαγή της ώρας ευνοεί τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, από το 1976, όπως σε όλη την Ευρώπη έτσι και στη χώρα μας, πραγματοποιείται η αλλαγή της ώρας. Πιο συγκεκριμένα, η ώρα αλλάζει από θερινή σε χειμερινή, γυρνώντας τους δείκτες μια ώρα πίσω.

Πέρα από το ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα σχετικά με την κατάργηση της αλλαγής ή όχι, οι επιστήμονες εστιάζουν στις επιδράσεις που έχει αυτή η αλλαγή της ώρας στον ανθρώπινο οργανισμό και πώς τον επηρεάζει.

Τι σημαίνει η αλλαγή της ώρας για τον οργανισμό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς και συγκεκριμένα τους κινησιολόγους, η αλλαγή της ώρας – όπως για την Φύση έτσι και για τον άνθρωπο – σηματοδοτεί τη μετάβαση / είσοδο στο φθινόπωρο, μετά τις αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιρού και το κρύο του χειμώνα.

Ουσιαστικά, χαρακτηρίζεται ως «μεταβατική περίοδος». Αυτό συμβαίνει, καθώς η φυσιολογική μείωση του φυσικού φωτισμού προετοιμάζει το σώμα και το πνεύμα για τη λεγόμενη ξεκούραση, αλλά και την εσωτερική μας αναζήτηση. Κάθε άνθρωπος, όμως, και κατ’ επέκταση οργανισμός εκλαμβάνει αυτή τη μετάβαση διαφορετικά.

Ο χρονοβιολογικός ρυθμός μας μεταβάλλεται, λόγω του ότι υπάρχουν κάποια σχετικά εμφανή σημάδια, όπως είναι η μέρα που μικραίνει, τα φύλλα που πέφτουν από τα δέντρα, αλλά και το περισσότερο σκοτάδι.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι:

  • κόπωση
  • καρδιολογικά προβλήματα
  • έντονη υπνηλία και κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • σύνδρομο μελαγχολίας και κατάθλιψη, που μπορεί ν αφήσει ψυχικά τραύματα

Ο ρόλος της μελατονίνης

Ο πιο άμεσος «στόχος» της αλλαγής της ώρας, που γίνεται δύο φορές τον χρόνο, είναι η παραγωγή της μελατονίνης, ορμόνης που καθορίζει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου μας.

Πώς θα μπούμε ομαλά στη νέα ώρα;

Για να μπούμε… ομαλά στην νέα χρονική πραγματικότητα, χωρίς να επηρεαστεί ο οργανισμός μας, οι ειδικοί συστήνουν μια καλή διατροφή, που δεν θα επιβαρύνει τον οργανισμό, αλλά και όσο το δυνατό περισσότερο άσκηση, μιας και λόγω του κρύου, αλλά και της έλλειψης φωτός, η διάθεσή μας για άσκηση πέφτει με αποτέλεσμα παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης κλπ. να έχουν σημαντική αύξηση.

Πηγή: santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τι πρόβλημα υγείας μπορεί να προκαλέσει η αλλαγή ώρας;

Αλλαγή ώρας: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί;

 

Σχετικά άρθρα