Ποια η καλύτερη θεραπεία για έναν «κατά φαντασίαν ασθενή»;

Διάβασα το κείμενο σας  που αναφέρεται στους κατά φαντασίαν ασθενείς! Τελικά διαπιστώνω ότι πρέπει να είμαι και εγώ! Ό,τι ακριβώς λέει το κείμενο αυτό ακριβός κάνω. Υπάρχει λοιπόν κάποια θεραπεία;

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Είναι πολύ σημαντικό το ότι αναγνωρίζετε ότι υπάρχει κάποιο θέμα και πως ψάχνετε να βρείτε τον τρόπο που θα ανακουφιστείτε από αυτό. Οι έρευνες δείχνουν πως η Γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση (CBT) φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματική στις περιπτώσεις σαν τη δική σας. Θα σας πρότεινα λοιπόν να αναζητήσετε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας με εξειδίκευση σε αυτή την προσέγγιση.

Με εκτίμηση,

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

 

Τι είναι η «κατά φαντασία ασθένεια» ή υποχονδρίαση;

Συχνά η υποχονδρίαση αναφέρεται ως η «κατά φαντασία ασθένεια». Χρειάζεται να τονίσουμε εδώ πως τα σωματικά συμπτώματα που βιώνει ο ασθενής είναι πραγματικά: πράγματι πονάει, πράγματι η καρδιά του χτυπάει σαν τρελή, πράγματι ζαλίζεται κλπ. Αυτά τα συμπτώματα είναι όσο αληθινά θα ήταν και στην περίπτωση που υπήρχε οργανικής φύσης αιτιολογία. Κάτι που πικραίνει συχνά τους υποχόνδριους είναι όταν δεν τους πιστεύουμε ή κοροϊδεύουμε αυτό που νιώθουν. Η αμφισβήτηση όμως αυτή των συμπτωμάτων τους κάνει να κλείνονται περισσότερο στον εαυτό τους και να χειροτερεύουν. Να θυμάστε: τα συμπτώματα είναι αληθινά, η ερμηνεία της αιτιολογίας τους είναι λάθος!

Διαγνωστικά κριτήρια  Διαταραχής Σωματικών Συμπτωμάτων

  1. Ύπαρξη ενός ή περισσότερων σωματικών συμπτωμάτων που οδηγούν σε σημαντική αναστάτωση της καθημερινής ζωής
  2. Οι υπερβολικές σκέψεις, συναισθήματα ή συμπεριφορές σχετικά με τα σωματικά συμπτώματα ή η ανησυχία για την υγεία, εκδηλώνονται με ένα τουλάχιστον από τους παρακάτω τρόπους:

α. Δυσανάλογες και επίμονες σκέψεις σχετικά με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων

β. Επίμονα υψηλό επίπεδο άγχους σχετικά με την υγεία ή τα συμπτώματα

γ. Υπερβολικός χρόνος και ενέργεια αφιερώνονται στα συμπτώματα ή τις ανησυχίες για την υγεία

Αν και μπορεί να μην είναι συνεχώς παρόν κανένα σωματικό σύμπτωμα, η κατάσταση είναι επίμονη (τυπικά πάνω από 6 μήνες).

Σχετικά άρθρα