Πέτρες στα νεφρά: Ποιες αιτίες τις προκαλούν;

Οι πέτρες στα νεφρά είναι μικρά κοιτάσματα που σχηματίζονται στο εσωτερικό των νεφρών και είναι κατασκευασμένες από μεταλλικά και όξυνα  άλατα. Οι πέτρες στα νεφρά είναι μια αρκετά επώδυνη κατάσταση, αλλά συνήθως με την έγκαιρη διάγνωση τους δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη. Ανάλογα με την κατάστασή σας, μπορεί να μην χρειαστεί τίποτα περισσότερο από το να παίρνετε φάρμακα για τον πόνο και να πίνετε άφθονο νερό, ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη από τον γιατρό σας .

Ποια είναι τα συμπτώματα

-Σοβαρός πόνος στα πλευρά

-Πόνος που απλώνετε στο κάτω μέρος της κοιλιά και τη βουβωνική χώρα

-Πόνος κατά την ούρηση

-Ροζ, κόκκινα ή καφέ ούρα

-Θολά  και δυσώδη ούρα

-Ναυτία και έμετος

-Επίμονη ανάγκη για ούρηση

-Ούρηση πιο συχνά απ’ ότι συνήθως

-Πυρετός και ρίγη, εάν είναι παρούσα κάποια λοίμωξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πόνος που προκαλείται από μια πέτρα στα νεφρά μπορεί να αλλάξει – για παράδειγμα, θέση ή ένταση  – όπως η πέτρα κινείται μέσω του ουροποιητικού συστήματος σας.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας

Ζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως εάν εμφανιστεί :

-Σοβαρός πόνος, που δεν σας αφήνει να καθίσετε ή να βρείτε άνεση θέση

-Πόνος συνοδεύεται από ναυτία και έμετο

-Ο πόνος συνοδεύεται από πυρετό και ρίγη

-Αίμα στα ούρα σας

-Δυσκολία στην ούρηση

Ποιες είναι οι αιτίες δημιουργίας πετρών στα νεφρά

·         Οι πέτρες στα νεφρά συχνά δεν έχουν σαφή αιτία, αλλά διάφοροι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

·         Σχηματίζονται συνήθως όταν τα ούρα περιέχουν  περισσότερες ουσίες κρυστάλλου, όπως ασβέστιο, οξαλικό και ουρικό οξύ, που δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για την δημιουργία πέτρας στα νεφρά.

·         Οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό. Αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει πέτρες στα νεφρά, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε πέτρες. Και αν έχετε ήδη μία ή περισσότερες πέτρες στα νεφρά, είστε σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτυχθούν και άλλες.

·         Όντας ενήλικας. Οι πέτρες στα νεφρά είναι πιο συχνές  στους ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω, αν και πέτρες στα νεφρά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

·         Το φύλο. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά, αν και ένας αυξανόμενος αριθμός των γυναικών παρουσιάζει το συγκεκριμένο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια

·         Αφυδάτωση. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. Οι άνθρωποι που ζουν σε θερμά κλίματα και εκείνοι που ιδρώνουν πολύ, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άλλους.

·         Ορισμένες δίαιτες. Κάνοντας  μια διατροφή που είναι υψηλή σε πρωτεΐνες, νάτριο και η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων των λίθων των νεφρών. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου στη διατροφή σας αυξάνει την ποσότητα του ασβεστίου στα νεφρά σας και έτσι αυξάνετε σημαντικά ο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά.

·         Παχυσαρκία. Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το μεγάλο μέγεθος της μέσης και η αύξηση του σωματικού βάρους έχουν συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά.

·     Άλλες ιατρικές καταστάσεις. Ασθένειες και συνθήκες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά περιλαμβάνουν  νεφρική σωληναριακή οξέωση, κυστινουρία, υπερπαραθυρεοειδισμός, ορισμένα φάρμακα και κάποιες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Θεραπεία

Οι μικρές πέτρες δεν απαιτούν επεμβατική θεραπεία. Μπορεί να χρειαστεί μόνο να:

·         Πίνετε πολύ νερό

·         Να παίρνετε παυσίπονα

·         Και να ακολουθήσετε την φαρμακευτική θεραπεία που θα σας προτείνει ο γιατρός σας.

Μεγάλες  πέτρες στα νεφρά

·         Χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα για να διαλυθούν οι πέτρες.

·         Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση πολύ μεγάλων πετρών από τα νεφρά

·         Χειρουργική επέμβαση παραθυρεοειδούς αδένα.

Ωστόσο ο γιατρός σας σύμφωνα με τη διάγνωση που έχει κάνει θα σας προτείνει την καλύτερη θεραπεία για εσάς.

Σχετικά άρθρα