Γλώσσα του σώματος: Πώς να αποκαλύψετε έναν ψεύτη;

Η γλώσσα του σώματος προδίδει τα συναισθήματα που βιώνουμε. Ένα άτομο μπορεί να είναι πολύ καλό στο να ελέγχει τα λόγια που χρησιμοποιεί, παρ’ όλα αυτά η γλώσσα του σώματος  είναι αυτή που μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τα λόγια.

Όταν οι άνθρωποι ψεύδονται χρησιμοποιούν τη μη-ειλικρινή πλευρά του εγκεφάλου τους. Αυτό προκαλεί μία ορισμένη δυσφορία, που εκδηλώνεται με την εμφάνιση σημαδιών άγχους μέσα από τη γλώσσα του σώματος.

Η κατάλληλη στιγμή που πρέπει να προσέξετε την ύπαρξη δυσφορίας στις εκφράσεις και τις κινήσεις του συνομιλητή σας είναι ακριβώς η στιγμή που θα θέσετε ένα κρίσιμο ερώτημα. Επιπλέον, είναι προτιμότερο να αμφιβητήσετε τον ύποπτό σας ενώ στέκεται όρθιος. Ο λόγος είναι ότι σε αυτή τη θέση θα σας επιτραπεί να δείτε καλύτερα τα σωματικά σήματα εξαπάτησης.

Χαρακτηριστικοί δείκτες συμπεριφοράς που υποδηλώνουν ότι κάποιος ψεύδεται

Ο ύποπτος κουνάει το κεφάλι του με έναν τρόπο που δεν συνάδει με την απάντηση που δίνει. Για παράδειγμα όταν ρωτάτε τον ύποπτο «εσύ το έκανες αυτό;», απαντά «Όχι», ενώ κουνάει το κεφάλι του πάνω-κάτω σαν να λέει «Ναι».

Ο ύποπτος τρίβει με το χέρι του το μέτωπό του ή το πίσω μέρος του λαιμού του.

Ο ύποπτος κινεί το κεφάλι του με έναν τρόπο που να συνάδει με την απάντησή του, αλλά η κίνηση του κεφαλιού του θα έχει μία καυυστέρηση με την προφορική του απάντηση.

Εφίδρωση, τρέμουλο και κοκκίνισμα.

Κατάποση με δυσκολία.

Άγγιγμα της μύτης. Αν το άτομο δεν αγγίζει τη μύτη του σε τακτική βάση κατά τη διάρκεια μίας κανονικής συνομιλίας και την ώρα που είναι υπό αμφισβήτηση την αγγίζει σε τακτική βάση, είναι πολύ πιθανό να αποτελεί ένδειξη ότι λέει ψέματα.

Ξύσιμο πίσω από το αυτί.

Το τρίψιμο του ματιού (αυτό είναι πιο συχνό τους άνδρες παρά στις γυναίκες).

Εκδήλωση ανησυχίας, άγχους – παίζει με τα δάχτυλά του, τα χτυπάει ρυθμικά πάνω του ή πάνω σε κάποιο αντικείμενο, αναδιατάσσει τον εαυτό του κάθε λίγο και λιγάκι.

Ο ύποπτος σας μιλάει με λιγότερη έμφαση από ό,τι πριν αρχίσει η ανάκριση. Ένα άτομο που λέει την αλήθεια θα χρησιμοποιήσει πάντα φυσικές χειρονομίες για να δώσει έμφαση σε αυτά που λέει, όπως το να κλίνει προς το μέρος σας, να κουνάει τα χέρια του, κλπ.

Συχνή κίνηση των ποδιών. Όλοι ξέρουμε ότι όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται συναισθηματική δυσφορία, τείνει να μετακινείται και να σέρνει τα πόδια του όταν περπατάει.

Αποφυγή σωματικής επαφής. Όταν κάποιος ψεύδεται, έχει την τάση να αποφεύγει τη φυσική επαφή με το πρόσωπο στο οποίο λέει ψέματα.

Η τοποθέτηση αντικειμένων ανάμεσα σε εσάς και σε αυτόν που τίθεται υπό αμφισβήτηση. Οι άνθρωποι που βρίσκονται δικαίως υπό αμφισβήτηση συχνά χρησιμοποιούν αντικείμενα που βρίσκονται γύρω τους για να «παίξουν», τοποθετώντας τα μεταξύ αυτών και του συνομιλητή τους. Αυτό λειτουργεί υποσυνείδητα ως «φράγμα» που τους προστατεύει.

Ο ύποπτος κρατάει σύντομη ή καθόλου οπτική επαφή. Ένα άτομο που ψεύδεται αποφεύγει όσο δυνατόν περισσότερο την οπτική επαφή.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Κωνσταντίνου-Ρωμανού Ζησιμόπουλου«Περπάτησε μαζί μου στο νερό». Ευχαριστούμε τις εκδόσεις iWrite.gr για την ευγενική παραχώρηση του υλικού.

Σχετικά άρθρα