Υπνοδωμάτιο: ένας καθρέφτης του -ακατάστατου- εφηβικού μυαλού;

Κάνετε καθημερινά αγώνες και τσακωμούς για να πείσετε το έφηβο παιδί σας να ασχοληθεί με το υπνοδωμάτιό του, το οποίο είναι διαρκώς ακατάστατο; Ενώ εκείνο σας έχει απαγορεύσει αυστηρά την είσοδο σε αυτό;

Ο Νικολά Μόργκαν μάς αποκαλύπτει βασικά στοιχεία που μπορεί να μαρτυρά ένα ακατάστατο υπνοδωμάτιο για τον τρόπο σκέψης, την ψυχοσύνθεση και εντέλει τον εγκέφαλο ενός εφήβου.

akatastato ypnodwmatio

  1. Οι έφηβοι έχουν συνήθως πολύ μικρά υπνοδωμάτια και πολλά πράγματα που πρέπει να φυλάξουν εκεί μέσα. Επίσης πρέπει να κάνουν απίστευτα πολλά πράγματα μέσα σε ένα υπνοδωμάτιο, οπότε δεν είναι περίεργο να καταλήγει σκουπιδότοπος.
  2. Σύμβαίνουν πολύ πιο σημαντικά και αγχωτικά πράγματα στη ζωή τους από το να ασχοληθούν εάν το δωμάτιό τους είναι τακτοποιημένο ή όχι
  3. Πιθανόν πολλοί από αυτούς θα ήθελαν το δωμάτιό τους τακτοποιημένο αλλά ο κόπος που χρειάζεται για την τακτοποίηση είναι μεγαλύτερος από την επιθυμία να είναι τακτοποιημένο. Ένα μαγικό ραβδί θα ήταν ό,τι έπρεπε!
  4. Ένα ακατάστατο δωμάτιο είναι το αποτέλεσμα πολλών μικρών αποφάσεων. “Να το τακτοποιήσω τώρα αυτό εδώ ή να το αφήσω κάτω και να το μαζέψω αργότερα”; Η πρώτη επιλογή είναι βαρετή και καθόλου ελκυστική, γιατί τους φορτώνει μια αγγαρεία που πρέπει να κάνουν άμεσα (κι αυτοί συνήθως εστιάζουν στο “τώρα” χρησιμοποιώντας την ισχυρή συναισθηματική πλευρά τους). Η δεύτερη είναι ευκολότερη, ιδίως  επειδή το “να μαζέψω αργότερα” μέρος της τους φαίνεται εξωπραγματικό, δεν χρειάζεται να τους απασχολήσει ιδιαίτερα, γιατί δεν έχει να κάνει με πράγματα που τους απασχολούν εκείνη τη στιγμή.
  5. Μπορεί να αποτελεί ένα θαυμάσιο τρόπο για να σας εκνευρίσουν!
  6. Είναι πράγματι ένα ασφαλές θέμα για καβγά – πολύ καλύτερο από το κάπνισμα, το αλκοόλ, το σεξ, τις εργασίες που έχουν για το σχολείο ή οτιδήποτε άλλο από τα πράγματα που ανησυχούν τους γονείς.

Ίσως έτσι το ακατάστατο υπνοδωμάτιο (αν τα έφηβα παιδιά σας έχουν κάτι τέτοιο) να είναι ένας καθρέφτης του μυαλού τους: έντονα συναισθηματικό, χαοτικό, αντιδραστικό και αγχωμένο.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Νικολά Μόργκαν “Φταίει ο εγκέφαλός μου – Ο εκπληκτικός εγκέφαλος των εφήβων αποκαλύπτεται”. Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Πατάκη για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. 

Σχετικά άρθρα