4 βασικά οφέλη της κολοκύθας για την υγεία μας!

Μπορεί η κολοκύθα να είναι στο… προσκήνιο λόγω της νέας εισαγόμενης μόδας του Halloween, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα οφέλη από την παρουσία της στη διατροφή μας είναι πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας και την εύρυθμη λειτουργία του.

Ψητή ή στον φούρνο, σε συνδυασμό με κρέας ή μέσα σε ριζότο, η κολοκύθα είναι το διατροφικό μας «εργαλείο» για ισορροπημένο διαιτολόγιο και κατ’ επέκταση καλή υγεία.

Ας δούμε, όμως, ποια ακριβώς είναι τα οφέλη της κολοκύθας για τον οργανισμό, αλλά και τη σιλουέτα μας:

Ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού

Η κατανάλωση της κολοκύθας μας βοηθάει στο να κάνουμε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, καθώς περιέχει άλφα καροτίνη και βήτα καροτίνη (Βιταμίνη Α), που φημίζονται για την θετική τους επίδραση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τις γνωστές φθινοπωρινές ιώσεις.

Ιδανική για δίαιτα

  • Οι σπόροι κολοκύθας, ψημένοι στη σχάρα ή απλοί, είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, σίδηρο και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Είτε μόνοι τους, σαν ελαφρύ σνακ είτε τους προσθέσετε στις σαλάτες σας, τα πρωινά δημητριακά ή τις σούπες, είναι μια καλή επιλογή για να διατηρήσετε την υγεία σας και τη γραμμή μας.

  • Όσο για τη σάρκα της κολοκύθας, αυτή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έχει αποσυμφορητικές ιδιότητες, όχι πολύ θερμιδική, και πολύ εύπεπτη. Με απλά λόγια, πρόκειται για διατροφική επιλογή που συνιστάται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

 

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή ποσότητα καλίου στην κολοκύθα βοηθά στη διατήρηση ενός καλού επιπέδου αρτηριακής πίεσης. Οι σπόροι της κολοκύθας ξεχωρίζουν, επίσης, για την ιδιότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Κάνει γενικά καλό στην υγεία

Μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που απαντώνται στην κολοκύθα φροντίζουν για τη διατήρηση της καλής υγείας στο ήπαρ, την ουροδόχο κύστη, τον προστάτη και τα μάτια. Αυτή η τροφή με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί, επίσης, να ηρεμήσει το πεπτικό και ουροποιητικό μας σύστημα. Τέλος, το επίπεδο του φωσφόρου που περιέχει παίζει σημαντικό ρόλο για να διατηρήσουμε υγιή οστά και δόντια.

Πηγή: santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πουρές κολοκύθας με κάστανο και μανιτάρια σοτέ

Στρούντελ με κολοκύθα, φέτα και μανιτάρια

Βελουτέ ψητής κολοκύθας με κρουτόν και τσιπς μπέικον

 

 

Σχετικά άρθρα